Stiftelsen Trondheim Pirbad har nå fått varsel om 50 000 kroner i gebyr.

Det var ved en rutinekontroll den 16. juni i år det ble avdekket en GSM-forsterker med antenne montert utvendig på veggen til Pirbadet. Kontrollen skal ha avdekket at Pirbadet har brukt frekvenser som bare mobiloperatørene har tillatelse til å bruke. GSM-forsterkere bruker frekvenser som bare er tildelt tilbydere av mobiltelefoni.

Det går frem av lov om elektronisk kommunikasjon at frekvenser ikke kan tas i bruk uten tillatelse til dette fra riktig myndighet.

Pirbadet hadde ikke innhentet slik tillatelse.

Oppdaget tilfeldig

Av kontrollrapporten går det frem at antennen på veggen av Pirbadet, ble oppdaget i forbindelse med et annet oppdrag. Kontrollørene ringte først til Pirbadet for å avtale et møte. Da de ankom Pirbadet senere på dagen, var den utvendige antennen demontert og kabelen til antenna var borte. En ansatt i Pirbadet skal ha forklart at forsterkeren var blitt montert på grunn av manglende mobildekning i de tekniske rommene under Pirbadet.

Post- og teletilsynet mener at Pirbadet burde ha undersøkt regelverket for bruk av GSM-forsterkere før de besluttet å ta i bruk utstyr for å utbedre dekningen i sin egen bygning.

– Når utstyret likevel ble tatt i bruk, mener Post- og teletilsynet at Pirbadet har opptrådt uaktsomt, og at vilkårene for å ilegge overtredelsesgebyr er oppfylt, skriver tilsynet i sin rapport.

Et økende problem

Post- og teletilsynet påpeker at ulovlig bruk av GSM-forsterkere er et økende problem, og at det derfor er nødvendig med en streng reaksjon. Siste året har tilsynet utstedt femten gebyr for ulovlig bruk av GSM-forsterkere.

– Slik bruk kan medføre svært alvorlige konsekvenser. Forsterkerne kan skape frekvensforstyrrelser i mobilnettene. Forstyrrelser på dette nettet kan i verste fall hindre gjennomføring av nødsamtaler, og få konsekvenser for liv, helse og sikkerhet, påpeker seksjonssjef i Post- og teletilsynet Bent Andre Støyva.

- Ber om at kravet frafalles

Pirbadet mener gebyret på 50 000 kroner er urimelig, og ber om at det frafalles eller settes mye lavere.

Mener det må tillegges vekt at GSM-forsterkeren er montert for mange år siden, og at det er tvilsomt om den overhode har vært i bruk. Nåværende ledelse vet ikke når senderen ble montert, men trolig er det skjedd en gang før 2009.

– Det er ikke kjent når og hvorfor utstyret ble montert. Det foreligger ingen formell beslutning i organisasjonen vår om å anskaffe denne innretningen, og det er heller ikke regnskapsført noen slik anskaffelse, sier direktør i Pirbadet Knut J. Pettersen.

- Ikke i bruk

I sitt tilsvar til Post- og teletilsynet, mener Pirbadet å kunne sannsynliggjøre at innretningen ikke har vært i bruk, eller at man overhodet ikke har hatt nytte av senderen.

– Kontrollørene fra tilsynet skal ha opplyst at senderen vi hadde i kjelleren sendte på frekvensen som forsterker bare Telenor sitt GSM-nett. Vi har bare Netcom – noe som betyr at vi uansett ikke ville fått signal og dermed ikke hadde nytte av senderen, skriver ledelsen i Pirbadet i sitt tilsvar.

Pirbadet viser til at man benytter UHF-samband og fasttelefon i badets kjeller, og teknikerne bærer samband når de jobber i disse lokalene.

– Dette bekrefter at Pirbadet ikke har noen virksom GSM-sender – den er ikke i bruk og det er ikke dekning for bruk, heter det i tilsvaret.

Direktør Knut J. Pettersen i Pirbadet mener Post- og teletilsynet må frafalle boten. – Ingen ansatte hos oss kjenner til at senderen har vært i bruk, sier han. Foto: VEGARD EGGEN, Adresseavisen