I neste uke møtes partene i et saksforberedende møte i Meråker rådhus der jordskifteretten tar stilling til om saken skal fremmes. Kravet fører blant annet til at Meraker Brug har fått delingsforbud på området som utgjør store deler av kommunen. Det var Stjørdalens-Blad som i første gang omtalte den spesielle saken.

- Bruket har kanskje hugstrett, men det betyr ikke at de har eiendomsrett, sier gårdbruker Tore Øien, som sammen med Bjørn Strid har fremmet kravet.

Avviser kravet

De mener å kunne dokumentere at eiendomsretten ikke tilhører bruket, men gårdbrukere i fjellbygda. Daglig leder Per Hembre i Meraker Brug AS sier de overfor retten har avvist kravet, men sier de ser frem til å få nærmere dokumentasjon.

- Jeg synes det er vanskelig å få tak på det. Det er en svært kortfattet innstilling som er levert retten, sier Hembre. Han får støtte fra brukets advokat Ola Oldren, som ikke ønsker å kommentere kravet før møtet i neste uke.

Omstridt storeier

Meraker Brug var tidligere i hovedsak eid av den mediesky milliardæren Hans Rasmus Astrup (75). Fra 1. januar i år er eierskapet i hovedsak overført til Stiftelsen Astrup Fearnley der Astrup er styreleder. Han kontrollerer fortsatt en mindre aksjepost i bruket gjennom selskapet Vergjedalsbruket AS.

Det har tidligere vært flere rettssaker omkring storeiendommen. Blant annet den såkalte allmenningsrettssaken på 70-tallet, der 150 gårdbrukere gjorde krav på rettigheter, men ikke nådde frem med sine krav etter at saken ble behandlet i tingretten og lagmannsretten, men avvist av Høyesterett.

- Knallsikker dokumentasjon

Øien omtaler imidlertid deres dokumentasjon i saken som "knallsikker" overfor Stjørdalens-Blad. Han sier at flere gårdbrukere har ønsket å bli med på kravet etter at det ble fremmet. Det er nå opp til jordskifteretten å vurdere hvordan det blir vurdert. Gårdbrukernes advokat Bjørn Hovstad har vist til at jordskifteretten bør vurdere en såkalt allmenningsstevning, en kunngjøring som gir alle som mener seg berettiget til det, mulighet til å melde inn krav.

- Denne saken kommer etter at det er blitt stadig vanskeligere å bruke rettighetene våre. Bruket kommer vrir alt til sin fordel, noe vi mener de ikke har rett til, sier Øien.

Rammer hardt

Eiendommen det er snakk om er går fra helt sør i kommunen til Feren i nord. Det omfatter blant annet det viktige hytteområdet i Fagerlia.

- Inntil det kommer en avklaring i denne saken rammer den våre kunder. Vi får vi for eksempel ikke fradele tomter eller tinglyse skjøter knyttet til eiendommen det er snakk om, sier Per Hembre i Meraker Brug. Han forteller at selskapet har bedt om rask behandling på grunn av de store økonomiske interessene som rammes.

Utfordres i jordskifteretten. Styreleder i Meraker Brug Hans Rasmus Astrup, sammen med dronning Sonja under åpningen av Astrup Fearnley Museet. Astrup overførte fra 1. januar store verdier, blant dette kontrollen over Meraker Brug AS, til Stiftelsen Astrup Fearnley. Foto: NTB/Scanpix
Venter på avklaring. Store grunnområder i Meråker er båndlagt inntil det er avklart hva som skjer med jordskiftesaken mellom gårdbrukere i bygda og Meraker Brug AS. Foto: Kristian Helgesen