De tillitsvalgte for Tekna og Forskerforbundet har bestemt seg for å være positive til sammenslåingen, og tror det er snakk om en modningsprosess før de fleste ansatte støtter styrevedtaket.

Forskerforbundet delt

Onsdag vedtok styret i NTNU å slå seg sammen med de tre høyskolene i Sør-Trøndelag, Ålesund og Gjøvik. Styret gjorde vedtaket med knappest mulig flertall. Samtlige fem representanter for de ansatte stemte mot fusjonen. Men en spørreundersøkelse Forskerforbundet ved NTNU har gjort blant sine 1100 medlemmer, viser at de ansatte er delt i synet på fusjon.

63 prosent av medlemmene sa de ønsket at NTNU fortsatt skulle stå alene. 20 prosent var for fusjon med Høgskolen i Sør-Trøndelag, og syv prosent gikk inn for satellittmodellen som styret endte opp med. 10 prosent av medlemmene hadde ikke noe syn på fusjon.

Kristian Steinnes leder Forskerforbundet ved NTNU. Han velger å se positivt på sammenslåingen.

– Må se mulighetene

– Dette betyr at NTNU blir større, og det gir betydelige muligheter, mener han.

– Vedtaket er fattet, og vi må se på mulighetene. NTNU blir uansett størst i det sammenslåtte universitetet, og dermed også veldig styrende. Nå gjelder det å være raus, romslig og åpen. Folk vil stort sett sitte på de samme kontorene, og gjøre den samme jobben.

Les også: NTNU kan bli landets største universitet

Men Steinnes regner med at det blir mange utfordringer når fire organisasjoner skal bli en.

– De ansatte stiller spørsmålet om NTNU fortsatt vil ha samme fokus på kvalitet og fremragende forskning. De er også spente på hva som skjer med fordelingen mellom forskning og undervisning. Steinnes tror mange ansatte har en avventende holdning.

Tekna glad for storfusjon

Øystein Risa leder den andre store fagforeningen ved NTNU, Tekna med nesten 900 medlemmer. Hans medlemmer ville heller ha den storfusjonen som ble resultatet, enn en sammenslåing bare med Høgskolen i Sør-Trøndelag.

– Dette vil styrke det nasjonale, teknologiske samfunnsoppdraget til NTNU, sier Risa. Han understreker at det er ulike meninger om fusjon, men er sikker på at motstanden er blitt mindre underveis.

Les også: Fusjon uten begeistring

Modningsprosess og informasjon

– Det handler om en modningsprosess og at folk har fått mer informasjon om hvordan fusjonen også kan bidra positivt til NTNUs utvikling i et lengre perspektiv. Storfusjonen kanbidra til større bredde innenfor hvert enkelt fagfelt og samtidig styrke muligheter for tverrfaglig samarbeid.

Les også: Tekna mener fusjon er omvei

Nå skal fagforeningen hans ta kontakt med Tekna-medlemmer på de andre stedene.

– Hva snakker de om i lunsjen i Ålesund, Gjøvik og på Hist i dag?

Fusjonsentusiast

Professor Ingrid Schjølberg er en stor fusjonstilhenger. Hun leder NTNUs tematiske satsingsområde for havromsvitenskap og – teknologi.

– Er fusjon noe en del i ledelsen vil ha, og ikke fotfolket?

– Vi har ulike syn i organisasjonen. Spørsmålene er mange og prosessen krevende. Folk ser ulike fordeler og ulemper. Det er ofte skepsis til endringer. Vi må se på Danmark og lære av dem.

– Strategisk viktig

Schjølberg innrømmer at det vil kreve gode ledelse for å kunne skape begeistring for en fusjon. Men styrevedtaket er hun ikke i tvil om.

– Jeg er helt overbevist om at det var riktig. Det vil gi NTNU et større nasjonalt fotavtrykk. NTNU er sterkt alene, men strategisk er fusjon riktig når de andre institusjonene slår seg sammen og blir sterkere.

Les også: Hint venter spent

Professoren mener hennes eget fagområde, marin teknikk, har store gevinster av en sammenslåing.

– Høgskolen i Ålesund har kompetanse vi ikke har, og omvendt. På utdanningssiden har Ålesund bachelor som vi kan være med å styrke, og vi kan få bedre rekruttering. Vi får også et enda nærmere forhold til industrien.

– Mange er bekymret for nivåsenking og at NTNU mister evne til å satse på toppforskning?

– Jeg skjønner ikke at det skal være noen motsetning. Vi skal ha handlingsrom til satse på de beste, selv om vi er integrert og samarbeider med andre.

Ingrid Schjølberg