Trondheim pauser vaksinering med AstraZeneca-vaksinen

Full stopp etter melding om mulige bivirkninger.

Prosjektleder for vaksinering i Trondheim kommune, Helge Garåsen.  Foto: Morten Antonsen

Saken oppdateres.

Det bekrefter Helge Garåsen, prosjektleder for vaksinering i Trondheim, til Adresseavisen torsdag ettermiddag.

- Vi stopper også vaksinering med AstraZeneca inntil vi vet mer. Vi avventer til vi har mer informasjon fra Legemiddelverket og nasjonale myndigheter, sier han.

Senere, klokka 14 samme dag, offentliggjorde FHI at de setter bruken av AstraZeneca-vaksinen på vent i Norge.

Flere norske byer og europeiske land har stoppet vaksineringen med etter at det ble meldt om mulige alvorlige bivirkninger i Danmark torsdag.

Tidligere torsdag ble det kjent at Danmark pauser vaksineringen med AstraZeneca etter at en del vaksinerte skal ha fått blodpropp. Det er også meldt om et dødsfall. Det er ikke avklart om dette har årsakssammenheng med vaksinen.

– Det er for tidlig å konkludere med om det er en sammenheng mellom dødsfallet og vaksinen. Dette skal undersøkes grundig, skriver Danmarks helseminister Magnus Heunicke på Twitter.

Det er stort sett helsepersonell som hittil har fått AstraZeneca-vaksinen i Trondheim.

- Og vi hadde planlagt at noen brukere også skulle få den neste uke, nå som bruken nylig ble utvidet, sier Garåsen.

Flere kommuner avventer

Orkland kommune har tatt samme avgjørelse.

- Vi avventer videre vaksinering med AstraZeneca inntil vi får nærmere informasjon om det er trygt å bruke, sier Orklands kommuneoverlege Jimmy Wikell til Adresseavisen. Han regner med å få høre mer når Folkehelseinstituttet har pressekonferanse torsdag.

Kommuneoverlege i Steinkjer, Sunniva Rognerud, sier til Adresseavisen at også hun avventer med å ta en beslutning til pressekonferansen FHI skal holde klokka 14 er over.

- Jeg avventer til det kommer beskjed fra FHI. Vi gjør ikke noe uten råd fra dem. Men de som mottar doser nå, setter dem i kjøleskap frem til pressekonferansen klokka 14, sier Rognerud.

Så dere pauser frem til pressekonferansen?

- Ja, i alle fall noen steder. Jeg vil bare understreke at jeg følger FHIs råd, og de har foreløpig ikke sagt at vi skal pause. Jeg vil ikke spekulere i noe jeg ikke har god nok kunnskap om, sier Rognerud.

Kommuneoverlege Leif Edvard Muruvik Vonen i Stjørdal sier til Adresseavisen at de vil avvente informasjon fra FHI og Legemiddelverket før de tar en avgjørelse.

Bergen og Stavanger tar pause

Først ut til å pause vaksineringen med AstraZeneca-vaksinen i Norge var Bergen kommune.

LES OGSÅ: Trondheim får 21,8 prosent flere vaksiner

– Meldingene fra Danmark er såpass alvorlige at Legemiddelverket og FHI har et møte allerede i formiddag. Da pauser vi vaksinasjonen for å vente på deres konklusjon, sier medisinsk fagsjef Trond Egil Hansen til Bergens Tidende.

Stavanger, Sandnes, Tromsø og Fredrikstad har valgt det samme som Bergen og Trondheim, melder NTB.

Flere andre europeiske land har også valgt å ta en pause i vaksineringen med AstraZenecas vaksine, blant andre Østerrike, Estland, Litauen, Latvia og Luxembourg.

LES OGSÅ: Hvor langt har din kommune kommet med vaksineringen? Sjekk i vårt vaksine-kart

- Grundig undersøkt

– Pasientsikkerhet er høyeste prioritet for AstraZeneca. Tilsynsmyndighetene har tydelige og strenge effektivitets- og sikkerhetskrav for godkjenning av alle nye legemidler, og det inkluderer vår vaksine. Vaksinens sikkerhet er blitt studert omfattende i kliniske tredjefasestudier, og fagfellevurdert data bekrefter at vaksinen generelt tolereres bra, skriver AstraZeneca i en kommentar til NTB.

Det europeiske legemiddeltilsyn (EMA) opplyser at det foreløpig ikke er noe som tyder på at det er flere blodpropper blant personer som er vaksinert, enn befolkningen generelt, skriver NTB.

På forsiden nå