Etter seks år som en prøveordning, oppretter Kirkemøtet tirsdag den første samiske menigheten i Den norske kirke.

Menigheten, som har det offisielle navnet Saemien Åålmege, er Den norske kirkes menighet for den samiske befolkningen i sørsamisk område.

Menighetens har ingen fast sognekirke, men kommer sammen til gudstjeneste en rekke steder i de sørlige delene av Nordland, Nord-Trøndelag, Sør-Trøndelag, Nordmøre og de nordlige delene av Hedmark.

– Stor begivenhet

– Dette er en stor begivenhet, Ikke bare for dem som tilhører den samiske befolkningen, men for hele Den norske kirke. At vi ikke lenger har status som en prøveordning, men blir en offisiell menighet gir både en anerkjennelse av det som er gjort av menighetsarbeid så langt og en trygghet for at menigheten skal bestå, sier diakoniarbeider Bertil Jönsson og prest Einar Bondevik.LES OGSÅ: Fire bånd som Kirken kutter til Staten

De er to av fire fast ansatte. I tillegg til diakoniarbeider og prest, har Saemien Åålmege består staben også av trosopplærer Meerke Krihke Leine Bientie og daglig leder Monica Kappfjell.

Største menighetsvekst

Den sørsamiske menigheten har trolig den aller største og raskeste menighetsveksten i Den norske kirke. Saemien Åålmege hadde i 2009 120 medlemmer. I dag, seks år senere, viser medlemstallet 392, en tredobling.

– Vi ser gode muligheter for å øke medlemstallet ytterligere de neste årene. Et firesifret medlemstall er ingen umulighet, sier Jönsson.

Han forklarer den sterke menighetsveksten med et sterkt trosliv og et ønske om tilhørighet hos sørsamene.

– Samene er svært religisiøse. Forholdet til naturen er sterkt. Der har de opplevelser som de kjenner en spesiell åndelighet overfor. I tillegg er den kulturelle tilhørigheten meget viktig, sier diakoniarbeideren, som forteller om en særskilt satsing på konfirmant- og ungdomsarbeid.

Den sørsamiske menigheten har faste arrangementer på noen få steder, blant annet arrangeres det årlige friluftsgudstjenester, som regel i fjellet, i sommerhalvåretLES KOMMENTAR: Kirken kaster seg på bølgen

– Ellers blir vi invitert til menighetene eller inviterer oss selv. Vi deltar blant annet som tekstlesere og medvirker under nattverden, sier Bondevik.LES OGSÅ: På internatet er alle som en stor familie

Historisk: Utsendingene fra Saemien Åålmege ser frem til den offisielle opprettelsen av landets første samiske menighet. Fra venstre Aina Daneborg Stenfjell, Einar Bondevik, Bertil Jönsson, May Bente Anita Jönsson Bottenvik og Monica Kappfjell. Foto: jens petter søraa