NTNU-ledelsen og styret har fått en tøff nøtt å knekke.

Høringsuttalelsene fra fagmiljøene peker i alle retninger. Det ser umulig ut å finne en løsning som gjør det store flertall fornøyd.

NTNU har tre alternativer:

Å fortsette som før.

Fusjon med Høgskolen i Sør-Trøndelag

Fusjon med fire høyskoler, Høgskolen i Sør-Trøndelag, Høgskolen i Gjøvik, Høgskolen i Ålesund og Høgskolen i Narvik.

I hovedsak er det teknologiske miljøet på Gløshaugen mer positiv til en storfusjon, enn en lokal fusjon med Høgskolen i Sør-Trøndelag. Dragvollmiljøet ønsker ikke storfusjon, men der kan mange tenke seg en Hist-fusjon. Løsningen som ser ut til å ha størst oppslutning i fagmiljøene er imidlertid å fortsette som i dag - uten sammenslåinger.

Ingen rektorråd ennå

I sakspapirene til styremøtet 28. januar drøfter rektor Gunnar Bovim alternativene, uten å komme med noen innstilling. Selv om en storfusjon betyr faglige gevinster for teknologi og et større nasjonalt fotavtrykk for NTNU, er Bovim klar på at det vil være utfordrende og risikofylt å slå NTNU sammen med høyskoler i tre andre byer. Geografisk avstand, stor ulikhet mellom institusjonene og lavere studentkvalitet er bare noen av utfordringene. Det vil også være vanskelig å innføre en ordning som det er stor motstand mot i NTNU, vedgår rektoren.

Enklere med Hist

Bovim mener at en fusjon mellom Hist og NTNU er langt mindre risikofylt og at det vil gi gode effektiviseringsgevinster. Løsningen har også støtte blant studentene. En lokal sammenslåing vil også tilføre arbeidet for en samlet universitetscampus i Trondheim større kraft, tror Bovim.

Selv om mange ønsker å ha NTNU som det er i dag, skriver rektor at det er en «betydelig risiko» ved ikke å slå sammen. Høyskolene er i ferd med å samle seg i mer kraftfulle enheter som kvalifiserer til å bli universiteter. For et «alene-NTNU» kan det bety hardere konkurranse om studenter og forskningsoppdrag på teknologiområdet. NTNU dominerer i dag master- og doktorgradsutdanningen innenfor teknologi.

Ikke trusseldrevet

– NTNU går så det suser. Da kan man ikke forvente entusiasme for at vi skal endre oss, sier Gunnar Bovim.

– Men verden rundt oss er i endring, både i organisering av høyere utdanning og med ny utdanningsteknologi. Det betyr ikke at det vi skal handle etter et trusselbilde. Utgangspunktet må være hva NTNU vil oppnå. Alle de tre løsningene har i seg muligheter og trusler. Det er ikke vanskelig å motivere seg for å forbedre NTNU - uansett løsning styret velger, sier Bovim.

Han har ikke bestemt seg for om han skal komme med en innstilling før styremøtet onsdag i neste uke.