«Norge ses på som et lavrisikoland for varesendinger. Shipping fra Norge til Skandinavia er relativt trygt»

«Jeg sender fra det tryggeste landet i verden. Norge ses på et land som ikke produserer narkotika!»

«De fleste lands tollvesen vet at svært lite ulovlig kommer fra Norge, faktisk gidder ofte ikke tollere å sjekke varer fra Norge»

Påstandene kommer fra det norske narkotikanettverket «Alfa&Omega» og langerne som kaller seg «No Risk» og «Blue_cross» mens de frir til tusenvis av potensielle kunder i utlandet.

Lite kontroll

I går avslørte Adresseavisen at flere norske nettverk og selgere opererer på en skjult del av internett. Der selger de kokain, ecstasy, amfetamin og andre midler i stor stil. Adresseavisens gjennomgang finner spor etter over 5500 narkotikahandler, på ett år.

Utsagnene over er hentet fra de forskjellige nettverkene og personenes butikker. Der forklarer de for internasjonale kunder at de med letthet får narkotika sendt ut av Norge til en lang rekke land i flere verdensdeler, uten inspeksjon. Virkemidlene er enkle:

Brevpost og et tollsystem som har hovedfokus på det som går inn til Norge, ikke det som skal ut.

Jon Aspelund er kontorsjef ved tollvesenet i Oslo og Akershus. Han har ansvaret for postkontroll på terminalen på Gardermoen og Alnabru i Oslo. Ifølge Aspelund går Norge for å være bedre på grensekontroll enn naboene i Sverige og Danmark. Men det gjelder ikke for utgående brev.

–Det er lite kontroll av utgående post, sier han til Adresseavisen.

Sender narko til Sør-Amerika

Tollvesenet samarbeider med politiet når det handler om utsending av tyvegods og valuta, men narkotika ser ikke tollerne etter i særlig grad.

–Det er ikke mye narkotikakontroll ut av landet, det blir på en måte opp til mottakerlandet, sier Aspelund.

Tollvesenet har i flere år uttrykt bekymring om en voldsom økning i beslag av narkotikabrev som kommer inn til Norge.

–Hvor mye beslaglegges på vei ut av Norge?

–Det er ikke tall på beslag i utgående post, sier Aspelund.

Fra de norske narkoselgerne på det mørke nettet finner Adresseavisen opplysninger om vellykkede salg og forsendelser til Finland, Danmark, Sverige, de fleste av landene i resten av Vest-Europa, til USA, Australia, Russland og, underlig nok, til Sør-Amerika.

Personene bak dekknavnene «Alfa&Omega», «Hoy standard», «No Risk», «Liveincontainer», og «Blue_cross» sprer narkotika til internasjonale brukere. Ingen av narkotikanettverkene har ønsket å svare Adresseavisen.

Beslaglagt: En internasjonal aksjon drevet av FBI og Europol førte i går kveld til at flere kryptomarked ble beslaglagt. 14 land deltok, Norge sto utenfor. Foto: SKJERMBILDE
Få undersøkelser: Ifølge kontorsjef Jon Aspelund ved tollvesenet i Oslo og Akershus er ikke norske rutiner for kontroll av utgående post i nærheten av så strenge som kontroll av brev og pakker som kommer inn til Norge. Foto: FRODE HANSEN, / VG