En rekke forsøk på å holde liv i de gamle gårdsanleggene, har mislykkes. Følgen er at bygningene er i ferd med å råtne på rot.

Holstvollen har en historie tilbake til 1700-tallet. Rådmann Lorentz Holst satt med eiendommen rundt 1750, derav navnet. Han bygde hus der og demmet opp Holstdammen.

Eiendommen ligger nord i Bymarka, ca. tre kilometer fra Trolla, like ved et naturvernområde. Eiendommen består av fem bygninger. Hovedhuset antas å være oppført i andre del av 1800-tallet, den øvrige bebyggelsen omkring 1920-1930.

Holstvollen hadde en rekke festere før Trondheim kommune overtok den da 600 dekar store eiendommen i 1971. Da var det fortsatt drift på gårdsbruket, men etter få år var det slutt, og forfallet skjøt fart. I kommunalt eie ble vedlikeholdet av markaeiendommene forsømt.

Fortidspark

I 2005 ble det gjort et forsøk på å starte en fortidspark på stedet. Noen studenter ønsket å vise hvordan folk levde før i tiden og ville kjøpe gården. Men forsøket strandet da det ikke ble gitt adgang til å kjøre inn til Holstvollen. Og kostnadene ved å sette bygningene i stand ble for store.

Også i 2009 ble det gjort et forsøk på å gjenskape livet på gården. En kvinne med personlige relasjoner til Holstvollen kunne tenke seg å drive stedet som aktivitetssenter, med teaterkurs, natursti, kafé, hunde- og hestekjøring m.m.

Igjen strandet forsøket på de begrensningene kommunen la på stedet. Salg til en privatperson ble ikke akseptert, og de forespeilte aktivitetene ble oppfattet som uforenlig med bruken av Bymarka. Kommunen pekte på at frivillige lag eller organisasjoner kunne overta, uten at det kom noe ut av dette.

Daværende kommunaldirektør Håkon Grimstad anbefalte Holstvollen revet og tomten tilbakeført som naturområde. Dette ble imidlertid utsatt.

Falleferdig

Og forfallet fortsatte. Hærverket også.

Utviklingen for Østre Tømmerdal har mange likhetstrekk med Holstvollen. Eiendommen ligger i Tømmerdalen, om lag én kilometer nord for Kobberdammen, og er på 97 dekar. Bebyggelsen består av våningshus og uthus med enkel standard samt en falleferdig låve.

Østre Tømmerdal var lenge utleid, men leietakeren er for lengst død. Rådmannens forsøk på å tilby eiendommen for salg eller leie til lag og foreninger, har ikke ført frem.

Beklagelig

Ivrig markatraver og Bymarkabok-forfatter Karl H. Brox sier det er sterkt beklagelig at de to markaplassene skal rives. Han mener forfallet startet i det øyeblikk kommunen overtok.

– Og nå har det jo kommet så langt at man er nødt til å rive. Det blir litt meningsløst å si at man tillater salg av Holstvollen, men vil samtidig ikke tillate bosetting eller kjøring inn til gården. Dette er vår felles eiendom. De som ikke gjør noe for å ta vare på markaplassene, gjør det på vegne av oss alle.

Rasteplass

Kommunalråd Jon Gunnes (V) var med på vedtaket om å rive. Han mener kommunen må konsentrere midlene til de eiendommene kommunen har i Bymarka i dag.

– Det er synd at frivilligheten ikke kan bidra på Holstvollen. Men ved å forvalte området som vedtatt får vi en brukbar «rasteplass» i Bymarka, sier Gunnes.

Ifølge vedtaket skal det foretas en historisk registrering og undersøkelse av bygningene. Ruinene på Holstvollen skal synlig-gjøres, og det skal settes opp en informasjonstavle med historikk. Det skal også opparbeides et grøntareal med benker og grill.

Foto: agnethe weisser
Foto: agnethe weisser, Adresseavisen
Forfall: Politikerne i Trondheim kommune ser seg ikke råd til å ta vare på plassen Holstvollen nord i Bymarka. Stedet preges sterkt av langvarig forfall og hærverk. Nå blir det riving både på Holstvollen og på eiendommen Østre Tømmerdal. Foto: Agnethe Weisser / Karl H. Brox