- Hvis jeg hadde vært en fisk, ville jeg vært livredd

Klima og miljø skremmer Josefine Myhre Johannessen (11). Derfor jobber hun for at blant andre statsminister Erna Solberg skal lytte på barna.

Miljøagent Josefine Myhre Johannessen (11) synes det er skremmende med klima og miljø, og jobber for at alle skal bli bedre på området.  Foto: Håvard Haugseth Jensen

Saken oppdateres.

Josefine Myhre Johannessen på 11 år har allerede jobbet for klimaet i flere år. Mandag holdt hun appell da TV-aksjonen 2020 hadde kampanjestart i Trondheim.

- Miljø og klima er noe som skremmer meg. Da jeg begynte å tenke over det, ble jeg redd. Hva om noe skjer med meg? Hva om noe skjer med folk jeg er glad i? Eller hva om det skjer noe med folk jeg ikke kjenner, sier den unge aktivisten.

11-åringen sier det var viktig for henne å være med da hun fikk spørsmålet.

- På den måten kan andre få høre fra meg om noe jeg bryr meg om og engasjerer meg mye for, sier Johannessen.

Åtte millioner tonn årlig

Inntektene fra årets TV-aksjon går til WWF og deres arbeid med å bekjempe plast i havet.

- I havet er det dyr og fisker som spiser søpla vi ikke vil ha mer. Det er utrolig dumt, synes Johannessen.

Både Miljøagentene, som er barnas miljøvernorganisasjon, og Besteforeldrenes klimaaksjon deltok på kampanjestarten til TV-aksjonen i Trondheim.  Foto: Håvard Haugseth Jensen

Ifølge WWF havner det hvert år åtte millioner tonn plast i havet og kun ni prosent av verdens plastavfall resirkuleres.

- Det skremmer meg hvor lett det er å utrydde en dyreart, og hvor vanskelig det er å rette opp i feilen hvis det først skjer, sier hun.

Hun tror at om dyrene hadde vist og hatt følelser, på lik linje med mennesker, ville de vært veldig redde.

- Ta en liten fisk, for eksempel, som skal ut og lete etter mat. Den kan støte på plast hvor som helst og tro det er mat. Hvis jeg hadde vært fisk ville jeg vært livredd. Jeg vil ikke ha noe av det, sier hun.

LES OGSÅ: - Målet er at dette skal stikke dypere enn bare et skoleopplegg

- Alle kan bli bedre

Johannessen har stor kunnskap om temaet og snakker tydelig både under appell og intervju. Hun forteller at kunnskapen kommer fra skole, nettsider og andre unge aktivister som Greta Thunberg.

- Folk som har forstått alvoret i denne kjempekrisen. De bidrar til at også jeg blir ekstra opptatt av det, sier hun.

Johannessen har vært med i Miljøagentene, barnas miljøvernorganisasjon, i tre år.

- Jeg tok muligheten så snart jeg fikk høre om det. Det er alltid noe og noen som kan bli bedre. Jeg kan bli bedre. Alle på kloden kan bli bedre, og her får jeg en stilling som gjør at jeg kan gjøre noe med det, sier hun.

Hun håper at engasjementet hennes kan gjøre at klima- og miljøsaken blir hørt, spesielt av voksne.

- Statsministeren bør for eksempel høre på barna. De kan godt bry seg om økonomi og penger, men jeg vil at de skal ha et ekstra øye på klima også, sier Johannessen.

Med selve TV-aksjonen håper hun at de når ut til flere bedrifter.

- Jeg vil at de skal tenke på det, og ikke bare være opptatt av penger, sier hun.

LES OGSÅ: Da skoleelevene skrev innlegg i Adressa, begynte ting å skje

- Viktig problemstilling

Fylkesaksjonsleder for TV-aksjonen i Trøndelag, Janet R. Øverland, synes det gir aksjonen ekstra mening å ha med unge aktivister som Johannessen

- De er veldig kunnskapsrike og har så sterke meninger om dette. Dessuten er det virkelig en viktig problemstilling for deres generasjon. Det er for deres skyld at vi må rydde planeten og ta vare på deres fremtid, sier Øverland.

Fylkesleder i TV-aksjonen i Trøndelag, Janet R. Øverland, synes det er viktig å ha med barna i aksjonen.   Foto: Håvard Haugseth Jensen

Årets TV-aksjon blir ikke gjennomført med de tradisjonelle bøssebærerne som går fra dør til dør. Det er derimot lagt opp til at alle kan delta ved å opprette en digital bøsse.

Den digitale bøssa er en personlig innsamlingsside som kan deles for eksempel via sosiale medier.

TV-aksjonen varer fra 5. - 18. oktober.

LES OGSÅ: Nå vet Odd Arne hvor plastsøpla i havgapet kommer fra

På forsiden nå