Med en gjennomsnittslønn på 149,54 kroner i timen, er salgs- og serviceansatte ved frisørsalonger og skjønnhetspleiere den gruppen som tjener aller minst, ifølge SSB.

Til sammenligning er gjennomsnittslønnia i Norge 261,64 kroner i timen. Adresseavisen har hentet ut statistikk som viser gjennomsnittslønningene i over 160 yrker i 2013. Det må presiseres at tallene omfatter avtalt månedslønn i hver enkelt sektor, og i mange tilfeller griper over mange forskjellige stillinger innen samme sektor.

Hele lista ser du nederst i artikkelen.

- Stor konkurranse

På de fem nederste plassene i statistikken finner vi frisører/skjønnhetspleiere, servitører/hovmestre, helse- og sosialarbeidere, kokker og butikkmedarbeidere.

- Felles for mange av yrkene med lav lønn er at det er stor konkurranse om dem, og at flere har lave kompetansekrav. Det fører til stort gjennomtrekk. I servicebransjer er det også stor grad av små bedrifter som ikke lever så lenge, og det bidrar heller ikke til høyere lønninger, sier økonom i Samfunnsøkonomisk analyse, Roger Bjørnstad.

Adresseavisen har tidligere i artikkelserien om lavstausyrker publisert en spørreundersøkelse med over 4249 respondenter. Der blir yrkene renholder, butikkmedarbeider, ansatt i fastfood-kjede og renovatør oftest nevnt som yrker man forbinder med lav status.

LES OGSÅ: Dette mener leserne er lavstatusyrker

En av hovegrunnene til at et yrke har lav status, er ifølge de samme respondentene lav lønn. Lønnsoversikten viser at lønningene i noen grad stemmer overens med yrkets status, men at også er forskjeller. Bjørnstad mener spesielt yrkene som tiltrekker seg store mengder arbeidsinnvandrere har pressede lønninger.

Lønningene under press

- I det store og hele vil jeg si at det er tilbud og etterspørsel som styrer prisen i arbeidsmarkedet. Spesielt i en tid hvor vi har så stor tilstrømming av arbeidsinnvandrere, vil lønnene normalt bli presset nedover. Det er et kjent fenomen i høykostnadsland, vi har et veldig behov for at noen skal gjøre de jobbene som nordmenn har utdannet seg bort fra, sier Bjørnstad.

-Har lønninger i enkelte yrker stagnert eller gått ned?

- Nei, dette blir fulgt med argusøyne. Mange yrker er truet av lønnsnedgang eller stagnasjon. Men gjennom allmenngjøring av tariffavtaler, det vil si at yrkene får en minstelønn, har man unngått det. Det er et offentlig virkemiddel som brukes aktivt, og som er med på å hindre sosial dumping, sier Bjørnstad.

- Minstelønn blir normallønn

I en egen tabell helt neders i artikkelen er også minstelønnssatsene i de ulike yrkene hentet ut. Disse skal blant annet hindre sosial dumping. Mens gjennomsnittslønningene er det laveste nivået man kan lønne folk i, er gjennomsnittslønningene de faktiske lønningene ansatte innen de ulike yrkene mottar.

Med 156,31 kroner i snittlønn er servitøryrket ett av yrkene med lavest lønn, og også et av yrkene hvor minstelønna (145,76 kroner) ligger nærmest gjennomsnittslønna. Frank Schistad i Fellesforbundet forklarer at problemet er at minstelønna ofte blir normallønna.

- Minstelønnssatsene er utarbeidet slik at bedriftene som har det tøffest i bransjen skal kunne klare seg, mens de som har gode overskudd skal kunne gi mer lønn gjennom lokale forhandlinger. Men vi ser at veldig mange bedrifter finner minstelønnstariffene og lønner folk etter disse, sier Schistad, som er sekretær med ansvar for hotell, restaurant og reiseliv i Fellesforbundet.

Få fagorganiserte

Servitøryrket er også et yrke som har veldig stor konkurranse om jobbene og arbeidstakere som jobber i bransjen midlertidig. Schistad mener at stor utskiftning er med på å slå negativt ut.

- Mellom 18 og 25 prosent av arbeidstakerne i denne bransjen er fagorganiserte. Mange har jobben mens de studerer, og skal videre etterpå. Arbeidsinnvandrerne er her gjerne i to år før de skal hjem igjen. Det betyr at mange heller forlater yrket enn å kjempe for bedre lønns- og arbeidsvilkår, sier Schistad.

- Men bildet er nyansert. Mange av våre medlemmer har også veldig gode lønninger, og jobber i bedrifter som tenker langsiktig, som er villige til å lønne de ansatte bedre for å holde på dem, legger han til.

Bjørnstad mener generelt høy utdanning i befolkningen er viktig også for å holde lønningene i lavt lønnede yrker oppe.

- Det er viktig å sluse folk oppover i kompetansenivå. Det gir et produktivt samfunn, og man unngår at det blir et stort overskudd av arbeidskraft uten utdanning som konkurrerer om de samme jobbene, sier han.

Dette er yrkene med lavest og høyest gjennomsnittslønn, rangert i den rekkefølgen:

(Adresseavisen har valgt å ta ut frisør fra gruppen som i SSB omtales som "Ansatte innen frisering og skjønnhetspleie", etter innspill fra bransjen, da frisører med fagutdanning ifølge teknisk beregningsutvalg har en gjennomsnittslønn på 196,50 kroner timen)

Minstelønnssatesene følger under tabellen

Minstelønnssatsene (listen er ikke uttømmende):