Ungdommens klimatoppmøte Trøndelag:

Klesindustrien er en miljøversting - det vil Synne og Astrid gjøre noe med

Bare oljeindustrien forurenser mer enn klesindustrien. Derfor arrangerer elevene på Strinda videregående skole klesbyttedag.

Lilla heklejakke: Astrid Moen og Synne Bondevik (t.h.) med dagens store spørsmål: - Kommer jeg til å bruke denne? Den er jo ganske søt.   Foto: Rune Petter Ness

Saken oppdateres.

Noe kult, rart eller veldig vanlig og praktisk. Noe så spesielt at det kanskje aldri blir brukt og noe som er best egna til utkledningskassa.

Det er klesbyttedag på Strinda videregående. En unik sjanse til å kvitte seg med klær som ikke blir brukt og til å skaffe seg noe nytt og annerledes i stedet. I tillegg får skolens Team bærekraft vise fram sløseproblemet og miljøproblemet med klesforbruket vårt.

- Ja, dette er viktig, sier Una Larsen og Ida Josefine Valås Hagen i Team bærekraft på Strinda videregående skole. De passer på at klærne henger og ligger ryddig og ser fristende ut.

Artig med klær: Una Larsen og Ida Josefine Valås Hagen prøver lue og har funnet en skjerf som mamma sikkert blir glad for.   Foto: Rune Petter Ness

Una Larsen og Ida Josefine Valås Hagen   Foto: Rune Petter Ness

- Klesbyttedag er et veldig bra tilbud. Du kan få deg noe nytt til en billig penge og uten at det blir produsert noe nytt. Det er bærekraftig å kjøpe brukt eller bytte til seg klær som kanskje ville blitt kastet, sier de to. Her er det mulig både å kjøpe eller bytte klesplagg.

Torsdag 18. mars arrangerer Adresseavisen i samarbeid med NTNU Ungdommens klimatoppmøte Trøndelag. Ett av temaene er: Fashion, forbruk og forurensing.

LES OGSÅ: Nordmenn kaster omlag 23 kilo klær hver i året

Klesindustrien en klimaversting

- Det er dessverre altfor mange miljøproblemer knyttet til klærne vi bruker, sier fra Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender.

En FN-rapport fra 2019 viser at klesindustrien står for større co2-utslipp enn fly og skip. En analyse av miljøkonsekvensene fra Quantis viser at klesindustrien står for åtte prosent av verdens klimagassutslipp. Mesteparten av utslippene kommer fra produksjonen. Men utslippene kommer også fra at klærne blir fraktet til butikkene, når vi kjører til butikken for å kjøpe nye klær, når vi vasker klærne og etterpå når vi kaster klærne vi ikke lenger vil ha.

Rapporten fra Quantis slår fast at sko- og klesforbruket vårt for lengst har passert de menneskelige behovene og oppfordrer aktørene om å skape en tryggere og mer bærekraftig framtid for moteindustrien.

Også bloggeren Kristin Gjelsvik er opptatt av miljøproblemene og slår fast at klesindustrien er en klimaversting. Hun ber om unnskyld for å ha bidratt til store klimagassutslipp ved å reklamere for billige klær som kan shoppes på internett.

Verdens nest mest forurensende industri

- Tekstilindustrien er, etter oljeindustrien, verdens mest forurensende industri. Tekstilproduksjon fører blant annet til enorme klimagassutslipp og stort forbruk av vann, energi, kjemikalier og sprøytemiddel, sier Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender. Hun viser til det ene miljøproblemet etter det andre:

- Moteindustrien påvirker også biologisk mangfold og forurenser vannveier. Bomullsmarker okkuperer land som kunne blitt brukt til matproduksjon. Og mikroplastutslipp fra syntetiske klær er et økende problem. Nye rapporter estimerer at så mye som 20 til 35 prosent av all mikroplast i havet er fibre fra syntetiske klær.

Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender.  Foto: Framtiden i våre hender

Framtiden i våre hender har regnet ut at hver av oss har 359 klesplagg og at hvert femte klesplagg aldri blir brukt. I tillegg kaster vi store mengder av klær. En kartlegging av brukte tekstiler og tekstilavfall i Norge fra Østfoldforskning viser at nordmenn kaster over 31 000 tekstiler i restavfallet hvert år.

- Så her har vi ekstremt mye å gå på. Vi må bli flinkere til å reparere det vi har framfor å kjøpe nytt, bytte til oss klær, leie eller kjøpe brukt..

- Har klesbyttedager noe for seg?

- Ja, klesbyttedager kan være en fin og morsom måte å få seg nye klær på uten at dette går på bekostning av kloden vi bor på. Det kan også være en fin måte å bevisstgjøre seg selv og andre på utfordringene i klesindustrien.


Strinda videregående skole har klesbyttedag - forhåndssak til Ungdommens klimatoppmøte  Foto: Rune Petter Ness

Strinda videregående skole har klesbyttedag - forhåndssak til Ungdommens klimatoppmøte  Foto: Rune Petter Ness

Funn på klesbyttedagen

Synne Bondevik står med armene fulle av klær hun vil bytte til seg for de sju klesplagga hun har levert inn.

- Her er en svart bluse som passa veldig godt, og så har jeg funnet et par ting som ikke går ut av moten, ei svart trenings-t-skjorte og en helt vanlig treningsgenser, forteller hun mens Astrid Moen må hjelpe til som klesstativ. Begge er med i skolens Team bærekraft og arrangerer klesbyttedagen sammen med STO-elevene (spesielt tilrettelagt opplæring). Men akkurat nå har Synne et problem:

- Jeg fant denne lilla hjemmehekla jakka. Den er veldig søt, men jeg er usikker på om jeg kommer til å bruke den. Lilla er ikke egentlig min farge.

De har gått gjennom klesskapet og funnet fram klær de ikke bruker. En hettegenser som aldri er brukt eller ei bukse som ble liggende urørt nederst i skapet, kan håpe på en ny eier i løpet av dagen.

LES OGSÅ: Klimaendringene er her nå - i Trøndelag

SE OGSÅ: Hvor mange hettegensere trenger Selma (16) egentlig?

Smart tiltak

- Klesbyttedagen er et smart tiltak. Det er fint å få bytte bort klær som bare ligger der og heller få noe jeg kan bruke i stedet, sier Astrid Moen.

- Det er litt vemodig å gi bort fordi jeg lurer på om jeg kanskje kommer til å bruke det likevel, men jeg vet egentlig at det aldri kommer til å bli brukt, sier hun og Synne Bondevik er strengere. Det er bare å gi bort det som har blitt liggende ubrukt ei stund. Og dersom klærne ikke får nye eiere på klesbyttedagen, blir de sendt til Fretex og en ny sjanse til et nytt liv.

Kul jakke: Louis James Kværnø Sutton er fornøyd med klesbyttet sitt. Han har byttet til seg ei svart ytterjakke.   Foto: Rune Petter Nesst

Louis James Kværnø Sutton har byttet ut ei litt spesiell adidasjakke som han tror flere kan ha lyst på siden det er et kjent merke, men likevel et klesplagg du ikke ser til vanlig. I bytte har han funnet seg ei svart ytterjakke.

- Det er kul stil på jakka. Den er nesten som en vanlig hoodie.

Elevene på Strinda har også bestemt at inntektene fra klesbyttedagen skal gå til et godt formål: Leger uten grenser.

Her kan du lese flere saker om ungdom og klima:

Stian får plass til alle klærne sine i en bag

Nå har Sunniva skjønt hva hun kan bruke denne gamle og ødelagte genseren til

To skoler i Trondheim er best på klimakutt i Norge

Stine og Emilie har tatt klimakampen i egne hender. De har blant annet fått skolekantina til å servere vegetarmat

Se hvordan unge på klimaverksted ser for seg framtida

Hvordan vil du at de neste generasjoners liv skal se ut?

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

På forsiden nå