- Vi er bekymret for ukjent smitte blant utenlandske arbeidere i Trondheim

Onsdag morgen inviterte Trondheim kommune inn til pressekonferanse om koronasituasjonen. Der ble det presentert nye anbefalinger.

Pressekonferanse med kommuneoverlege Tove Røsstad.  Foto: Kim_Nygaard

Saken oppdateres.

Tolv nye koronasmittede i Trondheim kommune ble meldt onsdag morgen. Like etter pressemeldingen om dette holdt kommunen pressekonferanse Bystyresalen på Rådhuset. Der ble nye anbefalinger presentert.

- Vi har en økende smittetendens i Trondheim, men det er ikke sammenlignbart med Oslo og Bergen. Likevel ser vi en økende tendens som vi må bekjempe, sa kommuneoverlege Tove Røsstad.

LES OGSÅ: Slik forklarer FHI korona-mutasjonen i Trondheim

- Nå er det alvor

Under pressekonferansen deltok ordfører Rita Ottervk, sammen med kommuneoverlege Tove Røsstad, kommunedirektør Morten Wolden, regiondirektør NHO Trøndelag, Tord Lien, administrerende direktør i Næringsforeningen i Trondheimsregionen, Berit Rian og avdelingsdirektør i AtB, Grethe Opsal.

- Vi må sørge for at tallene holder seg lavt. Nå er det alvor, sa ordfører Rita Ottervik i begynnelsen.

LES OGSÅ: Nakstad: Situasjonen kan være mer dramatisk enn vi tror

Hun anbefalte alle å overholde nasjonale smittevernregler, og at innbyggerne i Trondheim hører på kommuneoverlege Tove Røsstad.

Ny veileder for utelivet

- Vi har økt testingen betydelig, og ser at vi må øke kapasiteten ytterligere, sa Røsstad videre.

Som Adresseavisen skrev mandag møttes kommunens kriseledelse tirsdag morgen. Et av temaene der var smittetoppen i byen med 38 nye smittetilfeller i helga. Wolden opplyste til Adresseavisen allerede da at diskusjoner om det er behov for å gjøre nye tiltak internt i kommunen og ellers i byen, utover nasjonale bestemmelser, var blant temaene for krisemøte.

Under pressekonferansen sa administrerende direktør i Næringsforeningen i Trondheimsregionen, Berit Rian, at det vil komme en ny veileder for utelivet i løpet av kort tid.

- Bekymret

Ett av temaene under pressekonferansen ble testing ved ankomst fra røde land. Flere etterspurte nasjonale retningslinjer, og kommunen er i tett dialog med Stjørdal kommune om testing ved Værnes.

I tillegg oppfordres det til bruk av munnbind på flybussen til og fra flyplassen.

- Vi har kontroll, men det er en økning i antall smittede fra utlandet. Vi vet ikke om alle som kommer for å jobbe i Norge tester seg ved ankomst. Vi frykter derfor ukjent smitte blant utenlandske arbeidere i Trondheim, sier Tove Røsstad til Adresseavisen etter pressekonferansen.

LES OGSÅ: Skjerper smittevern i helsetjenester. Innfører besøksforbud på en enhet

Bare anbefalinger

Også kommunedirektør Morten Wolden var tydelig på at utenlandssmitten fra røde land er et stort problem i Trondheim akkurat nå.

- Dette er en betydelig andel av all smitte i hele Norge. Dette gjør vi for å sikre de som er mest sårbar. Vi fikk smitte hos en institusjon i Trondheim i vår. Der døde tre personer, og det er det vi er aller mest redd for akkurat nå, sa Wolden.

Det var egentlig ventet at kommunen kom med nye tiltak. Det ble det derimot ingenting av.

- Nå anbefaler vi enkelte tiltak. Dette er fordi det er meldt om nye nasjonale tiltak, og vi avventer derfor før vi ser de, sa Wolden.

De nye anbefalingene er:

  • Mer bruk av hjemmekontor hos arbeidsplasser som har mulighet til det
  • Begrense antall nærkontakter
  • Bruk av munnbind på kollektivtrafikk, spesielt i rushtrafikken
  • Unngå kollektivtrafikk i rushtrafikken og tilpass arbeidstid der det er mulig
På forsiden nå