Byutviklingskomiteen skal torsdag ta stilling til massedeponi i Trondheimsregionen. Rådmannen ber politikerne si nei til flere søknader om massedeponi i viltkorridoren. Dette gjelder blant annet Skjefstad vestre og Benberg der Ola Borten Moe er en av grunneierne.

For politikerne i Trondheim har dette vært en vanskelig sak der de må veie hensynet om næringsutvikling mot hensynet til viltkorridor, og partigruppene har de siste dagene diskutert hva de skal mene.

Rådmannen er opptatt av ta vare på Leinstrandkorridoren, den mest livskraftige av Trondheims to viltkorridorer mellom Bymarka og naturområdene lenger øst. Den andre korridoren, Leirelvkorridoren, er i ferd med å bli bygd igjen. Fylkesutvalget sa tidligere denne uken nei til søknadene om deponi.

Viltkorridoren veier tungt

Ola Borten Moe har tidligere sagt til Adresseavisen at han ønsker deponi for å få planert ut området og bruke det som jordbruksareal. Dette går trolig ikke byutviklingskomiteen med på.

LES OGSÅ: Utbygging truer dyrelivet rundt Bymarka

SV, Miljøpartiet de grønne (MDG) og Arbeiderpartiet kommer til å støtte rådmannens innstilling og sier nei til deponi midt i viltkorridoren. Fremskrittspartiet og Høyre foreslår at det blir laget en reguleringsplan før de sier ja eller nei.

– Vi er usikre på om forholdene er tilstrekkelig belyst, sier Høyres Joakim Strand. –Det er for enkelt å bare si nei slik rådmannen foreslår.

Delte meninger i AP

Men Fehrat Güven fra Arbeiderpartiet sier at meningene er delte i partiet, og at hele bystyregruppen skal diskutere saken før den kommer opp til endelig behandling i bystyret i slutten av mars.

– Nøkkelen ligger hos Arbeiderpartiet, slår komitéleder Jan Bojer Vindheim (MDG) fast. Han regner med at det nå er sikret flertall mot deponiplanene på Skjefstad vestre ved Hestsjøen.

– Særlig fordi bystyret har gjort vedtak som i praksis bygger igjen Leirelvkorridoren, er det ekstra viktig å ta vare på den andre korridoren, sier Vindheim. Jeg vil råde tiltakshaver å stoppe planene, og ikke gå videre med prosjektet.

LES OGSÅ: Slik er livet i en viltkorridor

I sin innstilling går rådmannen inn for utfylling av masse i et tidligere steinbrudd, men ikke på resten av området det er søkt om. Også dette sier SV og Miljøpartiet nei til.

SV stemmer mot massedeponi

– Vi er redd for at funksjonen til viltkorridoren kan bli ødelagt dersom vi tillater massedeponi på Skjefstad Vestre, sier Ottar Michelsen. Han mener et deponi her vil avskjære korridoren vest for Hestsjøen. SV syns det er viktig å ta vare på viltkorridorene for å sikre at ville dyr kan gå mellom Bymarka og naturområdene øst for byen.

– Dette er viktig for å hindre innavl og små populasjoner i Bymarka, sier Michelsen. Han slår fast at tunge fagmiljø har advart mot deponering av masse i dette området.

– Massedeponi er problematisk i anleggsperioden, men det kan også være problematisk å endre strukturen i landskapet. Ottar Michelsen mener det kan få betydning for dyrelivet dersom landskapet blir fylt igjen og blir gjort flatere og mindre mangfoldig.

– Det er nå så mye press på viltkorridorene at vi kan risikere at de bryter sammen. Den sjansen er ikke jeg villig til å ta, sier han.

Frp vil ha videre utredning

Halvor Bueng i Frp etterlyser utbyggernes stemme i innstillingen fra rådmannen, og har selv snakket med arkitekten som har ansvaret for utbyggernes planer på Skjefstad vestre. Det har gjort Bueng mindre skeptisk til deponiplanene.

– Vi ønsker at utbyggerne skal få utarbeidet et mer konkret forslag for området. Blant annet ønsker tiltakshaver å legge frem flere avbøtende tiltak for at utbyggingen skal være minst mulig til skade viltet. Det vil vi gjerne se, sier Bueng som mener hensynet til viltkorridoren veier tungt.

– Det er viktig å ta vare på viltkorridoren. Vi skal være veldig sikre på hva vi gjør før vi vedtar utbygging.

1200 underskrifter mot

Når komitémedlemmene kommer til møtet i dag, blir de møtt av en aksjonsgruppe mot planene om massedeponiet ved Hestsjøen.

– Vi har samlet inn 1200 underskrifter mot deponiplanene etter å ha stått på Kattem, Heimdal og Kolstad, sier primus motor for aksjonsgruppen, Snorre Vikdal. Hensynet til viltkorridoren og Hestsjøen som badeplass er årsakene til at de vil hindre deponiet.

Foto: Adresseavisen
Ola Borten Moe og de andre tiltakshaverne på Skjefstad vestre mener det er mulig med avbøtende tiltak for å sikre viltkorridoren. Foto: Morten Antonsen