- Nå må hyttene bli mindre og stå tettere

Rennebu kommune har 1250 helårsboliger og nesten dobbelt så mange hytter. Men det må bli slutt på store enkelthytter på enda større tomter, mener ordføreren.

Fest ved butikken: Vafler på bålpanne og tale ved ordfører Ola Øie (Ap) i Rennebu. Slik blir hytte nummer 2000 feiret. 

Saken oppdateres.

Ved tusenårsskiftet bestemte Rennebu kommune seg for å bli en hyttekommune. Etter det har kommunen fått 40 prosent flere fritidsboliger. På slutten av 2018 rundet kommunen hytte nummer 2000.

I hyttesammenheng ser rennbyggen over grensa til naboen i sør, Oppdal. De to kommunene nærmer seg nå 6000 hytter til sammen og er den største hytteregionen i Midt-Norge. Det er også større vekst i hyttebyggingen her enn andre steder, viser hyttestatistikken (Statistikknett Reiseliv). I Rennebu blir det bygd cirka 40 hytter i året.

LES OGSÅ: Fjellhyttene blir flere og dyrere, mens kjøperne blir yngre

- Dagens hyttebygging er ikke bærekraftig

Ved årsskiftet hadde Rennebu 2008 fritidsboliger. Det gjør Rennebu til Trøndelags femte største hyttekommune. Oppdal er størst med 3627 fritidsboliger. Ordfører Ola Øie (Ap) i Rennebu slår fast at hytteutbygging på alle vis er viktig for kommunen, men:

- Dagens hytteutbygging er ikke bærekraftig. Vi kan ikke fortsette å legge til rette for store hytter med ett mål tomt rundt, sier ordføreren. Han sier at tidlig på 2000-tallet var det vanlig med hytter på 150 kvadratmeter på store tomter og med varmekabler i innkjørselen. Det kunne ikke fortsette. Nå er hyttene mindre, og ordføreren vil tenke nytt og mer grønt og miljøvennlig for at kommunen fortsatt skal leve godt av hyttefolk.

- Vi kan ikke bygge ned den naturen hyttegjestene kommer for å oppleve.


Hyttesang: Ordfører Ola Øie (Ap) synger sin egen sang for hytte nummer 2000 i kommunen. 

LES OGSÅ: Alle vil ha hytte
 

Tett i tett i hyttefelt

Derfor ligger Rennebus hytte nummer 2000 tett inntil nabohyttene i et hyttefelt som etter planen skal få hundre like hytter. Jan Perry Lund i utbyggeren Lundhytta kaller det arealeffektive sportshytter på 68 kvadratmeter med tre soverom, bad, oppholdsrom og boder, samt hems.

- Vi bygger bevisst relativt små hytter, sier Jan Perry Lund.

- Vi får lov til å oppfylle drømmene til folk. Det er et godt utgangspunkt for å bli likt, sier han i en liten tale til hytteeiere nummer 2000 i kommunen, Hilde og Harald Løvdal. De blir gjort stas på av ordfører, næringsforening og hytteleverandør.

Gave til de ferske hytteeierne: Hilde og Harald Løvdal får en dørhammer, smidd av en lokal smed på Nerskogen, i gave fra Ivar Langklopp i Næringsforeningen. 

LES OGSÅ: Her er hyttene for deg med store drømmer, masse arbeidslyst og lite penger

Hytteeiere nummer 2000

- Voksenhytte, sier Hilde og Harald Løvdal og regner med at de kommer til å bruke hytta mye alene uten de tre barna som nå er 13, 15 og 18 år. De bor i Trondheim og har én og en halv time i bil til hytta på Nerskogen.

Sist oktober overtok de den splitter nye hytta rett ovenfor butikken på Nerskogen. Etter det har det kommet noen flere hytter i kommunen, men Hilde og Harald Løvdal trakk vinnerloddet. De kjøpte hytte nummer 2000 og blir feiret med blomster og gaver i en markering utenfor butikken og kafeen på Nerskogen.

Hilde og Harald Løvdal er fornøyde med gangavstand til butikk og kafé. De kan kjøre bil til døra og samtidig starter turterrenget på trappa.

Aktive folk: Fra denne hytta skal Hilde og Harald Løvdal dyrke friluftslivet på langrenn, sykkel og føttene. I tillegg har de gangavstand til butikk og kafé. 

 

Vil kjøre til hyttedøra

- Ei hytte uten vann og strøm med fem kilometer gange fra bilen er ikke noe for oss, sier Harald Løvdal. Her fikk de kjøpt en ferdighytte med vei til døra, strøm, vann og snart trådløst internett på plass.

- Vi har heller ikke et romantisk forhold til det å være alene, sier han. Hilde legger til:

- Men det er viktig at vi kan sette oss i bilen fredag ettermiddag og raskt komme oss på hytta.

Nå gleder de seg til å ta i bruk langrennsløypene som går noen meter fra hytteveggen og milevis inn i Trollheimen i området mellom Rennebu og Oppdal.

- Vi gleder oss til å utforske Trollheimen på ski, sykkel og til fots, sier de to, men mest av alt håper de hytta skal bli et sted å koble av.

- Når du bor i en by, jobber og styrer og har en travel hverdag, er det fint å dra på hytta og koble av og gjøre andre ting enn hjemme. Det er det viktigste, sier Harald.


Hytteeierne: - Vi ventet i mange år. Så så vi at det nærmet seg hytte nr. 2000 i Rennebu og slo til, sier Hilde og Harald Løvdal på spøk. 

Hyttelandsbyen: Her på Nerskogen bygger Lundhytta vel hundre like sportshytter. De er på 68 kvadratmetre med tre soverom, bad, oppholdsrom, boder og hems. 

 

Hyttene viktig for Rennebu

- Hyttene betyr mye for handelen i Rennebu, sier ordfører Ola Øie (Ap). Han er svært fornøyd med at kommunen valgte å satse på hyttebygging for snart 20 år siden. Det gir arbeidsplasser for hyttebyggere, kjøkkenleverandører og andre håndverkere. I tillegg handler hyttefolket butikkene. I kommunens hyttemanifest er det regnet med at minst 110 årsverk i kommunen er direkte resultat av hyttebygging. Det utgjør elleve prosent av det totale antallet årsverk i kommunen. I tillegg kommer inntekter til bøndene for salg av hyttetomter og skatteinntekter til kommunen.

Ordfører Ola Øie (Ap) i Rennebu.  Foto: marthe amanda vannebo

 

Hyttelandsby i nærheten av alpinanlegg

- Nesten all hyttebygging nå skjer på fjellet i nærheten av alpinanlegg, og utbyggingen skjer i kommuner med mange hytter fra før, sier Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret. På lista over de 20 største hyttekommunene i landet finner vi typiske sommerferiesteder som Larvik, Fredrikstad og Hvaler. Men ingen typiske sjøhyttesteder står på den nasjonale lista over mest utbygging nå.

- Nordmenn har et romantisk forhold til hyttelivet og ønsker seg helst en rødmalt stue ved tregrensa, langt fra folk. Den norske hyttedrømmen er å leve i pakt med naturen med utsikt ut over uberørt natur, men det er ikke der vi havner, sier Øye.

- Vi havner i en hyttelandsby i nærheten av en slalåmbakke med infrastruktur som hjemme.


 

LES OGSÅ:

Hytte solgt for rekordpris i Oppdal

Familie kjøpte hytte i Oppdal for 13 millioner

Vil bygge Oppdals største leilighetsprosjekt

På forsiden nå