Hist-rektor Helge Klungland er overbevist om at det nå blir bygging av et helse- og sosialbygg.

– Det er realistisk at vi har flyttet inn i 2019. Hittil har helseutdanningene hold til i midlertidige bygg, nå får de lokaler tilpasset sine formål.

Når NTNU og Hist fusjoneres fra 12. januar 2016, går Klungland over i stillingen som prorektor for campus for det nye NTNU. Han ser på nytt helse- og sosialbygg som et viktig element i den fremtidige campusløsningen for NTNU.

– Et av argumentene bak fusjonen mellom var nettopp samling av helseprofesjonene. At de nå blir geografisk samlet betyr mye.

Les også: Isaksen skyver fart på campustoget

I ellevte time

I revidert statsbudsjett i dag kommer ti millioner i prosjekteringspenger for nytt helse- og sosialbygg for Hist, og statsråden lover flere penger til samme formål i statsbudsjettet for 2016.

Helt siden Statsbygg kjøpte Fischebygget i 2009 har Hist ventet på bygging. Nå hastet det virkelig. Hadde ikke prosjektet kommet i gang nå, ville det blitt sugd opp i den gigantiske campusplanen til NTNU. Den kompliserte og langdryge kvalitetssikringsprosessen (KS1) av campusplanen er kraftig forsinket. Nå rekker helse- og sosialbygget å ta snarveien.

Les også: Vil Trondheim se slik ut om 35 år?

Store forventninger

Synne Grønvold, leder for Studentparlamentet, har selv vært ergoterapistudent, både på Tunga der avdelingen holder til i dag, og da den holdt til i Ranheimsveien. Hun mener et nytt bygg på Øya vil være et kolossal forbedring av studiemiljøet, og at det gir store muligheter for faglige gevinster.

– På Tunga drar folk hjem utenom undervisningen. Jeg satt hjemme og skrev bacholoroppgaven. Å få komme til sentrum og det store studentmiljøet der vil bety svært mye. Folk skal ha lyst til å være på campus. Samarbeid med de andre helseprofesjonene er viktig. I arbeidslivet løser man ikke problemene til Olga 85 år alene, sier Grønvold.

Hun mener utfordringen er å lage et bygg slik at studentene møtes, og at det blir stort nok til å takle studentveksten. Det må tenkes fremtidsrettet når det gjelder undervisning.

– Jeg tror ikke klasserom og powerpoint lenger er veien til læring. Kvalitetsheving kommer ikke av seg selv, det må jobbes hardt for. Og lærerne må lytte til studentene, sier Grønvold.

Les også: Hist-rektor skal styre fusjonen

Et løft

Solrun Valen, dekan ved Avdeling helse- og sosialfag, mener et nytt bygg og ny lokalisering vil bli et stort løft for helse- og sosialutdanningene ved Hist.

– Det betyr at studenter og ansatte endelig får lokaler tilpasset undervisningsformål. Samtidig kommer vi nærmere i kontakt med de andre helseutdanningene. Det er en klar fordel. Dette er folk som skal samarbeide når de skal ut i jobb for Helse- og velferds-Norge, sier Valen.

– I dag ligger vi litt for oss selv på Tunga. Flytting til Øya betyr også at vi blir del av student- og kunnskapsmiljøet på Øya, Kalvskinnet og Gløshaugen.

Les også: Lærerstudentene kommer til byen

Klager på inneklima

Adresseavisen traff en gruppe på seks studenter på barnevernsutdanningen i vrimlerommet på Tunga. De ga tommelen ned for dagens lokaler. Dårlig ventilasjon, tidligere kontorer som brukes som møterom med tynne vegger og ugunstig lokalisering i «ingenmannsland» i byen, mente studentene.

– Jeg har søkt overflytting til Høgskolen i Oslo og Akershus til neste år. Den viktigste årsaken er det dårlige inneklimaet. Jeg plages med astma, sier Silja M. Reinert. En annen «allergi» som Reinert deler med alle i gruppen, er den imot uinspirerte powerpointforelesninger.

Dagens studenter på Tunga kan ikke se frem mot noen flytting. De vil være ferdigutdannet, selv om det nye bygget skulle komme i 2019.

Forventer mye: Studentparlamentsleder Synne Grønvold mener nybygg og lokalisering sammen på Øya vil gi helsefagstudenter i Trondheim unike muligheter. Foto: OLE MARTIN WOLD