Stemningen var svært god torsdag ettermiddag på Klinikk for fysikalsk medisin og rehabilitering ved St. Olavs Hospital.

Da skrev klinikksjef Bjørn Skogstad under på en avtale om at sykehuset tilbyr Landsforeningen for Ryggmargsskadde (LARS) rimelig leie av treningsstudio to kvelder i uka ut 2015.

Dermed var den siste av flere brikken på plass for at ryggmarksskadde får opprettholdt treningstilbudet sitt en stund til.

Private sponsorer

Det startet med at Odd Arne Steffensen i treningskjeden Impuls lot seg opprøre over oppslaget i Adresseavisen om nedleggelse av treningstilbudet.

– Jeg tenkte at dette går på tvers av all fornuft. Gjennom regelmessig trening kan en person bli i stand til å klare hverdagslige oppgaver enklere enn en person som ikke trener. Det betyr at man igjen belaster helsevesenet mindre, og samfunnet sparer penger, sier Steffensen.

I en samtale med Harley Gausen fra LARS nevnte Steffensen dette, og dermed begynte snøballen å rulle. Impuls og Sparebank 1 Midt-Norge spleiset på regningen. 90000 kroner skal dekke trening i to timer to ganger i uka fra januar 2015 og ut året.

– Dette hadde ikke vært mulig uten lav leie fra St. Olavs. En viktig bidragsyter er også personlig trener Renate Bolland, som skal trene de ryggmargsskadde nesten gratis i et år, sier Harley Gausen.

– Det er vanlig at ting tar tid, men det har det ikke gjort her. Det har vært helt utrolig å møte sponsorer som ikke stiller krav. Det eneste de vil er at treningstilbudet skal fortsette. At Renate Bolland bidrar på den måten hun gjør, er også helt utrolig. Alle har utelukkende vært svært positive, så her er gode krefter i sving, sier Arve Harald Nordahl, regionstyreleder i Norges handikapforbund, som mener treningstilbudet handler spesielt om økt livskvalitet.

Pusterom

Årsaken til at St. Olavs Hospital avslutter driften av treningstilbudet til ryggmargsskadde, skyldes at Helsedirektoratet ikke definerer dette som behandling, og da er det ikke penger å hente for sykehuset.

Aktørene bak sponsorordningen er alle klare på at det ikke kan bli en permanent ordning at private aktører betaler regningen for noe som strengt tatt burde være et offentlig tilbud. Etter samhandlingsreformen er opptrening et kommunalt ansvar, som ikke sorterer under spesialisthelsetjenesten.

– Vi ønsker at pengene skal gi aktørene et pusterom til å få til en annen løsning med offentlig finasiering. All erfaring viser at hvis et tilbud legges ned, er det vanskelig å få det i gang igjen, sier Odd Arne Steffensen.

Klinikksjef Bjørn Skogstad mener man må dele inn ryggmarsskadde i to ulike grupper: De som har skade som ikke medfører lammelse av armene, og de som har lammelse av armene.

– De som har lammelse i armene har et helt annet behov for tilrettelagt trening, og burde sortere inn under spesialisthelsetjenesten. Slik det er i dag sorterer disse to gruppene inn under samme ordning, og det blir feil, sier han.

Skogstad ønsker en ordning med frikjøping av kompetanse fra St. Olavs Hospital.

– I dag er det en liten gruppe i nærheten av Trondheim som får tilbud om tilrettelagt trening. Vi har ansvar for pasienter helt opp til Finnmark.

Alle gode krefter : Klinikksjef Bjørn Skogstad, Harley Gausen, LARS (Landsforeningen for ryggmargskadde), Steinar Skogseth, brukerrådet St.Olavs, Arve Harald Nordahl, Regionstyreleder NHF, Odd Arne Steffensen, Impulse Treningssenter (Sponsor), Øivind Gundersen Impulse, Stein Bugge, Sparebank1 SMN, (Sponsor) Renate Bolland og Terje Roel Foto: Morten Antonsen