- Et åpenbart og opplagt valg. Frp ville ikke akseptert noen annen løsning enn Sylvi, sier Per Sandberg til Adresseavisen.

Sentralstyret i Frp konstituerte enstemmig mandag ettermiddag den omstridte, men også svært populære Sylvi Listhaug som ny nestleder i partiet etter Per Sandberg.

Partiets andre nestleder, Ketil Solvik-Olsen, fortsetter fra sitt opphold i USA.

- Jeg er veldig ydmyk for å få være en del av ledelsen av partiet inn i valgkampen neste år, sa Listhaug på partiets pressekonferanse mandag ettermiddag. Hun sier hun kommer til å bruke mye tid rundt omkring i partiorganisasjonen landet rundt før kommunevalget om ett år.

Ledertrio: Sylvi Listhaug er i sentralsstyret mandag enstemmig konstituert som nestleder. Ketil Solvik-Olsen får fortsette som nestleder selv om han drar til USA. Landsmøtet i mai skal velge nestlederen.

«Min jente»

Per Sandberg er dermed formelt ute av norsk politikk for denne gang.

I kjølvannet av bråket rundt hans omgang med tjenestetelefoner på reise i Kina og Iran – og hans nye kjæresteforhold til norsk-iranske Bahareh Letnes (28), trakk Sandberg seg både som fiskeriminister i regjeringen Solberg og fra vervet som Frps første nestleder.

Nå er han full av lovord om sin etterfølger i partiledelsen.

- Jeg pleier å si at hun er «min jente». Jeg ansatte henne som rådgiver på Stortinget i 2001, og har siden da sett et enormt stort politisk talent utfolde seg, sier Sandberg.

Full støtte fra Trøndelag

Han mener etterfølgeren, som foruten å være drivende dyktig, har stor støtte i partiet.

Sandbergs partikollega og vararepresentant til sentralstyret Lill Harriet Sandaune i Trøndelag Frp bekrefter dette.

- Hun er veldig populær ute blant våre medlemmer og tilhengere. Det er det eneste riktige å sette henne på som Pers etterfølger, sier Sandaune.

Fylkesleder i Trøndelag Frp, Anita Gilde, bekreftet fredag at Listhaug også er hennes foretrukne nå.

Frykter samarbeidsevnene

Andre deler av partiet vil ikke være like begeistret over at Listhaug nye, sterke formelle posisjon, tror Minerva-skribent Jan Arild Snoen.

– Det er ikke alle i Frp som syns hun er den rette til å markere partiet, særlig om man tenker litt lenger fram, på hvem som skal ta over etter Siv Jensen, sa Snoen til NTB i helgen.

Snoen tror partifolk som er opptatt av det borgerlige samarbeidet, vil like det dårlig om Listhaug med sine spisse utspill setter samarbeidet i fare.

– Da er det mulig at også folk i Frp tenker at de ikke er tjent med henne. Men det er en mindretallsposisjon nå, sier Snoen.

Valgforsker: – Sandbergs avgang uheldig for Frp

«Alle er på jakt»

Sandberg fnyser av slik kritikk:

- De som har slått fast at hun mangler bredde og bare er opptatt av innvandring, vil få seg en overraskelse. Hun er like god på alt, men har selvfølgelig gått inn i sine ulike roller med full tyngde, sier han.

Han legger til at han håper «hun får lov» til å vise frem sin bredde.

- Hvem skulle nekte henne det?

- Presse, mediene og opposisjonen. Alle er på jakt etter Sylvi. Men det vil hun tåle og håndtere godt, sier Sandberg – som har brukt mye energi etter sin avgang på kritikk av mediene og journalister.

Taus om partiledervervet

Sandberg mener Listhaug har et «enormt potensial».

- Så stort potensial at hun også kan bli Frps neste partileder?

- Vi er så heldig at vi har en fantastisk partileder som kan fortsette i mange, mange år om hun vil.

- Men på et tidspunkt Jensen ikke vil fortsette, er da Listhaug det åpenbare valget etter din mening?

- Siden vi har en så bra partileder nå, så er det ikke noe aktuell problemstilling.

- Du vil i grunn egentlig ikke si noe om Listhaugs muligheter utover nestledervervet?

- Korrekt.

Det formelle valget av partiets to nestledere skjer på landsmøtet 3.–5. mai neste år.

LES OG HØR: Det er lang tradisjon for Oslo-forakt i dette landet