– Folk skal ha de beste kameraene med høyeste kvalitet, som kan gjøre opptak av hendelser i trafikken både foran og bak bilen, forteller Jan Erik Elverum, daglig leder ved Bilradiospesialisten i Trondheim.

Folk kjøper ikke lenger billige kameraer fra Kina. Kameraer med HD-kvalitet som også viser hastigheten, koster fra 1500–4000 kroner. De fleste gjør opptak av hele kjøreturen, og mørke er ingen hindring.

Kundene er hvermannsen

Ifølge Elverum har de siden nyttår solgt om lag 150 kameraer eller rundt 60 i måneden. Og kundene er hvermannsen, men mange er i alderen 30 pluss og Tesla-eiere.

– De sier ikke hvorfor de skal ha kamera montert i bilen, og vi spør heller ikke hvorfor. Men det er grunn til å tro at man ønsker å kunne dokumentere eventuelle påkjørsler eller andre spesielle hendelser i trafikken.

Dashbord-kamera eller frontrute-kamera er ikke vurdert som fastmontert kamera, og er derfor ikke kameraovervåkning–i lovens forstand. Det betyr at reglene og pliktene man har ved kameraovervåkning ikke vil gjelde når det brukes av privatpersoner, opplyser Datatilsynet på sine hjemmesider.

I Datatilsynet blir det opplyst at man er kjent med at filmer brukes som dokumentasjon ved ulykker og ulovlige forhold. Noen ganger kan opptak gi god informasjon til en skademelding. Men slike opptak trenger ikke være bevis. Videofilmer kan redigeres.

Starte etterforskning

Distriktsleder i UP, Per Einar Hollum, sier politiet kan starte etterforskning på bakgrunn av opptak med slike bil-kameraer. Politiet bruker selv opptak fra videokameraer som bevis i straffesaker.

– At stadig flere monterer kamera i bilen, er en samfunnsutvikling vi registrerer. Særlig yrkessjåfører bruker kamera for å kunne dokumentere skyld eller uskyld, sier Hollum. Ved å legge ut slike filmer kan det også ligge en form for angiveri. Derfor bør mediene bør tenke seg godt om før de publiserer filmene.

I NAF er man skeptisk til kameraene. Det handler om personvernet og det kan også virke forstyrrende på bilisten, mener kommunikasjonssjef Inger Elisabeth Sagedal. I forsikringsbransjen ser man på slike videoopptak kun som et supplement. Det er sjelden videoopptaket er det som avgjør en sak.