Kampen om campus:

Erling Moe hisset seg opp over SV, MDG og Sp

Høy temperatur da politikerne i bygningsrådet diskuterte NTNU-campus tirsdag. Spørsmålet var om politikerne nå skulle si nei til bygging i parken.

- Har SV, MDG og Sp egentlig fått med seg hva bygningsrådet skal ta stilling til?, spurte Venstres Erling Moe i tirsdagens møte.  Foto: Roar Blåsmo-Falnes

Saken oppdateres.

Bygningsrådet i Trondheim hadde en ny runde om det nye universitetsområdet til NTNU tirsdag. Politikerne var invitert til å si sin mening om hvor mange ulike planforslag de vil ha for å kunne ta stilling til den endelige reguleringsplanen for den store universitetsutbyggingen.

De vil ha utredet alternativer til at NTNU skal bygge i Høyskoleparken og til å rive verneverdige bygg. Bygningsrådet vil ikke ha fem ulike planforslag, men én prinsippsak med flere alternativer for hele området. Men før politikerne kom så langt, var det en hissig debatt om bygging i park eller ikke.

LES OGSÅ: - Dette skal bli et praktfullt signalbygg midt på campus

Ville si nei nå

SV, MDG og Sp ville at bygningsrådet skulle si et endelig nei til bygging i Høyskoleparken. Det førte til at byplansjef Ragna Fagerli gikk på talerstolen for å minne politikerne om at de nå skulle bestemme hva de ville ha utredet, ikke si nei eller ja til parkutbygging eller riving av hus.Venstres Erling Moe hisset seg opp fra talerstolen og mente de tre partiene ikke kunne ha hørt hva byplansjefen sa.

- Bygningsrådet er ikke invitert til å ta stilling til bygging i parken. Det er for tidlig, sa han i debatten. Spørsmålet var om politikerne skulle be om fem ulike planforslag eller én samlet prinsippsak.

Erling Moe mener det vil være altfor omfattende og tidkrevende å be om fem ulike planforslag.

LES OGSÅ: I februar 2018 sa Venstre nei til bygging i parken

I dette debattinnlegget skriver Folkeaksjonen bevar Høyskoleparken: Park = bycampus for alle!

Tidsplan NTNU-campus

2020: Oppstart forprosjekt

2022: Trondheim kommune vedtar reguleringsplan

2022 og 2023: Ekstern kvalitetssikring (på oppdrag fra Finansdepartementet) i to trinn

2023: Forprosjektet ferdig

2024: Oppstart gjennomføringsfase (bygging)

2028: Alle bygg og uteområder er planlagt klare til full bruk

Kilde: NTNU


Vil ha medvirkning fra folk

Flertallet samlet seg om å be om å få utredet alternativer både til bygging i park og til å rive deler av Statsarkivet i Høgskoleveien og gamle trehus i Grensen. Samtidig understreker politikerne behov for å ta folket med på råd underveis i planprosessen. De vedtok blant annet dette forslaget fra Venstre og Høyre:

«Bygningsrådet forutsetter at det utredes alternativer når det gjelder bruk av park i Vestskråningen og vern av bygninger i Grensen, før planen sendes frem til førstegangsbehandling. Det forutsettes videre at det i denne fasen åpnes for samråd og medvirkning. Bygningsrådet skal holdes orientert om dette arbeidet.»

NTNU skal bygge 92 000 kvadratmeter nybygg på selve Gløshaugen og i nabolaget. Sist uke kom statsråd Henrik Asheim med en lovnad om at NTNU får 11,6 milliarder kroner til å samle campus.

LES OGSÅ: Her kommer statsråden med pengene som får NTNU-rektoren til å juble

LES OGSÅ KOMMENTAREN: En strålende nyhet som gir oss tre saker å krangle om

På forsiden nå