Tre tilfeldigheter som gjør Trøndelag til landets beste matregion

Trønderske restauranter og bønder hylles av Michelin-guiden og matentusiaster. Men hvordan ble egentlig Trøndelag et av de kulinariske midtpunktene i Norden? Det handler om noe helt grunnleggende.

Michelinstjerna til Credo og Fagn i Århus.   Foto: Håvard Jensen

gårdbruker Ola Joar Sundli i Soknedal. Melkerobot, fjøs, kyr, ku, gårdsbruk, landbruk, traktor og kyr. gresser ute og inne i fjøsen, og på tur ut av melkerobot.  Foto: Terje Svaan

Det er flere regioner som prøver å posisjonere seg som landets beste matregion. Det nye storfylket Innlandet er en av dem som har varslet at de tar opp kampen. Men mandag deles det ut nye Michelin-stjerner i Trondheim. Trondheimsrestauranter og trønderske matprodusenter blir hyllet internasjonalt for både kvalitet og oppfinnsomhet. Og Trondheim og Trøndelag blir Europas gastronomi-region i 2022. Geolog og forsker Tine Larsen Angvik ved Norges geologiske undersøkelse (NGU) vil ikke være så bastant som vi er i tittelen her. Hun er en mer diplomatisk type.