«Slipp planlegging, handling, baking og rydding. La oss arrangere bursdagsfeiringen!» står det på Leo's lekeland sin hjemmeside. Å arrangere barnebursdager gir lekelandkjeden millionoverskudd.

Skandinavias ledende

Selskapet er en del av en skandinavisk lekelandkjede og administreres fra Lek och rörelse i Luleå i Sverige.

Tidligere denne uka solgte KF; det svenske forbrukersamvirket, 65,5 prosent av aksjene i Leo's lekeland til Litorina. I en pressemelding skriver KF at siden 2010, da de gikk inn i selskapet, har «Leo's lekeland vokst fra tre egeneide lekeland til Skandinavias ledende lekelandkjede med 22 egeneide enheter og en forventet omsetning i år på drøyt 250 millioner svenske kroner».

I Norge er det ni Leo's lekeland. Det siste årsregnskapet levert Brønnøysundregistrene viser at Leo's lekeland Norge hadde inntekter på 118 millioner kroner i 2013. Dette er en økning på 42 prosent fra året før, da inntektene var på 83 millioner.

Resultatet før skatt ble på 11 millioner kroner og overskuddet på åtte millioner. I årsregnskapet forklarer styret dette med at: «Den betydelige økningen fra i fjor skyldes helt driftsår i Oslo og Bergen, samt større lekeland hele året i Stavanger og Trondheim»

Økte leke-kapasitetet

I Midt-Norge er det kun et Leo's lekeland, dette ligger på Tiller i Trondheim. Omsetningen her ble i 2013 på 10 millioner kroner, en økning fra 8,4 millioner i 2012.

– Vi bygde ut lekelandet med 500 kvadratmeter for to år siden, det vises på omsetningen året etter, sier daglig leder Ann Kristin Remmen ved Leo's lekeland i Trondheim.

– Før utbyggingen var kapasiteten helt sprengt, vi måtte ofte stenge dørene tidlig rett og slett fordi det var fullt. Særlig hvis det regnet, sier Remmen.

Lekelandet tjener penger på styggevær og på barnebursdager.

Topp etter sommerferien

– Når det regner i helgene er det helt fullt her. Men det er først og fremst bursdagene vi lever av, sier Remmen. Et typisk bursdagsbarn på Leo's er mellom fire og ni år, og har rundt 15 inviterte gjester.

–  Vi har rundt 45-50 bursdager i uka, dette tallet har holdt seg stabilt lenge. Kapasiteten på hverdager er ti bursdager, i helgene det dobbelte. Vi har ofte fullt belegg, og særlig ser vi topper rett før og etter sommerferien, sier Remmen.

Ifølge Remmen er det sjelden foreldre reagerer på prisen de må betale for å sette bort bursdagen.

– Bursdagene koster fra 149 kroner per person, da er det med både inngangsbillett, to pannekaker og en drikke. En vanlig inngangsbillett koster 145 kroner, så i forhold til det er bursdagsprisen rimelig, mener Remmen.

Barneparkering

Leo's lekeland er størst i byen, men de har fått en konkurrent i Hiv o'hoi på Sirkus shopping. Også her er det populært å arrangere barnebursdager.

– Vi har rundt 15-16 bursdager i uka, flest på lørdager, sier daglig leder Ingvill Tregren i Hiv o'hoi. Antallet har økt gradvis siden de startet opp i august i fjor.

– Etter hvert som flere har oppdaget oss, har vi fått flere bestillinger på bursdager. Det er likevel vanlig inngangspenger vi tjener mest på, sier Tregren. Men hver dag er en bursdagsfest også på sjørøverskuta.

– En dag uten bursdag er en unormal dag hos oss. Og det er trivelig å få være med å feire alle disse burdagene, det er jo den viktigste dagen i året for mange av barna, sier Tregren.

Hiv o'hoi eies av kjøpesenteret Sirkus shopping. De ønsker ikke å oppgi omsetningstallene sine.

