Høyskolene møtte opp med stort mannskap på NTNU for å diskutere sammenslåing. Foto: Vegard Eggen

Hvis NTNU-styret sier ja, tyder mye på at det blir en storfusjon.

Det var speed-dating på høyt nivå i Hovedbygningen på NTNU i går. Høgskolen i Gjøvik, Høgskolen i Ålesund, Høgskolen i Narvik, Høgskolen i Sør-Trøndelag og NTNU stilte med ledelse, høyskolestyremedlemmer, studentrepresentanter og tillitsvalgte for å diskutere mulighetene for sammenslåing. En storfusjon vil gjøre NTNU til Norges klart største universitet med 40 000 studenter. Det vil bli landets overlegent største samling av teknologiutdanninger, men også de største fagmiljøene innen helse og økonomi. I går la høyskolerektorene ut om sine sterke sider og mente alle de kunne bidra til å gjøre NTNU bedre, mer komplett og med sterkere bånd til næringslivet.

– Lurt

– Vi mener en sammenslåing er lurt både for Høgskolen i Gjøvik og NTNU, sa rektor Jørn Wroldsen. Rektoren mener HiG har mye å tilføre NTNU, og viste til høy deltagelse i EU-prosjekter, Senter for forskningsdrevet innovasjon og nær kontakt med industriklyngen rundt Raufoss. Wroldsen sa at en fusjon vil løfte kvaliteten i utdanning og forskning, tjene norsk næringsliv og styrke landets konkurranseevne.

Fag eller geografi

Rektor Marianne Synnes ved Høgskolen i Ålesund sa at alle de fem institusjonene vil løse samfunnsoppdraget bedre gjennom en sammenslåing.

– Dette er å tenke nytt. Jeg tror det er verdt det i det lange løp, sa Synnes.

Det uttalte utgangspunktet for departementets sammenslåingsprosess er bedre kvalitet. Spørsmålet er likevel hvordan sammenslåinger på tvers av fylker og regioner vil bli tatt imot av politikerne. Synnes mener at Møre og Romsdal vil tjene mer på at Høgskolen i Ålesund slår seg sammen med NTNU, enn med høyskolene i Volda og Molde. Hun sier at signalene fra næringslivet har vært positive.

– Jeg tror det blir andre store sammenslutninger som Volda og Molde vil tjene mer på å bli en del av.

Begeistret i nord

– Dette er en fantastisk mulighet, sa en begeistret Arne Erik Holdø, rektor ved Høgskolen i Narvik. Han gjorde et poeng av at de har en høy andel av vitenskapelig ansatte med doktorgrad og at 15 prosent av studentene er utenlandske.

– En fusjon med NTNU er den beste løsningen for Høgskolen i Narvik. En storfusjon vil bli et universitet som markerer seg internasjonalt i størrelse og med kompetanse. Det tror jeg politikere i Nordland mener er bra, sa Holdø.

Ved Høgskolen i Sør-Trøndelag ønsker styret først og fremst en sammenslåing med NTNU. Men rektor Helge Klungland sa i går at det også vil være gevinster for HiST om høyskolene i de tre andre byene blir med i en fusjon.

Stor selvbestemmelse

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) har gitt høyskolene og universitetene oppdraget med selv å finne seg fusjonspartnere. Hvis institusjonene vil slå seg sammen, er det god grunn til å tro at de får det.

De fire høyskolene skal lage et notat om hvordan de tenker seg en fusjon med NTNU innen 15. januar. Styret i NTNU behandler saken den 28. januar. Spørsmålet er om fusjonsbegeistringen i det styremøtet blir like stor som den var blant høyskolefolket i går.

For Hist-rektor Helge Klungland er fusjon med NTNU øverst på ønskelisten, men han ser også fordeler med en fusjon som inkluderer høyskolene i de tre andre byene. Foto: Vegard Eggen