Ungdommens klimatoppmøte:

Strinda-elevene vet hva de må gjøre for å vinne klima-NM

Ingen norske skoler har så langt redusert klimautslippene så mye som Strinda. De deltar i skolekampen NM i klima.

Vegetarmat til lunsj: Emilie Krüger (t.v.) og Stine Oftedal Soknes er miljøengasjerte tredjeklassinger. De er stolte og fornøyde med at varm-maten i kantina er vegetarisk én dag i uka.   Foto: Morten Antonsen

Saken oppdateres.

Det er vegetardag i kantina på Strinda videregående skole i Trondheim. Dagens varmrett er fylt paprika med ris, bønner, løk, sopp og ost, servert med brød og salat.

– Veldig godt, sier elevene. Men uten gjengen i skolens Team bærekraft hadde varmretten trolig vært kjøtt. I januar byttet kantina ut kjøttet med vegetarmat hver tirsdag. Forslaget kom fra Team bærekraft, en gjeng miljøengasjerte elever og lærere. Vegetarmaten er ett resultat av arbeidet deres for å redusere klimautslippene. Men klimakampen handler også om reiser og transport, dusjing, klær og forbruk.

Er det flere i familien som gjerne skulle ha lest om NM i klima? Her er lenke til gratis familiedeling av abonnementet.

Se hvordan unge på klimaverksted ser for seg framtida

Strinda på norgestoppen

Akkurat nå troner Strinda ensomt på toppen i NM i klima. Elevene der har redusert klimautslippene sine gjennomsnittlig med over 70 kg co₂-ekvivalenter i løpet av litt over ei uke. Men det er fortsatt mulig for andre å slå trondheimsskolen og vinne klimakampen. 4. februar er siste dag med NM i klima på videregående skoler.

En gjennomsnittsnordmann slipper ut om lag 14 000 kg co2-ekvivalenter i året. Det betyr at strindaelevene i løpet av noen dager har spart tilsvarende en halv prosent av det gjennomsnittlige årlige utslippet for folk i Norge.

Vinneren blir kåret på Ungdommens klimatoppmøte, arrangert av Adresseavisen og NTNU torsdag 13. februar.

Må endre vaner: Emilie Krüger og Stine Oftedal Soknes forteller at NM i klima gjør at de tenker mer over utslippene sine. Det handler om å dusje kortere, spise mindre kjøtt, gå, sykle eller ta buss og kjøpe brukte klær og klær som varer.   Foto: Morten Antonsen

LES OGSÅ: Klimaendringene skjer i Trøndelag nå. Er du klar over det?

– Jobbet systematisk

– Strinda er helt fantastiske. De har vanvittig høye tall, sier Aina Nesmoen i selskapet Ducky, som står bak NM i klima.

– De har masse aktivitet for å redusere klimautslippene og har jobbet systematisk med bærekraft de siste årene. Nå får de resultater.

Nesmoen slår fast at Strinda gjør det godt – både når det gjelder hvor mye de greier å kutte og fordi hele skolen er med. Det er ikke noen få ildsjeler som står bak de gode resultatene. 74 prosent av 1229 elever og lærere loggfører 25 ulike aktiviteter. I samarbeid med NTNU-forskere har Ducky utviklet en app som regner ut hva du sparer av klimautslipp om du gjør sånn i stedet for slik.

LES OGSÅ: Hun hadde trygg jobb i Google. Så ble hun opptatt av grønnsaker.

Loggfører klimautslipp

Over 9000 elever på 53 videregående skoler i ti ulike fylker deltar i NM i klima. De loggfører alt de gjør. Slik skal de finne ut hvem som er best i klimakutt.

Totalt har skolene til nå redusert klimautslippene med nesten 260 000 kg co2e-ekvivalenter i løpet av ei og ei halv uke. Langt over 300 000 aktiviteter er loggført, viser tall fra klimateknologiselskapet Ducky. På nettsida til Ducky kan vi følge resultatene fra skole til skole og fra sekund til sekund. Sjekk resultatene akkurat nå her.

- Vi arrangerer NM i klima fordi det er et godt læringsverktøy som skaper bevissthet rundt fotavtrykkene våre. Det handler om å bli bevisste forbrukere og være bevisste på å bruke forbrukermakta vår. Det er også et signal til politikerne. Vi ser på dette som en forlengelse av klimabrølet, sier Aina Nesmoen i Ducky.

Klimatiltak: I januar begynte kantina på Strinda med varm vegetarmat hver tirsdag.   Foto: Morten Antonsen

LES OGSÅ: Gabriela (24) og Agnieszka (29) var best i Trondheim på å kutte ut plast i hverdagen

– Mange små ting

Stine Oftedal Soknes og Emilie Krüger går i tredje klasse på Strinda, er deltakere i klimamesterskapet og med i skolens Team bærekraft.

