Høgberg mener dessuten at førstestatsadvokaten har tatt for hardt i, og tviler på at skistjernen mister førerkortet «for alltid».

I tiltalebeslutningen etter promillekjøringen i mai i år, kom det frem et hittil ukjent punkt. Her tiltales Northug for falsk anklage, etter at han i de tre første avhørene forklarte at det var kameraten som kjørte bilen. Førstestatsadvokat Bjørn K. Soknes mener dette er nok til at Northug bør miste retten til å føre motorvogn «for alltid».

- Her mener jeg statsadvokaten tolker loven for strengt. Dette er et enkeltstående tilfelle av promillekjøring, og et uhell som har oppstått i den forbindelse. Ser man på tilsvarende saker, ville noen års tap av førerretten vært mer passende, sier Høgberg, som er jusprofessor ved Universitetet i Oslo.

Fraråder tilståelsesdom

I en pressemelding uttaler Northug at han fortsatt ønsker at saken skal gå som en tilståelsesdom.

Det vil Høgberg fraråde på det sterkeste.

- Det vil være dumt av ham å gå for en tilståelsesdom. Da frykter jeg at han kan bli dømt strengere, for tiltalen inneholder antakelig en del feil. At han tilstår de faktiske forhold, er ikke det samme som å innrømme straffskyld etter paragrafene statsadvokaten benytter, sier Høgberg.

Kan ha rett på vern

Feilen førstestatsadvokaten har gjort, er ifølge jusprofessoren at han ikke har tatt tilstrekkelig hensyn til selvinkrimineringsvernet, som følger av menneskerettighetsforpliktelsene.

Vernet sier blant annet at man ikke kan tvinges til å bidra til egen domfellelse gjennom meldeplikt om egen forbrytelse, vitnemål eller innrømmelse av skyld.

- Han har forklart seg falskt, det er det ikke tvil om. Men man kan ikke kreve av at man skal forklare seg om egen skyld. Selv om han formelt ikke var siktet under avhørene, kan han ha følt seg under etterforskning. Det at han ikke forklarer seg om den handlingen, skal ikke medføre at han får ytterligere straff. Det kan i så fall være et brudd på menneskerettighetene, sier Høgberg, og fortsetter.

- Dette gjelder også punktet hvor han er tiltalt for å ha forlatt en skadet passasjer uten å varsle politiet. Hvis det skjedde etter en avtale dem imellom, kan selvinkrimineringsprinsippet også gjelde her.

Trening kan gi strafferabatt

Høgberg mener det er hevet over enhver tvil at Northug får ubetinget fengsel, men tror han må sone langt under ett år. Han mener Northug kan få strafferabatt fordi han er skiløper.

- Det må tas hensyn til om han kan trene som vanlig. Northug er i en helt annen sårbar situasjon ut fra det livet han har valgt å leve. Man må se på hvordan straffen rammer ham, sier Høgberg.

Jusprofessor Alf Petter Høgberg. Foto: Privat