Norges største leverandører av protein i pulverform, Proteinfabrikken og Tech Nutrition, solgte mer enn 350 tonn proteinpulver i fjor. Pulveret blir av mange sett på som muskelmat – men hva er det egentlig vi har i oss, og funker det for muskelvekst?

- Det er unødvendig med proteintilskudd, sier Truls Raastad, professor i treningsfysiologi ved Norges idrettshøgskole.

- Dessuten vil du få for lite av enkelte vitaminer og mineraler dersom vanlig kost byttes med protein i pulverform over tid, sier professoren.

Han har forsket spesielt på hvordan trening og kosthold påvirker muskelvekst.

- Det ser ikke ut til at proteintilskudd er nødvendig for optimal effekt av styrketrening. Dersom du har et normalt kosthold med gode proteinkilder, vil du enkelt få i deg nok proteiner og oppnå muskelvekst, sier Raastad.

Sammenligner proteinshake og sukkerbrus

Professoren sammenligner det å drikke proteinshake det med å drikke sukkerbrus.

- Du får i deg mange kalorier fra en matvare som nesten utelukkende inneholder ett næringsstoff: Karbohydrat i brus og protein i proteintilskudd. Så lenge en har et bra kosthold og fyller på med proteinpulver, vil det neppe ha store ulemper. Men unødvendig – det er det nok, sier Raastad.

Les også: Fitnessdietter kan gi forstoppelse, håravfall og økt kreftrisiko

En rekke eksperter slår fast at protein er avgjørende for muskelvekst. Noen akuttstudier viser at myseprotein gir større effekt på musklene i de to første timene etter inntak, sammenlignet med andre typer protein.

- Forskning viser samtidig at musklenes respons de første timene etter inntak ikke gir de samme fordelene når man studerer effektene over lengre tid. Den umiddelbare responsen ser derfor ikke ut til å gi et fullstendig bilde på hvordan muskulaturen påvirkes, sier Raastad.

Tjente 120 millioner

Proteinpulver av myse er det desidert mest populære proteintilskuddet på verdensbasis, ifølge Egil Berli-Johnsen, salgssjef i Proteinfabrikken. Myseprotein er restvare fra ysting. Før proteinpulverindustrien kom inn i bildet, ble mysen stort sett sendt tilbake til bonden som kalvefôr. Siden 2011 har Proteinfabrikken økt omsetningen med 75 prosent. I fjor omsatte de for 120 millioner kroner, hovedsakelig etter salg av over 300 tonn protein i pulverform.

- Økningen skyldes ikke at hver kunde kjøper mer – men at flere har begynt å kjøpe proteinpulver, sier Berli-Johnsen.

Les også: Vi kjøpet personlig trening for rundt 400 millioner

Proteinfabrikkens største konkurrent i Norge, trønderselskapet Tech Nutrition, omsatte for 20 millioner kroner i fjor.

- Velg naturlige kilder

Ernæringsfysiolog Sally Haugen råder folk til å velge naturlige kilder til protein – og å droppe pulveret.

- Ola nordmann trenger ikke proteinpulver. Behovet for protein er dekket dersom du spiser for eksempel egg, cottage cheese eller kyllingsalat til frokost og lunsj, og 150 gram kjøtt, fugl eller fisk til middag, sier Haugen.

Se matplan øverst i saken!

Cottage cheese, kylling og laks inneholder henholdsvis 13, 24 og 19,9 gram protein per 100 gram. Myseproteinpulver inneholder rundt 71 gram protein per 100 gram.

- Er det rart at folk velger pulver når forskjellen er så stor?

- 100 gram av de nevnte matvarene er ikke mye, mens 100 gram proteinpulver er veldig mye. Sammenligningen blir feil, sier Haugen.

Les også: Politiet frykter at kroppshysteri avler flere kriminelle

Ernæringsfysiologen understreker at for mye protein kan være skadelig.

- Overdrevet inntak kan få katastrofale følger for de med nyreskader. For friske folk vil kroppen skille det ut som avfall. Det er enklere å overspise proteinpulver enn å overspise egg, noe som har med metthetsfølelsen å gjøre, sier Haugen.

Smart i travel hverdag

- Å si at proteinpulver er unødvendig, blir som å si at for eksempel tomatsuppe i pulverform er unødvendig. Du kan lage tomatsuppe fra bunnen – men pulvervarianten er mer lettvint, sier Bjørn Furuhaug, eier og daglig leder i Tech Nutrition som har fabrikk i Leksvik.

Han mener ernæringsfysiologer og andre eksperter gjør proteinpulver mer avansert, mystisk og farlig enn det er.

- Proteinpulver er pulverisert melk med tilsatt smak, hvor store deler av fettet er fjernet. Vi har aldri sagt at proteinpulver må til for å få muskler. Men det er smart i en travel hverdag.

Egil Berli-Johnsen ser ikke mørkt på fremtiden i bransjen:

- Det jeg er bekymret for, er norsk landbruk. Etterspørselen av proteinpulver øker stadig, og det gjør meg bekymret for om vi vil ha nok kyr til å produsere all melka i årene som kommer.

15 prosent protein

Professor Truls Raastad påpeker at proteintilskudd vil ha effekt på personer med svært dårlig kosthold.

- De vil få en effekt med proteinpulver, på samme måte som de vil få effekt av å optimalisere kostholdet med kjøtt, fisk, fjærkre, melk og melkeprodukter, sier Raastad.

Les også: Overvektige barn trener bort hjertesvekkelse

Rådet fra norske myndigheter er at ti til 20 prosent av energien skal komme fra protein. Raastad sier 15 prosent protein er optimalt for folk flest.

- For at musklene skal vokse, må også behovet for andre næringsstoffer dekkes. Ellers responderer ikke musklene på trening. De som trener mest må også ha i seg mest proteiner, noe som henger sammen med at de må innta flere kalorier, sier Raastad.

- Det ser ikke ut til at proteintilskudd er nødvendig for optimal effekt av styrketrening, sier professor Truls Raastad, som har forsket spesielt på hvordan kosthold og trening påvirker muskelvekst. Foto: ANDREAS B. JOHANSEN/NORGES IDRETTSHØGSKOLE
Ernæringsfysiolog Sally Haugen hevder at matvarer som egg, tyrkisk yogurt, kjøtt og fisk vil ha bedre effekt på kroppen enn proteinpulver. Foto: VEGARD EGGEN