Høyres ordførerkandidat Ingrid Skjøtskift vil ha mobilforbud i alle skolene i Trondheim, skriver Adresseavisen mandag. I samme artikkel sier barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland at hun ønsker forbudet velkommen og vil løfte det fram nasjonalt.

Men fylkesleder Hans Lieng i Utdanningsforbundet i Sør-Trøndelag har ikke tro på at dette er noe politikerne skal bestemme.

- Skolen må bestemme selv

- Mobilbruken må forankres på den enkelte skole. Politisk detaljstyring, enten det er lokalt eller nasjonalt, er en dårlig idé. I samråd med ledelse, lærere, elever og foreldre bør skolen bestemme de digitale reglene på sin skole, sier Lieng.

- De som lykkes med forbud, er de som har forankret det på egen skole. Hoeggen er et godt eksempel på et vellykket mobilforbud. Erfaringene fra denne skolen bør deles med andre skoler, men det er ikke sikkert dette er fasiten som duger alle andre steder, fortsetter han.

Hoeggen skole i Trondheim innførte mobilforbud for tre år siden. Etter det har flere andre skoler i Trondheim gjort det samme.

- Vi ønsker et bystyrevedtak hvor vi har en forventning om at skolene skal være mobilfrie. Flere skoler har allerede innført det, men med vedtaket gir vi et lite dytt til de som ikke har, sier Skjøtskift til Adresseavisen mandag.

Mobilforbud: Hoeggen skole har hatt forbud mot mobiler på skolen i tre år. Nå vil Høyres Linda Hofstad Helleland (t.v.) og Ingrid Skjøtskift (t.h.) at alle andre skoler også skal forby mobiltelefoner. I midten rektor Lars Kvendbø på Hoeggen.

- Vanskelig å tolke hva Høyre vil

Barne- og familieminister Linda Hofstad Helleland sier det slik:

- Som barne- og ungdomsminister, er jeg veldig for mobilfri skole, og er opptatt av at alle unger skal ha muligheten til å være til stede i skolehverdagen, og ha minst mulig forstyrrelser. Å oppleve noen timer i døgnet som er mobilfri er veldig viktig.

Hans Lieng i Utdanningsforbundet sier han syns det er vanskelig å forstå hva Høyres Ingrid Skjøtskift og Linda Hofstad Helleland mener.

- Jeg syns det er vanskelig å tolke om partiet vil ha et forbud eller om de kommer med en sterk anmodning.

- Skolen må jobbe aktivt

Hans Lieng tror Hoeggen skole har lyktes med å være mobilfri fordi de har jobbet aktivt i skolemiljøet med å skape forståelse for det. Han er ikke sikker på at alle skoler kommer til å gjøre det dersom det blir et nasjonalt forbud.

- Lærerne og ledelsen ved skolen har ansvaret for at skolen oppfyller sitt samfunnsmandat. Det er det pedagogiske personalet som bør avgjøre hvilke metoder som tas i bruk i undervisningen og setter rammer for dette. Derfor bør den enkelte skole også få avgjøre hvordan den tar i bruk teknologi og hvilke grenser som bør settes for dette.

Begrunnelsen til Høyre er blant annet at uønskede forstyrrelser går utover undervisningstiden, læringsmiljøet blir bedre og konsentrasjonen øker uten mobil. Høyre er også opptatt av at mobilfrie skoler vil minske faren for trakassering og mobbing.

- Lærere ser ulikt på det

Fylkeslederen i Utdanningsforbundet ser at mobilbruken kan være et problem på skolen.

- Enkelte lærere vil foretrekke forbud slik at det blir lettere å være klasseleder. Andre ser ikke dette som noe problem. Dersom man er enige om reglene blir det lettere å sørge for en ensartet praksis slik at ikke enkeltlærere blir ansvarlig alene.

Lieng tror det på noen skoler vil være rett med mobilforbud, mens det kanskje på andre skoler blir bestemt at det er læreren som bestemmer når mobilen skal brukes.

Han er også opptatt av at faren for trakassering og mobbing blir tatt på alvor, men han er usikker på om det blir løst ved å forby mobiltelefon på skolen.

- Det er også mulig å sette denne problematikken på dagsorden i undervisningen uten at det er fritt fram å bruke telefonen i skoletiden.