– Nei, vi vil ikke si hvor mye vi eventuelt måtte tjene på Hiv o'hoi, men det jeg kan si er at det er kjempepopulært, sier kjøpesenterleder Trine Foosnæs.

– Vi ser ikke på lekelandet som viktig business, men som et godt tilbud som passer inn i konseptet vårt. Sirkus shopping skal også være opplevelser, og på Hiv o'hoi kan ungene parkeres mens foreldrene handler. Eller de kan ha bursdag der, sier Foosnæs.

- Hjemme bra, borte best

Rett innenfor bursdagsinngangen på Leo's lekeland står det åtte kister med navn og alder på. Hit skal gavene, til de åtte som feirer bursdag her i dag. Guttene hyler av glede når de kaster seg ned skliene. Bursdagsbarnet Gustav (8) leder an.

På disken ligger det stabler med vester. De 16 guttene som skal på bursdag til Gustav Bjørgen Sjøvold tar på seg de gule vestene. Etter en runde ned skliene, masse løping og klat-ring og et par mageplask i ball-bingen er det pizza inne på diskorommet.

Bursdagsvert Aylar Mirzay har rosa cowboyhatt på hodet og passer på at alle har det bra. Diskolysene blinker fargerikt og små never forsvinner ned i store skåler med popcorn. Det er verdens beste ettermiddag.

Fornøyd burdagsbarn

– Det er mye morsommere å ha bursdag her enn hjemme. Det er større, og det er sklier, smiler Gustav med bursdagskrone på hodet.

Foreldrene valgte Leo's lekeland når lillebror i familien skulle feire at han fylte åtte år.

– Det er jo så mange muligheter, det er kino-, turn-, fotball-, og svømmebursdag. Og så er det lekeland, og når det skal inviteres mange er det greit å slippe å ha det hjemme, sier pappa Ivar Sjøvold.

Det koster litt, men det er verdt det syns foreldrene.

Dyrt hjemme også

– Det koster å ha bursdag hjemme også, ofte mer enn du tenker over. Det skal kjøpes inn mat, bakes kake og pyntes. Sånn sett blir ikke dette så mye dyrere, mener mamma Elin Bjørgen.

– Det beste med bursdag på lekeland er hele pakka. At guttene kan være i full aktivitet i trygge omgivelser, her kan de kauke og hoppe tredobbel salto uten at det gjør noe Alt er gjennomtenkt og godt tilrettelagt for at det skal bli en fin feiring, og så er det noe jubilanten selv ønsker. Og det er tross alt bare noen få år de vil ha bursdag på lekeland, legger pappaen til. Storebror Magnus på 10 år kan bekrefte at han allerede er for gammel til lekelandbursdag.

Gulvet dekkes av popcorn og guttene er klare for mer lek. Greit å slippe å rydde etterpå også.

Årsregnskap
Leo's lekeland Norge
Tall i millioner20132012Endring i %
Omsetning1188342
Driftsresultat13942
Resultat før skatt117
Når det regner i helgene er det helt fullt her. Men det er først og fremst bursdagene vi lever av, sier daglig leder Ann Kristin Remmen ved Leo's lekeland i Trondheim. Foto: Marianne Tønset
Bursdagskos: Selveste Leo tar seg tid til å hilse på bursdagsbarnet Gustav. Foto: Marianne Tønset
Leos Lekeland tjener gode penger på å arrangere bursdager for lekelystne unger. Gustav fyller 8 år og har invitert kompisene og storebror Magnus. Aylar Nyrzay er bursdagsvert. Foto: Marianne Tønset
– Det er mye morsommere å ha bursdag her enn hjemme. Det er større, og det er sklier, smiler Gustav (8). Foto: Marianne Tønset
Daglig leder Ann Kristin Remmen ved Leo's lekeland i Trondheim Foto: Marianne Tønset