Det utgjør om lag en tredjedel av den tildelte totalkvoten på 888 dyr.

– Det er et antall vi sier oss fornøyd med. Vi ligger godt an, sier Linn Aasnes, naturforvalter i Steinkjer kommune.

Over hundre på ett vald

Det største valdet, som ligger i Ongdalen, har 290 dyr på årets kvote. 104 elg er skutt.

– Et pussig sammentreff. Det var nøyaktig samme antall på samme tid i fjor, opplyser naturforvalteren.

Ett vald i Sparbu har utsatt jaktstarten én uke. Statistikken kan derfor fort bli forandret. Jegerne har valgt å fremskynde den såkalte mellompausen.

– Årsaken er at jegerne vil la oksene være i fred slik at de ikke blir forstyrret i paringen, opplyser Linn Aasnes.

At avskytingen er stor helt i starten av jakten, bekrefter Harry Dyrstad hos Vilteksperten i Stod.

– Vi har allerede tatt imot 350 dyr. I fjor mottok vi 250 dyr i løpet av hele jakten. Pågangen er enorm, oppsummerer Harry Dyrstad.

Venter med rapporteringen

Stjørdal er den nest største elgkommunen i Nord-Trøndelag. Årets kvote er 545 dyr. Ifølge kommunens viltforvalter, Stian Almestad, har årets jakt hittil resultert i 169 fellinger. Det er noe mindre enn i fjor.

Lierne er rangert som nummer tre av elgkommunene i fylket med en kvote på 471 dyr. Utmarkskonsulent Andreas Leistad fremholder at det ikke er rapporteringsplikt før etter at jakten er avsluttet. Derfor unnlater flere av jaktlagene å rapportere underveis.

– I en så stor kommune som Lierne er det store variasjoner mellom skogsområder og områdene som ligger opp mot fjellgrensen, sier Leistad.

Jan Ove Bakken i Livilt opplyser at bedriften har tatt imot 150 dyr for partering og nedskjæring.

– Det er litt mer enn på samme tid i fjor. I år er har vi tatt imot forholdsvis mange storelg, opplyser Bakken.

God tilgang på dyr

Nord-Trøndelag har en total fellingskvote på 6171 elg, omtrent dobbelt så mange som i Sør-Trøndelag (2994). I begynnelsen av 1970-tallet var elgkvotene i Nord-Trøndelag ca. 500 dyr. I Møre og Romsdal er det vesentlig mindre elg enn i Trøndelag og det er gitt felling på bare 501 elg i fylket. Møringene har derimot veldig mye hjort; 12 187 hjort kan felles i fylket, mot 4423 i Sør-Trøndelag og 928 i Nord-Trøndelag.

Viltforvalter i Nord-Trøndelag, Paul Harald Pedersen, fremholder at mange kommuner har utvidet jakttid. Det betyr at tilgangen på dyr er god. Han regner med at inntil 60 prosent av totalkvoten kan bli felt i løpet av den første perioden

– Vårt inntrykk er at avskytingen i år er ganske normal, sier Pedersen.

Pluss minus 90 prosent av de tildelte kvotene blir fylt. Steinkjer kommune har tilnærmet 100 prosent avskyting.

Elgjakt er høytid

Paul Harald Pedersen påpeker at elgjakt er høytid. Han sammenligner elgjakta med et idrettsarrangement. Den enkelte jeger blir satt på prøve: Vil det blir treff? Skal det skytes? Eller like viktig, skal det ikke skytes?

–Dette er øyeblikksbilde. Men elgjakta handler like mye om, naturopplevelsen, kameratskapet, høstingen av kortreist kvalitetsmat og et godt måltid, oppsummerer Paul Harald Pedersen som selv er en erfaren elgjeger.

Tomas Lillehagen ved Sør-Trøndelag fylkeskommune har ikke den store oversikten over elgfellinga i Sør-Trøndelag. Årsak: Han er selv på elgjakt.

– Jeg har derfor ikke fått sjekket opp og summert de foreløpige tallene, forteller han fra elgposten.

Ujevn elgjakt i Røros

Etter den første uken av høstens storviltjakt er det innrapportert at 97 elger er felt i Røros kommune.

