Mange av sentrene går med kraftig overskudd, mens andre har røde tall i regnskapene sine.

Adresseavisen har hentet ut tall for driftsinntektene til treningssentrene i byen i 2013. De viser at treningssentrene til sammen hadde over 237 millioner kroner i driftsinntekter i 2013.

- Flere må legge ned

Markedseksperter har spådd at 2015 kan være året da en del treningssenter vil gå konkurs.

- Etableringen av treningssentre i Norge har vært betydelig de siste årene, og dette har ført til endringer for å drive et lønnsomt treningssenter. De som ikke følger med i denne utviklingen vil i ytterste konsekvens måtte legge ned driften, sier Ronny Helseth.

Han er produktsjef i Creno, en av Norges største leverandører av betalings- og medlemsoppfølging for treningssenterbransjen. Han forteller at de har god kjennskap til de lokale kjedene i Trøndelag, og mener flere av disse over tid har drevet veldig godt.

- I tillegg ser man at innbyggere i Trøndelag viser lojalitet til lokale entreprenørskap. Derfor vil man nok se at disse ekspanderer med nye sentre, mener Helseth.

- Hva må til for å overleve?

- Sentrene må ha gode driftsrutiner, kostnadskontroll, og evnen til å skape et spennende treningstilbud. Sentrene må også jobbe strukturert med å beholde sine medlemmer, heller enn å jage nye hele tiden.

Tjente 52 millioner

3T er den største treningssenterkjeden i byen, og 3T Rosten er det senteret som har størst inntekt. Senteret tok inn over 52 millioner kroner i fjor.

- 3T har 30-årsjubileum neste år, og har lang erfaring i å drifte sentrene, forteller administrerende direktør Hilde Thommesen Holck i 3T Produkter.

- Det er ikke bare å åpne døra, kjøpe utstyr og sette i gang. Det er det allsidige treningstilbudet som skiller oss fra konkurrentene, sier hun.

Venter på boliger på Piren

Men ikke alle 3T-sentrene går like godt. Både 3T Pirbadet og 3T Solsiden hadde røde tall på driftsresultatet i fjor.

- Vi drifter 3T i Trondheim som én enhet. Vi er langsiktige og har stor tro på at Pir-området skal blomstre etter hvert. Når containerhavna blir ryddet, og vi får leiligheter der, vil det gå bedre med 3T Pirbadet, spår hun.

Trondheimsbaserte Impulse eies av selskapet Beach Mountain, som også selger sykler og treningsutstyr. Selskapet hadde 86,475 millioner i inntekter i fjor, og et driftsresultat på 1,123 millioner kroner. Daglig leder Odd Arne Steffensen i Beach Mountain ønsker ikke å oppgi hvor mye av inntektene til selskapet som kommer fra treningssentrene. Heller ikke treningssenterkjedene Sats og Elixia, som nylig fusjonerte, ønsker å oppgi konkrete tall for sine senter i Trondheim.

Åpner nye senter

Daglig leder og medeier Karl Martin Viken i Easyfit forteller at de er fornøyd med fjorårets positive resultat for sentrene i Ilsvika og på Buran.

- Vi etablerte oss i slutten av 2012, og det ene senteret kom opp først sommeren 2013. Regnskapstallene bærer ikke preg av det. På Buran klarte vi å gå i overskudd etter fire driftsmåneder. Det vil jeg si er solid for et nyoppstartet firma, sier han.

- Det går bra med oss, og det er også grunnen til at vi åpnet to nye senter, henholdsvis på Byåsen og på Heimdal, i slutten av august. Målet vårt er å drive med overskudd på alle sentrene, forteller Viken.

Når det gjelder faren for konkurs, tror Viken at det er noen som kan gå dukken, men at dette handler om å finne sin nisje.

- For noen aktører kan det bli vanskelig å overleve med den tøffe konkurransen. Jeg tror det handler om å ha sitt eget konsept og ha en klar strategi, sier gründeren.

Krever fleksibilitet: Ole og Beate Nilssen får en omvisning hos Easyfit på Heimdal. Kristian Ulvik forteller om tilbudet. Ekteparet Nilsen er opptatt av lange åpningstider. Foto: VEGARD EGGEN