Venneproblemer i barnehagen kan gi ADHD-symptomer og venneproblemer kan gjøre aggressive barn mer aggressive.

Det viser studier gjort gjennom forskningsprogrammet Tidlig Trygg i Trondheim ved NTNU Samfunnsforskning. Funnene, som er publisert som vitenskapelige artikler i Journal of Personality og Personality and Social Psychology Bulletin, er basert på undersøkelser av de samme barna som fireåringer og seksåringer.

Lærere i barnehage og skole har uavhengig av hverandre svart på spørsmål om barna blir plaget av andre, blir likt av andre eller blir ertet av andre barn. Foreldre har svart på i hvilken grad barna viser ADHD-symptomer.

– Dette er nye funn. Vi har tidligere visst at barn som sliter med aggresjon eller ADHD-symptomer, har problemer med å få venner, men vi visste ikke at venneproblemer kan gi ADHD-symptomer eller forsterke allerede høy aggressivitet, sier seniorforsker Frode Stenseng ved Tidlig Trygg i Trondheim.

Sammenlignet aggressive barn

De har sammenlignet to barn med aggresjon der det ene har få venner og det andre mange. De har funnet at venneproblemer øker aggressivitet.

Frode Stenseng forteller at de hadde to ulike hypoteser knyttet til aggressive barn og venner.

Barn med venneproblemer utvikler seg til å bli mer samarbeidsvillige for å forsøke å få nye venner.

Barn med venneproblemer blir frustrerte og aggressive

– Våre funn viser at så små barn ikke utvikler en strategi der de blir mer samarbeidsvillige. De blir heller mer aggressive, sier Stenseng.

Også ADHD-symptomer øker

De har også funnet at ADHD-symptomene øker med få eller ingen venner.

– Funnene våre viser at det kan bli en vond sirkel. Dersom barn har problemer med å være sammen med andre barn, kan de bli aggressive, urolige, hyperaktive eller få konsentrasjonsproblemer. Dermed får de større problemer med å få venner. Det får en selvforsterkende effekt. De barna som i utgangspunktet har problemer med å tilpasse seg andre, får dårligere utviklet sosiale ferdigheter og blir sosialt ekskludert som følge av det. Dermed blir det vanskeligere å lære seg vanlige sosiale regler.

Frode Stenseng forteller også at funnene deres viser at de som har gode venneforhold når de er fire år, fremdeles har det som seksåringer.

– En mulig forklaring kan være at barn blir urolige og ukonsentrerte når de bruker mye kapasitet på å tenke på hvorfor de har få lekekamerater, eller hvorfor ingen vil invitere dem med hjem, og hva de skal gjøre for å få innpass. Uroligheten kan også til dels skyldes utvikling av sosial angst som følge av venneproblemer.

Stenseng mener dette viser at manglende vennskap allerede i barnehagealder kan påvirke barnas temperament negativt. Derfor er det viktig at barnehagene jobber systematisk med vennskap.

Vennskap viktigst av alt

Granåslia barnehage har ett satsingsområde, og det er vennskap.

«Venner smiler til hverande og sier artige ting til hverandre», sier Caroline Ubina Fjeldvær, 5 1/2 år.

Sammen med Emilian Haugen Glasø, Sarah Marie Furseth og Thomas Grytten er hun i klatrestativet og snakker om vennskap. De leiker mor og far og barn, nusse-dusse, som betyr at jentene springer etter en gutt for å få en nuss eller de bygger katter, hunder eller romskip. Jentene froteller om en bestevenninne, mens guttene forteller om mange bestevenner.

– Må se alle barna

Barnehagen møter barn som lett blir sinte og som slår når de ikke blir forstått, eller barn som trekker seg unna de andre og kanskje sykler runde etter runde alene eller blir sittende for seg selv på dissa.

– Disse barna må de voksne i barnehagen se og hjelpe inn i leiken. Granåslia jobber med trygghet, felleskap og vennskap fra barna kommer som ettåringer. Daglig leder Ingrid Iversen er opptatt av det hun kaller påloggede voksne.

– Vi trenger et godt arbeidsmiljø der de voksne trives og har det bra, og er opptatt av å være gode rollemodeller. Skal vi oppdage barn som blir stående utenfor leiken, må de ansatte være tilstede og følge godt med.

Tenker vennskap i alt

I Granåslia bruker de voksne mye tid på å legge tilrette for vennskap mellom barn, og at alle har noen å være sammen med.

– Vi tenker vennskap gjennom hele arbeidet vårt. Det har med trygghet å gjøre, og det får du gjennom sosial tilhørighet, sier spesialpedagog Margareth Norboe Brøndbo. Hun mener de ansatte er gode til å se hvert enkelt barn og hjelpe dem til å ta kontakt med andre.

Utepedagog Bernt Ludvik Gravråk er opptatt av leikens egenverdi.

– Vennskap dannes gjennom leken. Leken er indremotivert og gøy. De leker for å leke. Leken legger grunnlaget for læring og sosial kompetanse.

Forsker Frode Stenseng ved NTNU Samfunsforskning. Foto: Aagot Opheim
Barnas ord om leik og det de har sett og gjort. Foto: VEGARD EGGEN
Fra venstre: Daglig leder Ingrid Iversen, utepedagog Bernt Ludvik Gravråk og speisalpedagog Margareth Norboe Brøndbo. Foto: VEGARD EGGEN
Emilian Haugen Glasø i klatrestativet på Granåslia barnehage. Foto: VEGARD EGGEN
– Vennskap dannes gjennom leken, mener de voksne i Granåslia barnehage. Her er Thomas Grytten, Emilian Haugen Glasø og Sarah Marie Furseth. Foto: VEGARD EGGEN
Thomas Grytten leker med venner i klatrestativet. Foto: VEGARD EGGEN