Neste uke avgjør NTNU-styret om universitetet skal fusjonere med én høyskole, fire - eller ingen.

Kunnskapsministeren vil omstrukturere hele høyskole- og universitetssektoren - og har det brenntravelt. NTNUs dilemma er om det skal takke ja ta til frierne og bli Norges største universitetet, eller forbli som det er. Et fusjonsalternativ er å slå seg sammen med Høgskolen i Sør-Trøndelag, det andre er satellittmodellen med NTNU pluss fire høyskoler i fire byer.

Les også: Høyskolene vil forsvinne

Høyskolene frir

Den største og nærmeste beileren er Høgskolen i Sør-Trøndelag, som synes det er naturlig å fusjonere med NTNU. Hist støtter også en storfusjon som inkluderer høyskolene i Gjøvik, Ålesund og Narvik - hvis det er det NTNU vil. Høgskolen i Gjøvik mener fagmiljøene blir mer robuste og fleksible innenfor et stort NTNU. Hedmarkingene tror et fusjonert NTNU står sterkere i konkurransen om studentene.

På Sunnmøre ser Høyskolen i Ålesund for seg faglige gevinster. I tillegg til samlingen av et dominerende teknologimiljø, legges det vekt på at en samlet institusjon vil bli en nasjonal aktør på fagfeltene økonomi og helse. Høgskolen i Narvik er ønsket både av Universitetet i Tromsø og Universitetet i Bodø, men vil helst bli partner med NTNU.

Les også: NTNU kan bli størst i Norge

Dragvoll delt

Høringsrunden innad i NTNU viser at meningene er sterkt delte.

Fra Samfunnsvitenskapelig fakultet på Dragvoll kommer positive toner til en Hist-fusjon innen helse, økonomi og sosialfagene, mens disiplinfagene er avvisende. Ved Humanistisk fakultet er man positiv til en samling med Hist, og mener også at Høgskolen i Nord-Trøndelag er en naturlig partner. Begge Dragvoll-miljøene er negative til en storfusjon som inkluderer tre høyskoler utenfor Trøndelag.

Les også: Hist bygger nytt - men vil flytte

Nei til fusjon

På Gløshaugen er innvendingene sterkest mot en Hist-fusjon. Mange i teknologimiljøet ser muligheter med en storfusjon, men mener det er store utfordringer med en slik løsning.

Arkitektfakultetet sier klart nei til begge alternativene for sammenslåing, det samme gjør Vitenskapsmuseet på Kalvskinnet. Ved Fakultet for naturvitenskap og teknologi er det også en klar oppfatning av at NTNU har mest å tjene på å stå alene.

Les også: Hint kan bli nordnorsk

Åpning for storfusjon

Fakultet for ingeniørvitenskap og teknologi kaller en fusjon med Hist for uønsket, men fakultetsstyret er uenig om alenegang eller satellittmodellen er best. På Fakultet for informasjonsteknologi, matematikk og elektronikk spriker meningene så mye at man ikke klarer å trekke noen konklusjon. Alle tre løsninger er til å leve med - hvis partene går helhjertet inn for det. Mens ledelsen ved fakultetet synes fusjon med Hist er det minst interessante, støtter studentene en slik sammenslåing.

Ja fra medisin

Det medisinske fakultet skiller seg ut med et klart ja til sammenslåing med Hist og en åpen holdning også til en storfusjon. Sammenslåinger vil gjøre NTNU til den ledende institusjonen for helseutdanning i Norge, påpeker medisinerne.

Fagforeningene ved NTNU ser muligheter med sammenslåinger, men advarer om store utfordringer. De etterlyser skikkelige utredninger og påpeker at institusjonene er svært ulike.

Studenttinget kaller en storfusjon for «høyt spill». Samtidig oppfattes det som en «enorm» mulighet å bli det største studentdemokratiet i Norge.

Styret ved NTNU skal ta stilling til fusjonsspørsmålet 28. januar.

Nabo og frier: Hist og rektor Helge Klungland ønsker å bli NTNU. Foto: VEGARD EGGEN
Ja: Høyskolen i Ålesund.
Ja: Høyskolen i Gjøvik. Foto: Espen Dalmo
Ja: Høyskoleni Narvik vil helst bli partner med NTNU.