En full smågodtpose med en blanding av vingummi, fudge, sjokolade med mer, inneholder over 15 000 kalorier. Spiste du opp innholdet i en fullstappet godteripose på 1980-tallet, fikk du i deg 300 kalorier.

I de nostalgiske kremmerhusene var det plass til 10–12 godteribiter. Det er 110 gram smågodt – mot dagens nesten fire kilo.

- Vi blir lurt av størrelsen på posen. Barna mine kan stå oppi dagens største smågodtpose. Jeg synes det er på tide å ta tilbake kremmerhusene, sier klinisk ernæringsfysiolog, Tove Drilen.

Hun er ansatt ved Friskliv og mestring under fysioterapi-tjenester i Trondheim kommune, og jobber spesielt med overvektige barn, ungdom og voksne.

Dekker ikke bunnen

Posen med 15 000 kalorier smågodt består av:

  • Tre fjerdedeler blandet smågodt uten sjokolade. (Cirka 2850 gram og 10 516 kalorier).

  • En fjerdedel sjokolade. (Cirka 1000 gram og 4580 kalorier).

Drilens råd til foreldre er å gi barn 100 gram smågodt til lørdagskosen.

- Det er helsefarlig for barn å spise for mye godteri. En dansk undersøkelse som nylig ble lagt frem, viser at insulinnivået og fettstoffnivået i blodet til barn er ekstra høyt rett etter helga enn ellers i uka, sier Drilen.

Les også: Butikker hadde spor av det som kan være tarmbakterier i smågodthylla (PLUSS)

Drilen er klar på at rådet er langt vanskeligere å følge i dag enn på 80-tallet, da smågodtposene ikke fikk plass til mer enn 10–12 godteribiter.

- Med dagens smågodtposer får du ikke engang dekket bunnen med 100 gram smågodt. Dette fører til synsbedrag, som gjør at vi kjøper mer.

Fra 100 til 200 gram

Drilen sier at mye har forandret seg etter at hun ble ferdig utdannet og begynte å undervise i ernæring for ni år siden.

- Smågodtposene er langt ifra det eneste som har vokst. Jeg pleide alltid å bruke en melkesjokoladeplate som eksempel på kalorier og bevegelse. Melkesjokoladeplata var på 100 gram for ni år siden, sier Drilen.

Les også: Presser godis-prisene rekordlave

Les også: Kiwi billigst før påske (PLUSS)

I dag har ikke alle butikker sjokoladeplata som den gang ble sett på som stor, mens 200-gramsplata er å finne i så å si alle godterihyller.

- En gjennomsnittlig voksen må jogge i nesten to timer for å forbrenne hele plata, sier Drilen.

- Kos deg med måte

Påske er for mange forbundet med godteri.

- Jeg mener man skal unne seg litt ekstra i påska, men det er lurt å ha et bevisst forhold til porsjonsstørrelsene. 100 gram smågodt er mer enn nok for et lite barn. Ikke la deg lure av størrelsen på påskeegget eller smågodtposen, sier Drilen.

Godteri inneholder mange sukkerbiter og mye energi, men ingen viktige næringsstoffer.

- Det er lett at godteriet erstatter mat i påska, og fortrenger viktige næringsstoffer. Ha klare regler for barna: Mat først, godteri som dessert, sier Drilen.

Les også: Professor: - Dropp frokosten

Ifølge henne er det svært viktig å lære barn gode vaner tidlig.

- Et barn som er vant til å få et lite påskeegg vil være takknemlig for det. Det er vanskeligere å lære gode vaner til en ungdom som har fått mengder godteri hele oppveksten, sier Drilen.

I tillegg til å være bevisst på mengdene, mener Tove Drilen det er lurt å ha alternativer til sukkertøy i påska:

  • Tørket frukt

  • Nøtter

  • Appelsin

  • Smoothie av frukt, grønt og bær

Lanserer miniposer

Candyking er den største leverandøren av smågodt til norske dagligvarebutikker. I fjor kjøpte nordmenn 5000 tonn smågodt fra dette selskapet alene - en økning på rundt 100-150 tonn fra 2013.

Ifølge daglig leder, Patrik Svantesson, er de store smågodtposene kun i butikk to ganger i året: Rundt påske og halloween.

- Dette fordi konsumentene etterspør større poser rundt disse høytidene, sier Svantesson.

- Kjøper folk mer smågodt med store poser?

- Det er vanskelig å si. Vi har hatt de samme posene veldig lenge, og så vidt meg bekjent så vi liten forskjell i hvor mye folk kjøper etter at posene ble større, sier Svantesson.

De største posene kom på markedet for cirka sju år siden. Nå kan Svantesson fortelle at Candyking snart oppfyller ønsket til klinisk ernæringsfysiolog Tove Drilen: I april lanserer de miniposer for smågodt.

Tester i ti butikker

- Det er nesten som å dra tilbake til 80-tallet med tanke på posestørrelsen. De er veldig retro, sier Svantesson.

Posen skal få plass til rundt 100 gram smågodt, og det er på eget initiativ at Candyking lanserer dem.

Les også: Godterigigant lanserer minipose for smågodt

- De små posene skal være et kompliment for de andre posene, sier Svantesson.

Det er i første omgang kun ti butikker i Oslo-området som skal få miniposene. De kommer i butikk like etter påske, så fort Candyking har fått montert stativer for dem. Testing av posene er allerede i gang i Sverige.

- De er blitt ganske godt mottatt i Sverige. Før vi lanserer miniposene i hele Norge, skal vi se på responsen i de ti butikkene i Oslo-området, sier Svantesson.

Klinisk ernæringsfysiolog, Tove Drilen, mener store poser fører til at folk kjøper mer smågodt. – Jeg mener man skal unne seg litt ekstra i påska, men det er lurt å ha et bevisst forhold til porsjonsstørrelsene. 100 gram smågodt er mer enn nok for et lite barn, sier hun.
Daglig leder i Candyking, Patrik Svantesson, sier de kun har de største smågodtposene i butikk rundt påske og halloween. Foto: Candyking