Forsvaret ber folk holde seg unna Nato styrkedemonstrasjon:

- Det beste folk kan gjøre er å bli hjemme

Folk som vil få med seg oppvisningen på Byneset bør følge det på på tv.

ikke dra til Byneset for å se NATOs maktdemonstrasjon. Det er oppfordringen fra Eystein Kvarving (til v), som er pressesjef for NATO-øvelsen Trident Juncture. Her intervjues han av NRKs Morten Karslen, sammen med Torgeir Moholt fra politiet..  Foto: FRANK CADAMARTERI

Saken oppdateres.

Det sier pressesjef for Nato-øvelsen Trident Juncture, Eystein Kvarving.

Adresseavisen er en av mediene som direkteoverfører den store landgangsoperasjonen ved Rye på nett-TV.

- Demonstrasjonen skjer på et sted der det er vanskelig å se noe uten å være på selve gården. Derfor bør folk bli hjemme og følge med på overføringen, sier Kvarving.

LES OGSÅ: Slik blir øvelsen Trident Juncture

Væpnede vakter

Arrangementet skjer tirsdag, men også mandag i neste uke er samme området avsperret på grunn av en generalprøve på operasjonen.

Nå går politiet og Forsvaret sammen ut og advarer folk som oppsøker området om at de vil bli stoppet av vaktposter og få beskjed om å forlate stedet. Et stort område mellom Flakk og Rye stenges av i tidsrommet 11.30 til 13.30 både mandag og tirsdag i neste uke i forbindelse med Natos VIP-dag. Arrangementet og oppvisningen omtales ofte som Distinguished Visitors day, eller DV-dagen.

LES MER: Bygger VIP-tribune før NATO-invasjon på Byneset

Arrangement er omstridt fordi flere mener det er feil å lage show rundt krigsoperasjoner. I helgen ble det arrangert en demonstrasjon mot VIP-arrangementet.

LES MER: Til kamp mot militærøvelsen Trident Juncture

LES HER: Debatt: Å gjøre et krigsspill til show med VIP-tribune og sjampanjefest, er smakløst


 

Vaktholdet og sperringene vil være bemannet både av bevæpnet militært personell og politifolk.


- Bli hjemme

Kvarving i Forsvaret får støtte fra Torgeir Moholt i politiet i Trøndelag.

- Vi ønsker ikke at folk skal oppsøke Byneset. De bør bli hjemme. Det beste rådet er å se det på TV. De som kommer vil bli stoppet og snudd, sier Moholt.

LES OGSÅ: Politiet hadde en klar beskjed til Forsvaret dagen etter stor ulykke

Folk som bor eller jobber i området vil ha tilgang til området.

Moholt advarer imidlertid også om at det kan oppstå forsinkelser i trafikken både rundt Byneset og andre steder. Dette kan også merkes inne i Trondheim.

- Det vil være kortesjevirksomhet i forbindelse med transport av gjester, sier Moholt.

Stenger flere veier mandag og tirsdag

I en pressemelding fra Forsvaret opplyses det at følgende veier påvirkes av VIP-arrangementet:

  • FV 707 KLETT – RYE vil i perioden 26. – 30. oktober fra kl. 09:00-15:00 være høyt belastet og ventetid opp til 30 minutter må påregnes.
  •  
  • FV 715 NEDRE ILA – FLAKK vil i perioden 26.-30. oktober fra kl. 09:00-15:00 være høyt belastet og ventetid opp til 30 minutter må påregnes.
  •  
  • NORDRE AVLASTNINGSVEI BRATTØRA – BYNESVEIEN. Redusert fremkommelighet i tidsrommet 09:30-10:30 både mandag 29. oktober og tirsdag 30. oktober.
  •  
  • FV 707 FLAKK – RYE vil være STENGT i tidsrommet 11:30 – 13:30 både mandag 29. oktober og tirsdag 30. oktober. Ventetid opp til 30 minutter må påregnes. I tidsperiodene oppfordres det til kun strengt nødvendig ferdsel med motorkjøretøy.
  •  
  • GRØSETBAKKAN-KLEFSTADHAUGVEGEN vil være tidvis sperret i tidsrommet 10:00-11:00 både mandag 29. oktober og tirsdag 30. oktober, ventetid opp til 30 minutter må påregnes.

  Foto: Forsvaret

Sikkerhetssone til sjøs

Det er også opprettet en sikkerhetssone til sjøs i forbindelse med arrangementet på Byneset. Denne er merket med rosa på kartet under.

- Sivile båter må unngå å være innenfor dette området under demonstrasjonen, sier Michael Bruteig i Trident Juncture 2018.

  Foto: Forsvaret

 

Stor operasjon Eystein Kvarving (til h), som er pressesjef for NATO-øvelsen Trident Juncture, forteller at det blir en stor demonstrasjon av en landgangsoperasjon, Her sammen med Torgeir Moholt fra politiet.  Foto: FRANK CADAMARTERI

Stor militæroperasjon

 Det vil bli stor militær aktivitet, med 45 fly, 14 helikopter, marinestyrker og en landgangsoperasjon mot gården Rye, der NATOs ca. 367 gjester vil følge demonstrasjonen. Ifølge pressemeldingen vil folk merke støy i forbindelse med arrangementet. Det vil bli støy fra fly og helikopter mellom kl. 12.00 og 13.00 under styrkedemonstrasjonen den 30. oktober.  Mye av det samme skjer også under generalprøven dagen før.

LES OGSÅ: Norge kan bli nødt til å spisse utenrikspolitikken

- Det benyttes markørladninger for å simulere eksplosjoner. Disse vil bli brukt 29 og 30, i tidsrommet 12 - 13 heter det i pressemeldingen.

All flyging av droner og modellfly som ikke er en del av øvelsen, er strengt forbudt i området.

Det er totaltforbud mot bruk av droner i luften over militære objekter under øvelsen.  Foto: Morten Antonsen

På forsiden nå