Dermed er det duket for straffesak i Sør-Trøndelag tingrett i oktober.

- Jeg kommer ikke til å stoppe virksomheten min før det foreligger en avgjørelse fra Høyesterett på at dette er ulovlig. Og hvis de sier at dette ikke er lov - da flytter jeg utenlands og fortsetter der, sier Joakim Nilsen til Adresseavisen.

Strippere og bønder

Det er omtrent tre og et halvt år siden han startet med salg av rever til privatpersoner gjennom firmaet sitt Nordic fox. Interessen for rev har han hatt siden barndommen da han tilbrakte mye tid i morfarens revefarm. I Oppdal disponerer 42-åringen nå en nedlagt revefarm hvor han aler frem kjæledyr-revene sine.

Joakim Nilsen (42) er rett som det er å se med rever i bånd i Oppdal.

«Vi leverer domestiserte og sosialiserte rever som kjæledyr. Dette er rever som er avlet selektivt gjennom mange generasjoner for å få tillitsfulle og rolige dyr som egner seg best mulig som kjæledyr», heter det på firmaets facebookside. Nilsen tar mellom 15 og 25 000 kroner for en «kjælerev».

- Hvor lenge lever en rev?

- I vill tilstand tre til fire år, men i fangenskap 15-18 år, sier Nilsen.

- Hvem er det som kjøper rever av deg for å ha dem som kjæledyr?

- Det er alt fra strippere i Oslo til bønder i Nordland, men jeg er veldig selektiv på hvem som får kjøpe. Dette er for spesielt interesserte, sier Nilsen og legger til at han også stiller ulike krav til kjøperne - blant annet om rømningssikre hundegårder.

Han ønsker imidlertid ikke å si noe om hvor mange som har kjøpt rev av ham - fordi virksomheten er omstridt.

Påklaget henleggelse - fikk forelegg

Dyrevernalliansen har anmeldt ham til Trøndelag politidistrikt og i tillegg har Miljødirektoratet vært kritisk. Adresseavisen har fått innsyn i et brev direktoratet sendte til Nordic Fox, Dyrebeskyttelsen og Dyrevernalliansen høsten 2017. Der påpekes det at «hold av rev som kjæledyr er forbudt».

Det poengteres også at alle former for rev - også farmrev, som Nilsen selger som kjæledyr - er å anse som vilt i henhold til viltloven. Direktoratet siterer deretter følgende fra loven: «Ingen skal holde vilt i fangenskap med mindre annet følger av lov eller vedtak med hjemmel i lov». De gjør det samtidig klart at en forskrift gir anledning til å drive næringsmessig oppdrett av rev til pelsdyrproduksjon, «men gir ikke anledning til å tillate hold av rev som kjæledyr», heter det i dokumentet, som er skrevet av seniorrådgiver Nils Kristian Grønvik i direktoratet.

Grønvik ønsker ikke å uttale seg om kjæledyr-revene nå, på grunn av den kommende straffesaken. Det vil imidlertid Nilsen:

- Politiets sak mot meg ble først henlagt etter bevisets stilling. Jeg påklaget denne henleggelsen, fordi jeg vil ha saken henlagt som «intet straffbart forhold anses bevist». Jeg vil ikke ha noen usikkerhet hengende over meg og virksomheten, sier Nilsen.

Vil ikke betale

Etter at han klaget ombestemte politiet seg. 42-åringen mottok i juni et forelegg på 15 000 kroner fra Trøndelag politidistrikt for brudd på viltloven.

«I perioden 2016 til januar 2018 på Revmoen i Oppdal, holdt han uten tillatelse vilt i fangenskap ved å holde og avle frem ett større antall rev for salg til private», heter det i foreleggets grunnlag.

Politiinspektør Alf Rune Nilsen ved Trøndelag politidistrikt har skrevet forelegget som Joakim Nilsen (42) nekter å vedta.

Politiinspektør Alf Rune Nilsen ved politidistriktet, som har skrevet forelegget, har følgende kommentar til boten 42-åringen har fått:

- Han har drevet med salg av tamrev. Det mener vi er straffbart. Forelegget er ikke vedtatt, dermed blir denne saken prøvd for retten.

Skal være sin egen forsvarer

Joakim Nilsen skal forsvare seg selv i retten, og har allerede sendt inn sin bevisoppgave til Sør-Trøndelag tingrett. Han er uenig i både politiets og miljødirektoratets forståelse av viltloven, og han mener at myndighetene tidligere har kommunisert noe annet om temaet enn de gjør i dag.

I Oppdal disponerer 42-åringen nå en nedlagt revefarm, hvor han har revene sine.

- Slik viltloven står nå, kan ikke disse revene defineres som vilt, mener jeg. Det er 150 år siden pelsrev var viltlevende, og det var ikke i Norge. Disse dyrene kommer fra USA og Canada. Sølvrev finnes ikke i Norge i det hele tatt. Ingen av mine rever kommer fra vill tilstand. De kommer fra pelsdyroppdrettere, sier 42-åringen, og legger til:

- Det er lov å holde ilder som kjæledyr. Det får man kjøpt i dyrebutikk uten at man må ha dispensasjon. Hvorfor er det greit å ha ildere og eksotiske fugler i fangenskap, men ikke rev? Det er ikke sikkert at politiet og Miljødirektoratet har rett i denne saken - selv om de er offentlige etater, sier han.