– Det er mange små ting vi kan gjøre. Ducky viser med NM i klima hvordan vi kan få det til. Ta buss, dusje kortere, spise mindre kjøtt, handle brukte klær og heller kjøpe færre og dyrere klær som varer lenge. Klimamesterskapet gjør oss bevisste på klimautslippet vårt, sier de to.

– Men hva med flyreiser?

– Akkurat det er et problem, sier begge. Emilie Krüger har familie i Lofoten hun gjerne vil besøke. Stine Oftedal Soknes har venner i hele Norge etter et år på skoleskipet Sørlandet.

– Tog er ekstremt dyrt. Det er billigere å fly. Dessuten er det tungvint og tar lang tid. Men flyreiser er en versting for klimaet, sier de.

Ny kantinemat: Emilie Krüger (t.v.) og Stine Oftedal Soknes har sammen med resten av Team bærekraft på skolen fått kantina til å servere vegetarmat hver tirsdag.   Foto: Morten Antonsen

LES OGSÅ KRONIKKEN: Vi drukner i plast

Mindre kjøtt til middag

– Jeg går til skolen og er pescetarianer. Jeg spiser ikke kjøtt og prøver å få familien til å spise mer fisk og vegetarisk, sier Stine Oftedal Soknes.

– Min familie har vært en kjøttfamilie, men nå får jeg familien med på å bytte ut kjøttdeig med bønner til tacoen for eksempel. Vi må være frampå og komme med forslag, sier Emilie Krüger.

– Det smaker godt og så føles det så godt etterpå. Du blir kvikk og lett. Det er bra for kroppen og bra miljøet, sier begge to.

LES OGSÅ: Slik skal Trondheim nå klimamålene

Aksjonsuke for miljøet

De forteller at vegetarmaten i kantina kommer som et forslag fra Team bærekraft. Det startet med ei aksjonsuke tidligere i januar og vegetarburger på tirsdagen. Det endte med at varmretten i kantina hver tirsdag er vegetarisk.

Aksjonsuka startet med movement monday og kjærlighet på pinne til alle som gikk, syklet eller tok buss til skolen. De arrangerte også klesbyttedag, hadde en informasjonsdag om verdens vannbruk der de blant annet kunne informere om at dongeribukser krever ekstra mye vann for å bli produsert og avsluttet med å forberede seg til NM i klima.


Familiedeling av abonnement

Abonnerer du eller noen i familien din på Adresseavisen? Husk - da kan inntil tre familiemedlemmer lese alt digitalt innhold. Men alle må registrere seg. Del tilgangen her


– Begynte å sykle

– Klima-NM vekker oppmerksomhet, sier lærer Jorunn Reitan og primus motor i Team bærekraft. Hun mener konkurransen endrer holdninger.

Jorunn Reitan er lærer ved Strinda videregående skole i Trondheim.  Foto: Morten Antonsen

– En gutt bestemte seg for å sykle til skolen på grunn av konkurransen. Etterpå fant han ut at det var så greit at han fortsatte. Vi håper det kan få folk til å forstå at de ikke trenger skuter til skolen. Det er bra for det globale miljøet og for nærmiljøet, sier læreren. I år er hele skolen med alle ansatte og alle elever med i konkurransen.

Det gjør at alle på skolen snakker om det, sier hun – om hvordan de kom seg til skolen i dag, om de har spist kjøtt eller om de har dusjet eller vasket seg med klut.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: For mange kjøtthau i debatten om mat

– Konkurransen kan bidra til reelle klimakutt

-Kjempebra, sier klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) om NM i klimakutt. Også den videregående skolen han gikk på, Eid i Sogn og Fjordane, er med i konkurransen om mestertittelen.

Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V)  Foto: Håvard Jensen

– Konkurransen kan bidra til reelle klimakutt, og ikke minst kan vi lære hvor utslippene kommer fra. Det er nyttig å vite hva som fører til store og små klimautslipp, sier den ferske statsråden.

– Elevene vi snakket med på Strinda, peker på at det ofte er like billig eller billigere å fly enn å ta toget. Hva sier du til det?

– Jeg skjønner at folk reagerer, men vi gjør mye for at det skal bli lettere å reise med jernbane og buss. Det var 100 millioner flere kollektivreiser i fjor enn i 2013, og vi skal gjøre mer. Vi har en massiv investering i bane, buss og tog, forteller Rotevatn.

LES OGSÅ: Høyre svarer Siv Jensen: «Vi trenger ikke Frps petropopulisme»På forsiden nå