- Vi vet for lite om cocktail-effekten av e-stoff, sier klinisk ernæringsfysiolog Tove Drilen.

Selv om e-stoffer i små mengder ikke skal være helsefarlig, er det mange som er skeptiske og ønsker å holde seg unna de kunstige tilsetningsstoffene. Myndighetene har gjort det enklere for forbrukerne å holde styr på hva som inneholder e-stoffer, etter at de innførte strengere krav for merking og skriftstørrelse på emballasjen til næringsmidler. I innholdsfortegnelsen står e-stoff merket med «E» og et tresifret tall bak.

- Det er forsket mye på enkeltstoffer, men vi mangler informasjon om hvordan de ulike e-stoffene fungerer i en blanding, sier Drilen.

Les også: Det er 30 middager i én smågodtpose (PLUSS)

Adresseavisen har sammen med en seniorinspektør fra Mattilsynet undersøkt hva et tilfeldig utvalg godteribiter inneholder av e-stoffer.

Strengere krav

I desember ble kravene for merking av næringsmidler strengere i Norge. Snart vil alle boksene i smågodthyllene landet over ha full oversikt over innholdet i hver godteribit. Mange har det allerede, og kanskje har du lagt merke til at smågodtet har fått en lang – og for de fleste uforståelig – innholdsfortegnelse.

- Lista med e-stoffer er veldig lang på enkelte smågodtbiter, men jeg er ikke overrasket. Uten e-stoffer vil verken smågodt smake eller se ut som smågodt, sier seniorinspektør i Mattilsynet, Merete Valseth.

Myke og fargerike

Godteribitene i testen inneholder fra ni til 15 e-stoffer hver.

- Denne biten ville vært steinhard uten e-stoff, forklarer Merete Valseth, og viser til et drops av typen «bærmiks».

Les også: Butikker hadde spor av det som kan være tarmbakterier i smågodthylla (PLUSS)

Det er den syntetisk fremstilte stabilisatoren sorbitol som gjør dropset mulig å tygge. I tillegg til å gjøre smågodtet mykt, er e-stoff blant annet med å gi godteriet lang holdbarhet og frisk farge. Ofte er det et tosifret antall e-stoffer i én godteribit fra smågodthylla, under følgende kategorier:

  • Surhetsregulerende middel: For å øke/senke surhetsgraden.

  • Fuktighetsbevarende middel: For å beskytte produkt mot uttørring.

  • Emulgator: For at ingredienser skal kunne blandes.

  • Fargestoff: For å tilsette eller gi tilbake opprinnelig farge.

  • Stabilisator: For å beholde konsistens og farge.

  • Overflatebehandling: For å gi overflaten blankere utseende eller hindre nedbryting.

  • Fortykningsmiddel: For å endre konsistens, fortrinnsvis gjøre mat tykkere/stivere.

Ugunstig virkning på barn

Enkelte fargestoffer må i tillegg merkes med fullt navn og advarsel.

- Årsaken er at de kan ha en ugunstig virkning på barns aktivitet og konsentrasjonsevne, sier Valseth.

Se hvilke i faktaboksen til høyre!

Klinisk ernæringsfysiolog Tove Drilen ber folk være bevisste på e-stoffer når de velger mat og godteri – men ikke fanatiske.

- En bør være bevisst på hva en putter i seg av matvarer som inneholder store mengder e-stoffer. For dem som ikke spiser smågodt særlig ofte – som på lørdager og bursdager – får de neppe i seg skadelige mengder med e-stoffer. Vi trenger tilsetningsstoffer i maten, men det kan være lurt å være bevisst og unngå store mengder over tid. Smågodt er kanskje en av de matvarene som inneholder mest tilsetningsstoffer, men litt smågodt ser jeg ikke noe problem med, sier Drilen.

Les også: Godterigigant lanserer miniposer for smågodt

Hennes tips er å velge ren sjokolade, eller lage godteri selv.

- Det er e-stoffer i ren sjokolade også, men langt ifra så mange som 15 ulike, sier hun.

Omfattende regelverk

Trass de mange e-stoffene i smågodt, er det ikke regnet som farlig å spise godteri dersom produsentene følger EU-reglene. Enkelt sagt er regelverket til for at produsenter og leverandører skal ha klare retningslinjer for hvilke e-stoffer de kan bruke i bestemte næringsmidler, og hvor mye.

- Det er bestemt at e-stoffer ikke skal brukes med mindre det er en god grunn til det. Bruken skal heller ikke villede forbrukeren, og e-stoffene skal merkes godt på emballasjen. Reglene sørger for at mengdene e-stoffer vi får i oss er små. Som med alt annet gjelder regelen «alt med måte», sier Merete Valseth.

Les også: Presser smågodtprisene rekordlave

Noen e-stoffer er naturlige i sin opprinnelige form. Gummi er for eksempel en plante, men etter kjemiske prosesser blir der regnet som et e-stoff. EU har strenge regler for bruk av e-stoff i næringsmidler.

- Disse reglene er det Mattilsynet som forvalter. Det er svært omfattende å finne ut om produsenter overholder reglene, sier Valseth.

Mange E-er i smågodt: I desember ble det bestemt at alle typer smågodt skal merkes med tydelig innhold av e-stoffer. Mattilsynet forvalter et enormt regelverk for bruk av tilsetningsstoffer i mat. - Lista med e-stoffer er veldig lang på enkelte smågodtbiter, men jeg er ikke overrasket, sier seniorinspektør i Mattilsynet, Merete Valseth. Foto: Kjell A.Olsen
I desember ble det bestemt at alle typer smågodt skal merkes med tydelig innhold av e-stoffer. Mattilsynet forvalter et enormt regelverk for bruk av tilsetningsstoffer i mat. - Lista med e-stoffer er veldig lang på enkelte smågodtbiter, men jeg er ikke overrasket, sier seniorinspektør i Mattilsynet, Merete Valseth. Foto: Kjell A. Olsen
- En bør være bevisst på hva en putter i seg av matvarer som inneholder store mengder e-stoffer, sier klinisk ernæringsfysiolog, Tove Drilen.