Men følg regel nummer en: Vit hvilken sopp du plukker - og hva du spiser.

– Sist helg kom folk til oss med store fangster av ypperlig sopp som de hadde plukket i Bymarka. Jeg tror vi gikk gjennom ca. 50 kurver, forteller Truls Gjestland. Sammen med kona Marthe Gjestland, som er autorisert soppkontrollør, hadde han soppkontroll i regi av Sopp- og nyttevekstforeningen og Trondhjems Skiklub på parkeringsplassen ved Henriksåsen.

Folk strømmet på i løpet av søndagen. I syv helger er det nå kontroll av sopp i trondheimsområdet.

– Soppkontrollen er viktig slik at vi slipper å ha disse forgiftningshistoriene, sier Gjestland.

Undervisning og kontroll

Ekteparet Gjestland mener det er like viktig med undervisning som kontroll.

– Vi driver både med soppkontroll og utvidet voksenopplæring. Vi forteller, påpeker og karakteriserer slik at folk lærer. Så vet de mer til neste gang, og får kunnskap om mer enn bare kantarell, sier Truls Gjestland.

Bugner av steinsopp

Truls Gjestland bekrefter at det er et fantastisk soppår.

– I hvert fall for visse arter. Det er et ualminnelig bra år for steinsopp. Den bugner det av. Og det er jo den ypperste av de ypperste matsoppene, sier han.

Innimellom matsoppene, var det også eksemplarer på det som ikke er matsopp.

– Det er først i år vi med sikkerhet har funnet hvit fluesopp innenfor bygrensene. Til gjengjeld er det masse av den, og den er dødelig.

Ingen giftalarm her

Soppkontrollørene er veldig obs på at det må formidles tydelig kunnskap, spesielt til fremmedspråklige sopp-plukkere.

– De må for all del ikke ta med sin kjennskap til sopp fra hjemlandet og overføre dette direkte til soppturene under norske forhold. Alle som går på sopptur bør ha en soppbok. Og de bør kjøpe en norsk bok - ikke bare nøye seg med en som er oversatt. Du skal alltid være 110 prosent sikker på den soppen du spiser, sier Gjestland.

På Østlandet er det slått giftalarm etter at flere personer er innlagt med alvorlige forgiftninger. Alle er blitt syke etter å ha spist hvit fluesopp - en av dem er blitt nyretransplantert.

Ved St. Olavs Hospital i Trondheim blir det opplyst at ingen er innlagt som følge av soppforgiftning.Utlendinger er utsatt.

Fremmedspråklige utsatt

Ved Giftinformasjonen har en hittil i år mottatt over 450 henvendelser om sopp.

– Dette er en økning på 25 prosent sammenlignet med gjennomsnittet for tidligere år. Det er mye sopp i hele landet, og dette tror vi er årsaken til økningen, sier seniorrådgiver Kristin Opdal Seljetun i Giftinformasjonen.

Giftinformasjonen mener soppkontrollene er veldig nyttige, og dette kan forhindre forgiftninger.

– Sopp-plukkere med fremmedspråklig bakgrunn er mer utsatt, og er overrepresentert på statistikken over forgiftninger. Seks av de syv som er blitt forgiftet i år, er fremmedspråklige. Det er grunnen til at vi gir støtte til fremmedspråklige som vil gå på soppkurs slik at de får dette gratis, sier Seljetun.

Overlege Dag Jacobsen ved Oslo universitetssykehus Ullevål etterlyser offentlige midler til soppkontroller.

– Nå må myndighetene på banen og gi støtte til slike soppkontroller. Det er da betydelig mer effektivt å forebygge ved å luke ut giftig sopp enn at de må legges inn på sykehus og få en nyre transplantert, sier Jacobsen til TV2' s nettsted.

Giftig: Brun fluesopp – giftig men ikke direkte dødelig. Foto: Birger Ringseth