Ordbruken har vært uvanlig hard, men Owczarz angrer ikke på det hun har sagt om helseminister Bent Høie.

Barnelegen mener helgestengningen av barneavdelingen ved Kristiansund sykehus er ulovlig og setter barns liv og helse i fare. Sist søndag døde lille Sebastian da han skulle transporteres til St. Olavs Hospital.

Hvordan er det som lege og menneske å oppleve dette dødsfallet?

– Tragisk, av flere grunner. Ved Kristiansund sykehus hadde jeg hovedansvaret for Sebastian. Jeg hadde sterke bånd til barnet og hans fantastiske familie. Måten dødsfallet skjedde på var meget tragisk.

Hvor mye støtte har du fått?

– Den har vært overveldende. Fra foreldre til syke barn over hele landet, fra leger, annet helsepersonell, advokater – folk jeg aldri har møtt. Jeg har sannsynligvis berørt et tema mange kjenner seg igjen i, en fortvilelse over norsk helsevesen. Jeg har turt å si ting som mange har ønsket å si.

Ville barneavdelingen i Kristiansund klart å gi Sebastian behandling og kunne reddet livet hans – hvis den hadde vært åpen sist helg?

– Det jeg kan si er at han ville vært innlagt sist fredag og fått behandling og oppfølging av kompetent personale. Siden vi kjente ham godt, så ville vi da greid å lese alvorlige signaler fra hans kropp og handlet ut fra det. Om livet hans kunne vært reddet, vil jeg ikke spekulere i.

Når det ikke lot seg gjøre å få helikopter, hvorfor ble han ikke transportert i ambulanse?

– Da han kom til legevakta sist fredag hadde jeg vakt der. Helikopter var utilgjengelig og jeg ville ikke utsette ham for belastningen med biltransport. Natt til lørdag tilbrakte han på legevakta og fikk behandling av meg. På lørdag ble allmenntilstanden hans god, han lekte seg og smilte. Jeg vurderte det slik at han klarte seg hjemme, når jeg hadde tett kontakt med mor. Hvis barneavdelingen på sykehuset hadde vært åpen, ville han vært der. Da ville mor sluppet å være lege for sitt barn.

Hvor ofte må barn sendes til Ålesund eller Trondheim på grunn av helgestengningen?

– Både foreldre og helsepersonell gruer seg til helgene. Hver fredag må vi tømme barneavdelingen. I «høysesong», som nå, har vi 8-12 barn innlagt. Da er det en vanskelig avveining, om de må overføres til Ålesund, eller om de kan skånes for turen. I gjennomsnitt blir fire barn overført til Ålesund for helgen, mens resten reiser hjem. I tillegg sender både legevakta i Kristiansund og Molde pasienter som blir syke i helgene til Ålesund.

Mener du helgestengningen er å ta sjanser med barns liv og helse?

– Ja, det mener jeg. Vedtaket er helgestengning er åpenbart ulovlig. Forskriften om barn på sykehus sier at skifte av institusjon eller avdeling bare skal skje når det er medisinsk nødvendig eller av andre grunner vil være best for barnet. FNs barnekonvensjon sier at barnet skal «nyte godt av den høyest oppnåelige helsestandard til behandlingstilbud for sykdom og rehabilitering».

Men når det nye sykehuset i Molde står ferdig vil vel barneavdelingen i Kristiansund forsvinne helt?

– Når det bygges et felles sykehus for Nordmøre og Romsdal, vil det trenge en fullverdig barneavdeling som alltid er åpen. Inntil da er vår barneavdeling den nærmeste for barn på Nordmøre og i Romsdal.

Mener du økonomiske hensyn går foran hensynet til menneskeliv i Helse-Norge?

– Ja, dessverre. Helgestengning er et eksempel på det. Sentraliseringstanken er skremmende. Jeg er tilhenger av et godt fungerende lokalsykehus. Jeg kan ikke se for meg at fjerning av hjemmenære sykehus vil fungere, spesielt ikke på norskekysten med fjord og fjell. Politikerne må snu og høre på pasientene og fagfolkene.

Du står ved kritikken av helseministeren?

– Ja. Jeg skrev mange brev, til helseminister, tilsynsansvarlig, fagdirektør og egen klinikkledelse og advarte mot stengningen – uten å bli hørt. Foreldre til flere kronisk syke barn har også sendt brev til Høie og bedt om hjelp. Blant dem var foreldrene til Sebastian. Etter en traumatisk helg i fjor med sommerstengt barneavdeling i Kristiansund og lang venting på helikopter til Ålesund, fryktet de for hans liv. Helseministeren, som øverste ansvarlig i Helse-Norge, burde vist handlingskraft når så alvorlige bekymringer strømmet inn.

Politiet etterforsker saken og Helsetilsynet har opprettet tilsynssak. Ennå kan det ta tid før konklusjonene blir klare. Styret i Helse Møre og Romsdal besluttet onsdag en form for gjenåpning av barneavdelingen i helgene.