Lange ventetider, for få brukbare egg og for stort press på allerede sårbare mennesker.

Dette er noen av årsakene til at miljøet i Trondheim retter kritikk mot de foreslåtte lovendringene for eggdonasjon som Bioteknologirådet nylig la frem. Et stort miljø i Trondheim jobber med og forsker på reproduksjon både i det private og offentlige. De reagerer blant annet på kravet om at donoregg må være overskuddsegg fra prøverørsbehandling.

Les også: Bioteknologirådet vil tillate eggdonasjon

- Det er svært positivt at Bioteknologirådet ønsker eggdonasjon i Norge, men kravene gjør det umulig å gjennomføre, sier overlege ved fertilitetsseksjonen på St. Olavs Hospital, Vidar Von Düring.

- Den verst tenkelige løsningen for eggdonasjon, sier Terje Sørdal, gynekolog og medisinsk ansvarlig ved Medicus.

Hva mener du om eggdonasjon? Finn ut hvilke argumenter du synes står sterkest!

For sårbare til å donere

I forslaget heter det at overskuddseggene skal doneres etter at kvinnens prøverørsbehandling er avsluttet. Under prøverørsbehandling tas sju til ti egg ut av kvinnen. Eggene må befruktes med sæd innen én time.

- Det betyr at donorens prøverørsbehandling ikke kan være over før hun donerer. Hun må avgjøre om hun vil donere før behandlingen starter og før hun vet om hun selv blir gravid og får barn. Slik kan det ikke være, sier Sørdal.

Ifølge klinisk embryolog ved Medicus, Ingeborg Rian, er par under prøverørsbehandling svært sårbare.

- Donorkvinnen kan oppleve at en annen kvinne blir gravid med hennes egg – mens hun selv aldri blir gravid, sier Rian.

Genetisk tilknytning er Bioteknologirådets andre krav: Sæden må komme fra kvinnens partner.

- Slik diskrimineres blant andre lesbiske par. Et ullent forslag, sier Sørdal.

Vil ha fertile donorer

Gynekolog Liv Bente Romundstad har i nesten ti år jobbet for eggdonasjon. I dag er hun daglig leder ved Spiren fertilitetsklinikk.

- Det føles sårt å si til en kvinne på 28 år at hun har for dårlige egg til å bli gravid. Det er ekstra sårt når vi ikke kan tilby behandling for henne, sier Romundstad.

Helsepersonell i Norge har anledning til å informere om at det finnes tilbud for eggdonasjon i utlandet for dem som ikke kan få barn ved behandling i Norge. Men de kan ikke henvise eller aktivt medvirke til behandling som er ulovlig i Norge.

Les også: Åtte av ti donorer åpne for kontakt med barnet

Romundstad mener forslaget fra Bioteknologirådet vil fungere, men at det optimale er å fire på kravet om overskuddsegg.

- Faren for at det ikke blir nok donoregg er stor. Eggene som skal doneres bør være så friske som mulig. Under prøverørsbehandling er det cirka 30 prosent av parene som har sædproblemer og friske egg. Myndighetene bør åpne for at friske, fertile damer kan donere, sier hun.

Det er fagfolkene ved Medicus og St. Olavs Hospital enige i.

Donor får kompensasjon

- Undersøkelser viser at forbausende mange friske kvinner ønsker å hjelpe sine medsøstre. De har vel forståelse for hvor forferdelig vondt det er ikke å få barn, sier overlege Vidar Von Düring.

Donorer i utlandet får en kompensasjon. I Spania er beløpet på rundt 8000 kroner, mens det i Finland gis rundt 5000 kroner.

- Er det fare for at noen gjør dette for å tjene penger?

- Dette er en kompensasjon for tort og svie. Donor må til kontroller, ta medisiner for å utvikle flere egg og gjennomføre selve egguthentingen. Summene som gis er så små at ingen vil gjøre dette av andre årsaker enn godhet, sier Von Düring.

Les også: Anne Kathrine fikk hjelp til å bli mor som 48-åring

Foreslår å tillate nedfrysing

Det er estimert at mellom 200 og 300 par i Norge vil behøve eggdonasjon årlig.

- Det kommer ikke til å skje at samme antall gir bort prøverørsegg. Ventelistene vil bli så lange at par fortsatt vil reise til utlandet, fastslår Terje Sørdal.

Les også: Mange reiser utenlands for eggdonasjon

Ingeborg Rian tror prøverørspar vil fryse ned befruktede egg (embryo) fremfor å donere. Det er lov å fryse embryo i Norge, men ikke ubefruktede egg.

- For at det skal være mulig å gjennomføre donasjon bør loven om nedfrysing av egg i så fall endres. Slik kan par donere egg etter at de selv har fått barn.

- Se til Spania

Fagfolk ved St. Olavs Hospital, som er pioner på prøverørsbehandling i Norge, har vært stille i debatten rundt eggdonasjon. Politisk motvilje er årsaken.

- At far ikke er far eller mor ikke er mor vekker sterke følelser. Vi har ventet på en opinionsendring i befolkningen. Det ser ut til at det blir større og større aksept for assistert befruktning i Norge, sier Von Düring.

Terje Sørdal mener norske myndigheter må se til land som har lyktes med eggdonasjon.

- Spania er størst på dette i verden. Unge, friske kvinner får donere egg for å hjelpe andre. Myndighetene bør se til land hvor eggdonasjon fungerer, før de finner på egne løsninger.

- Ventelistene vil bli så lange at par fortsatt vil reise til utlandet, sier gynekolog og medisinsk ansvarlig, Terje Sørdal om forslaget til Bioteknologirådet. Foto: Morten Antonsen
Liv Bente Romundstad, daglig leder ved Spiren fertilitetsklinikk i Trondheim, har i en årrekke jobbet for at eggdonasjon skal bli tillatt i Norge. Hun er mer positiv til forslaget fra Bioteknologirådet enn ansatte ved Medicus og St. Olavs Hospital, men mener forslaget ikke er optimalt. Foto: Rune Petter Ness