En ny undersøkelse viser at Trondheim har det høyeste innslaget av sigaretter innført fra utlandet blant de åtte største byene i Norge i fjor. Landsgjennomsnittet er 47,2 prosent.

Både tollvesenet og politiet kjenner seg igjen i det bildet som tegnes i den årlige undersøkelsen «Norway Empty Pack Survey», som de fire internasjonale tobakksselskapene Philip Morris, Imperial Tobacco, British American Tobacco og JTI står bak.

– Politikerne vil ikke innse

– Hensikten med undersøkelsene er å kartlegge opphavet til sigaretter som røykes i Norge, fordi vi mener at omfanget av sigarettsmugling er mye større enn det folk er klar over og politikerne vil innse, sier kommunikasjonsdirektør Christian Angell i Philip Morris Norge.

Han viser til at Finansdepartementet regner med at cirka 35 prosent av sigarettene her til lands stammer fra andre kilder enn norske utsalg. Selskapenes egne undersøkelser indikerer at omfanget er mye større.

Mye fra Polen og Romania

Han sier at det ikke nødvendigvis er slik at alle sigaretter som ikke er solgt i Norge er smuglet hit, og at det er fullt lovlig å handle sigaretter både taxfree og for eksempel i Sverige.

– Vi tar ikke stilling til hvor mye av dette som eventuelt er over tillatte kvoter. Men vi mener at noe ikke stemmer når undersøkelsen viser at over 30 prosent av alle sigarettene stammer fra Polen og Romania. Samlet er nå andelen sigaretter utenom taxfree og innførsel fra Sverige snart på samme nivå, sier Angell.

– Ikke akkurat helsekost

Undersøkelsen viser også at nesten tre prosent av sigarettene som røykes i Norge er falske – med andre ord produsert og pakket av andre enn de merkene de utgis for å være.

– Det er ikke akkurat helsekost vi selger heller, men de falske sigarettene utgjør kanskje den mest skremmende delen av bildet. Dette er sigaretter som ikke omfattes av noen som helst kontroll av hva de faktisk inneholder. Europol har blant annet gjort funn av arsenikk, midd, avføring og sopp i falske sigaretter, sier Angell.

Han bedyrer at tobakksindustrien ikke først og fremst er opptatt av egen økonomi i forbindelse med den omfattende smuglingen.

Organisert kriminalitet

– Falske sigaretter utgjør en svært liten prosent av den totale mengden sigaretter – og de ekte varene som smugles fra for eksempel Polen og Romania er også produsert av oss og lovlig kjøpt i disse landene – før de smugles ulovlig inn i Norge, sier han.

Angell mener derimot at norske politikere bør være langt mer bekymret, fordi en stor og økende del av smuglingen foregår i regi av organiserte, kriminelle miljøer som ser store gevinster i å smugle billige sigaretter til et land med så høye priser vi har.

– I 2013 tok staten inn i underkant av 5,5 milliarder kroner avgifter på lovlig salg av sigaretter. Hvis vi forsiktig anslår at ca. 20 prosent av forbruket er smuglet, vil det bety ca. 1,1 milliarder kroner i tapte tobakksavgifter. Medregnet moms blir tallet 1,375 milliarder kroner, sier Christian Angell.

Kjenner seg igjen

Fungerende leder for grensekontroll i Tollregion Midt-Norge, Bjørn Arild Sørli, sier at også tollvesenet har bidratt med informasjon til tobakksindustriens undersøkelser. Han kjenner seg igjen i undersøkelsen, selv om han er overrasket over hvor store tallene er.

– Vi regner med at tollbeslagene bare utgjør toppen av et isfjell, med 9,8 millioner beslaglagte sigaretter i fjor. Hedmark gjorde de største beslagene, samtidig som de bare der regner med at fem-seks transporter ulovlige varer unnslipper kontroll ukentlig, sier Sørli.

Politiet ikke overrasket

Jan Erik Svendsen ved SørTrøndelag politidistrikt er leder for org.krim-avdelingen, og sier at politiet ikke er overrasket over tallene fra tobakksindustriens undersøkelse, selv om også han synes de er høye.

– Vi er veldig klar over problematikken og at det finnes et miljø tilknyttet smugling i og omkring Trondheim, sier Jan Erik Svendsen.

- Kamp mot krim

– Jeg kjenner til disse undersøkelsene. De viser hvor viktig det er med tiltak for å bekjempe kriminalitet.

Det sier kommunalråd Yngve Brox (H) i Trondheim i en kommentar. På spørsmål om han vil komme med innspill overfor sine partikolleger i regjeringen, sier Brox at regjeringen allerede arbeider med tiltak for styrking av politi- og tolletaten.

– Utgangspunktet er at vi ønsker et lavest mulig forbruk av alkohol og sigaretter, samtidig som vi vil bekjempe organisert kriminalitet, sier Yngve Brox.

- Latterlig lavt straffenivå

Direktør Torstein Schroeder i Virke KBS er bekymret på vegne av sine ca. 1400 medlemsbedrifter med cirka 6000 ansatte innen kiosk og bensinstasjoner.

– Vi har bedt Justisdepartementet om et initiativ for å redusere illegal handel med tobakk. Et latterlig lavt straffenivå, kombinert med den store avgiftsdifferansen mot utlandet, gjør lysten til å smugle langt sterkere enn frykten for å bli tatt, sier Schroeder.

Han hevder at hensikten med å regulere tobakksforbruket gjennom avgifter undergraves når det ikke samtidig følges opp med effektiv grensekontroll og strengere straffer for smugling.

– Ellers får vi en situasjon hvor en utenlandsk industri med et kriminelt bakland tjener fantastiske summer, mens arbeidsplassene til dem som driver lovlig tobakkssalg i Norge trues, sier Torstein Schroeder.