Det er store forventninger til oppgavemeldingen til kommunereformen som legges frem klokken 12 fredag av kommunalminister Jan Tore Sanner og statsminister Erna Solberg.

Etter hva Adresseavisen erfarer, vil også dagens fylker nå bli en del av kommunereformen. Dette blant annet for å ta hensyn til nye kommunegrenser og for at de nye fylkene/regionene kan ta en sterkere rolle i samfunnsutviklingen.

- Perfekt for oss

Regjeringen ber fylkeskommunene innen sommeren 2015 å gjennomføre nabosamtaler, med sikte på å avklare om det er aktuelt å slå seg sammen med nabofylker. Fylkene får frist til høsten 2016 med å melde tilbake hva de ønsker. Deretter vil fylkesgrensene kunne vurderes av Stortinget sammen med kommunegrensene våren 2017.

Dette arbeidet er for øvrig allerede i gang i Midt-Norge, hvor det jobbes med å få til en sammenslåing av Trøndelagsfylkene. Utredningen skal være klar høsten 2015 og fylkestingene i begge fylkene skal etter planen ta endelig beslutning i februar 2016.

– Dette passer som hånd i hanske for den prosessen som går her i Trøndelag, og så åpner det opp for om Nordmøre eller andre vil være med i en stor midtnorsk region. Dette vil lette flere prosesser, sier Torhild Aarbergsbotten, Høyres gruppeleder i fylkestinget i Sør-Trøndelag.

Mer ansvar til kommunene

– Dette er første gang på flere tiår at en regjering legger frem forslag for omfattende desentralisering av makt og myndighet fra stat og fylke, og til kommunene, sier Frank Jenssen. Han er stortingsrepresentant for Høyre og kommunalpolitisk talsmann. Jenssen vil ikke være veldig konkret om hvilke oppgaver regjeringen foreslår å overføre til kommunene før stortingsmeldingen legges frem i dag.

Adresseavisen er imidlertid kjent med at det vil bli foreslått at kommunene vil få mer ansvar for velferdsspørsmål som rehabilitering, forsøk rundt distriktspsykiatri, samt tannhelse. I dag ligger dette på fylkes- og/eller statlig nivå. Kommunene vil også få ansvar for ulike tilskuddsordninger som i dag ligger hos andre etater.'

LES KOMMENTAR: Har de minste kommunene livets rett?

Fra før er det kjent at regjeringen foreslår at kommunene skal få større ansvar for barnevern og arealforvaltning.

– Regjeringens overordnede mål er å styrke kommunenes mulighet til å yte god velferd og være gode på bolig- og næringsutvikling. Da bør flere oppgaver løses i kommunene der folk bor, heller enn hos stat og fylker, sier Jenssen.

Ordførerne får vigsle

Regjeringen forslår også at ordførere får rett til å gjennomføre borgerlig vielse, som i dag utføres av domstolene, skriver VG. Det faller i god jord selv hos Ap-ordføreren i Sunndal, Ståle Refstie, som for øvrig er utmeldt av kirken og medlem av Human-Etisk Forbund.

– Vi tar de oppgaver vi blir tildelt – og jeg er parat til å vigsle, sier Refstie, som har vært kritisk til både tempo og innhold i reformen.

– Men nå ser du mer positivt på hele kommunereformen?

– Akkurat det vet jeg ikke. Det er jo en seremonifunksjon som gir et litt nytt innhold i ordførerrollen, så deler av rollen må omdefineres. Men nå skal vel det gå bra, så lenge kommunenes kontrollorganer blir holdt utenfor eventuelle vigslingsoppdrag, humrer Refstie.