Det opplyser naturforvalter Hans Iver Kojedal i Røros kommune, på grunnlag av de foreløpige rapportene fra lederne av bestandsplanområdene i kommunen.

– Det rapporteres om ujevnt med elg. Noen har fortsatt bra med dyr, mens andre forteller om nærmest tomme terreng. Totalt er det tildelt 244 fellingstillatelsr for elg under årets jakt i Røros, forteller Kojedal.

Fire skadeskytinger

Kommunen har til nå mottatt melding om fem påskytinger som ikke fikk forventet resultat. I ett av tilfellene ble det ikke funnet spor som tydet på at dyret var truffet.

I de fire andre tilfellene var skadeskyting et faktum, i og med at det ble funnet pelshår og blod. Bare ett av ettersøkene etter de fire elgene førte til at dyret ble funnet og avlivet.

– Positiv utvikling

– Selv om vi selvsagt helst hadde sett at det ikke forekommer skadeskytinger så er det likevel en positiv utvikling å spore. Antall rapporterte påskytinger hittil i år er færre en tidligere, sier naturforvalter Hans Iver Kojedal.

Han minner om at det er lovpålagt å varsle skadeskytinger til kommunen, samtidig som han understreker at man ikke har grunn til å tro at jaktlagene unnlater å ta dette pålegget på alvor.

Elgjakta er blitt helgejakta

Etter 44 ubesvarte anrop fant vi endelig Jaktlaget Kanon på Lonin. Der var det elgfall.

Å komme i kontakt med jaktlag under høstjakta er lettere sagt enn gjort. De som svarte på telefon var på bobilferie i Nord-Trøndelag, på sydentur eller på jobb. Jegerne på post var enten uten mobil eller i radioskyggen.

Kanondårlig på Lonin

– Det er ikke så mange bønder som jobber heltid på bruket lenger. Nå er elgjakt blir helgejakt, sier jeger Ole Hyllmark i Bjugn.

Men Adresseavisens elgteam har ikke gitt opp. Etter å ha trålet forlatte skogsbilveier i Bjugn og oppover mot Nord-Fosen, oppdager vi en ansamling av biler ved et gårdsbruk mellom Åfjord og Roan. Vi bråsnur, og ganske riktig. I en redskapsbu i Lonin holder Jaktlaget Kanon på med å gjøre opp en fjorårskalv.

– Den falt for en time siden. Det blir vel det siste vi gjør i dag. Det har vært en kraftig nedgang i elgstammen her oppe, sier jaktleder Per Ivar Bøe.

Tok en brunstpause

De har jaktet kontinuerlig siden jakta startet 25. september, med en liten brunstpause for jegere og elg midtveis.

Men om det er mindre elg på fjellet, er det flere på begge sider av Momyra.

Ryktene om storelgen som falt tidlig under jakta får oss videre ned mot Brandsfjorden. Vi har ikke gitt opp å finne jegere i aksjon ute i terrenget.

Nede på matkroken på Straum sitter sofajegerne og diskuterer elgen som forsvant.

Men oppe på Grova holder de fortsatt på, ifølge hjemmesitterne. Vi hiver oss i bilen igjen.

Det er en strålende høstdag, varmt og fargerikt. Nede på et jorde samler en gruppe jegere seg med familie og hund. De koser seg, men noen elg i siktet er det ikke.

Fikk has på storoksen

–Vi har sett en del elg, men det skal være riktig elgen også, smiler storjeger Erling Iversen.

14-spiringen på 265 kilo som kan fikk has på i forrige uke blir det nok ikke mange av. Men det er mye elg i området og flere storelg er observert.

I mellomtiden nyter de godværet, bålkaffe og jakthistorier. I morgen skal storoksen tas.

Erling Iversen med storoksen på 265 kilo. Foto: Privat
Slitne elgjegere uten suksess i Roan.
Jaktlaget på Grova i Roan tar en pust etter en fin dag, men uten resultat. Foto: DAN ÅGREN
Storjeger. Erling Iversen felte storoksen tidligere i jakta her sammen med hunden og Sivert Iversen.