– Dette temaet er dessverre veldig aktuelt, og det har vært bekymringer rundt enkelte ungdommer i Trondheim. Nå ønsker vi å være føre var, sier Even Ytterhus.

Han er SLT-koordinator (Samordning av lokale kriminalitetsforebyggende tiltak) i Trondheim kommune og medlem av Det kriminalitetsforebyggende råd.

Rektorer

Nå har han i samarbeid med politiet og Sør-Trøndelag fylkeskommune utarbeidet en veileder som skal hjelpe de som jobber med barn og unge, og som er bekymret for at enkeltpersoner er på vei inn i et radikalisert miljø.

– De som jobber ute blant barn og unge har vært usikre på hvor de skal rette denne typen bekymringer, og hvem som skal ta imot dette. Noen har kommet til meg, andre har gått til politiet eller PST. Vi har et veldig bra samarbeid med PST, og de jobber mot dem som er radikalisert. Men vi ønsker å ta tak i dette så tidlig som mulig, sier Ytterhus.

Nylig ble en rykende fersk veileder presentert for alle rektorene ved barne- og ungdomsskolene i Trondheim. I tillegg har fylkeskommunen informert rektorer i videregående skole om dette arbeidet.

– Tilbakemeldingene er veldig positive, sier Ytterhus som også har presentert veilederen for Justis- og beredskapsdepartementet.

– Det er flott at kommuner som Trondheim og Oslo har fått på plass lokale veiledere som skal gjøre kommunens ansatte bedre i stand til å fange opp unge som trekkes mot radikalisering. Vi vil se både på disse og alle andre gode innspill i vårt arbeid med en nasjonal veileder, og i det viktige arbeidet med å bekjempe radikalisering, sier statssekretær Himanshu Gulati.

YouTube

Regjeringen la i juni frem en handlingsplan mot radikalisering og voldelig ekstremisme. Trondheim er nå en av de første kommunene i landet som har utarbeidet en slik konkret veileder.

Målgruppen er ansatte i skole, barnevern, kultur og fritid som arbeider med ungdom, og veilederen er en konkretisering av hva ansatte skal se etter, og hva de skal gjøre ved bekymring. Målet er å forebygge radikalisering og utvikling av ekstremisme hos unge.

– Er det behov for en slik veileder i Trondheim?

– Det har vært noen bekymringer. Vi får sporadisk melding om at det kan være enkelte ungdommer som sitter litt for mye og kikker på terrorgruppen Al-Shabbaab og den type ting på YouTube. Så vet vi at det også er grupper utenfor landets grenser som forsøker å rekruttere norske ungdommer til krig både i Somalia og andre steder. Selv om vi ikke kjenner til at noen har dratt ut som fremmedkrigere, så ønsker vi å være føre var. Vi ønsker å drive forebygging. Det er mye enklere å snu ungdommer som er på et lavere nivå i forhold til radikalisering. Å snu en person som er radikalisert, er vanskelig, sier Ytterhus.

Selvradikalisering

– Hva er den største bekymringen?

– Det vi er bekymret for er at det skal være enkeltpersoner som sitter på gutterommet og blir selvradikalisert på nettet. Vi vet at det er grupper utenfor Norge som ønsker å rekruttere unge. Frykten er at de reiser ut for å delta i terrorhandlinger, og så returnerer til Norge, sier Ytterhus.

Han påpeker at kommunen har hatt fokus på dette i mange år.

– Trondheim har mottatt enslige mindreårige flyktninger som har vært barnesoldater, som har vært vitne til veldig mye. Faren for at de vil ønske å gjøre noe som en slags hevn, kan være til stede i mange år, påpeker Ytterhus.

Kommunen vil nå gi opplæring til enkeltpersoner innen barnevern, kultur og skole, slik at disse kan være kontaktpersoner og samtalepartnere når det oppstår bekymring.

Han sier at kommunen har et godt samarbeid med minoritetsmiljøene i Trondheim.

– Noen har ment at de har vært for passive, men det vil jeg ikke si. Vi opplever at minoritetsmiljøene har tatt dette på alvor, sier Even Ytterhus, SLT-koordinator i Trondheim kommune.

- Bra med en slik veileder

– Med en gang vi fikk dette presentert, tenkte jeg, hva skal vi med dette i Trondheim. Men selv om vi ikke vet om unge som er i dette miljøet, tror jeg vi trenger dette. Vi vet at det rekrutteres unge til slike miljøer, og vi vet at mye av rekrutteringen foregår på nettet. Da er det viktig at vi er på vakt, vet hva vi skal se etter, og følger med dem som strever litt. Slik sett er det bra at denne veilederen kommer, sier Klungsøyr som er rektor ved Flatåsen barne- og ungdomsskole.

Hun var til stede på rektormøtet da veilederen ble presentert, og har tatt den med seg tilbake til sin egen skole.

– Vi har snakket om denne veilederen i ledergruppen, og vi har pekt ut en inspektør som har ansvaret for oppfølging av dette. Vi vil også presentere dette for resten av staben. Det er viktig at kontaktlærerne, som er tettest på elevene, har kjennskap til hva de skal se etter, sier Klungsøyr.

Positiv

Rektor ved Rosenborg ungdomsskole, Mette Winsnes Råberg, er også positiv til en slik veileder.

–J eg tenker at vi har behov for en slik veileder, men at det ikke er noen akutte behov. Vi forholder oss til aldersgruppen 13–16 år, og jeg har ikke registrert at dette er aktuelt for noen av elevene på Rosenborg skole. Men jeg tenker at det er viktig med en bevisstgjøring rundt dette, sier Winsnes Råberg.

Bevisstgjøring

Rektor ved Byåsen videregående skole , Geir Vikan, har informert skolens ledelse og rådgiverne om den nye veilederen.

– Vi, som veldig mange andre skoler, har ungdom fra miljø som kan være utsatt, sier Vikan som mener det kan være bra med en bevisstgjøring rundt dette.