Nylig feiret førsteklassingene ved Birralee sine første 100 dager på skolen. Her har elevene tegnet seg selv som 100-åring. Foto: VEGARD EGGEN

– I Trondheim er det et større behov for engelskspråklige elevplasser enn det byen kan tilby, sier Erlend Moen, seniorrådgiver i Trondheim kommune.

Birralee International School på Kalvskinnet hadde i fjor 100 nye søkere til barnetrinnet. Bare 41 av disse fikk tilbud om skoleplass. Ved Trondheim International School fikk 61 søkere avslag på skoleplass i fjor vår.

Vil vokse

Nå ønsker begge skolene å utvide med flere skoleplasser, og kommunen går aktivt inn for å støtte søknadene.

– Vi setter veldig stor pris på den støtten vi får fra Trondheim kommune, sier Trude Farstad, rektor ved Birralee. De har i flere år måttet avvise elever, fordi de ikke har nok skoleplasser. I tillegg har de hatt liten mulighet til å ta imot utenlandske familier midt i skoleåret.

– I utgangspunktet er vi til for utenlandske familier, og vi ønsker å møte deres behov når de kommer for et kortere eller lengre opphold i Trondheim. Men vi har måttet avvise enkelte, sier Farstad som også påpeker at det er blitt vanskeligere for norske familier å få skoleplass .

Skolen har nå søkt om 25 flere elevplasser. Samtidig ønsker de å sette av fem venteplasser for elever som kommer i skoleåret.

– Med venteplasser får vi en mulighet til å være mye mer fleksible når utenlandske familier kommer, sier Ranum.

Stiller krav

Kommunen vil nå vurdere å betale for slike venteplasser i de private internasjonale skolene. Det ble vedtatt i et formannskapsmøte nylig.

– Det er viktig å påpeke at våre nærskoler gir et godt og variert undervisningstilbud til alle elever. Men samtidig vet vi at det er en gruppe som Trondheim har en særlig interesse av å tiltrekke seg, og som stiller krav til at barna skal gå på en internasjonal skole. Dette ser vi spesielt blant kunnskapsarbeidere som kommer til NTNU, Sintef og internasjonale selskaper. Dette er foreldre som velger en annen universitetsby hvis de ikke får et internasjonalt skoletilbud til sine barn, sier Erlend Moen.

Les også: I denne klassen snakker alle elevene minst to språk

I en undersøkelse gjennomført blant internasjonale selskaper i Trondheim svarer 95 prosent at muligheten for internasjonal utdanning i Trondheim er svært viktig eller viktig.

Avgjørende for forskere

NTNU tar hvert år imot rundt 600 utenlandske forskere, og litt under en tredel av disse har barn. Leder ved internasjonal seksjon ved NTNU, Hilde Skeie, sier det er avgjørende for utenlandske forskere at det er internasjonale skoleplasser tilgjengelige.

– Hvis vi ikke har nok internasjonale skoleplasser, så vil de ikke komme, sier Skeie.

–Det er mange som bare skal være her en kortere periode, og da vil det være mest hensiktsmessig å velge en internasjonal skole som de kjenner til fra før, og hvor undervisningen foregår på engelsk. I en slik skole vil de også finne mange andre elever med internasjonal bakgrunn. For dem som kommer til Norge for å bli her i 20 år, så er det selvsagt annerledes, sier Skeie.

Kritisk til This

I forrige uke ble det kjent at Utdanningsdirektoratet er svært kritisk til driften av Trondheim International School. I en foreløpig tilsynsrapport peker direktoratet på en rekke lovbrudd som skolen må rydde opp i. Hvis det ikke skjer, vil direktoratet vurdere en tilbaketrekking av skolens godkjenning. Skolen tilbakeviser kritikken, og mener de har ryddet opp i mange av forholdene.

Leder i oppvekstkomiteen, Marte Løvik (Sp), er overrasket over funnene i tilsynet, og håper nå at skolen rydder opp.

– Vi har hørt at skolen har hatt utfordringer, men vi visste ikke at situasjonen var slik som det ble beskrevet i Adressa. Jeg regner med at de nå gjør alt de kan for å rydde opp. Det er en forutsetning at de driver innenfor de rammene som er satt, hvis vi skal gå inn og betale for venteplasser, sier Løvik.

Ved Birralee foregår undervisningen på engelsk. Foto: VEGARD EGGEN
Birralee International School holder liv i skolebygningen på Kalvskinnet. Foto: VEGARD EGGEN