Selv ikke naboen på Bratsberg som han rømte til,  og som har vært nærmeste nabo med 80-åringen siden 60-tallet, dro kjensel på ham da han kom blodig på døra med hendene stripset sammen og fortalte at han hadde blitt overfalt og ranet.

- Det var kona i andre etasje som sa at det hørtes ut som Anders. Da hørte også jeg at det var stemmen hans, forklarte naboen i tingretten onsdag.

80-åringens fastlege Aage Bjærtnes, som vitnet over telefon i retten, påpekte at utfallet kunne vært langt mer alvorlig for de fleste andre på samme alder. Legen mente at Flaa slapp godt unna fordi han er i god form.

I DAG KAN DU LESE EN FERSK UTGAVE AV EADRESSA HER.

Ba om fire års fengsel

Det var like før midnatt 24. mars i år en 46-åring overfalt 80-åringen da han skulle sette inn sykkelen før han skulle ta kvelden. Da Flaa kom ut fra boligen ble han overfalt av 46-åringen, som videre slo Flaa gjentatte ganger i hodet og på kroppen med et elektrosjokkvåpen, en pistollignende gjenstand og med knyttnevene.

80-åringen mener også at han ble påført flere støt med elektrosjokkvåpenet, noe 46-åringen benekter. Flaa fikk videre hendene stripset sammen, før volden fortsatte. Han ble videre tvunget ned i kjelleren der ransmannen fikk Flaa til å åpne en safe. Da 46-åringen så at safen var tom, stengte han 80-åringen inne i et rom i kjelleren. Med hendene stripset sammen klarte Flaa å komme seg ut gjennom et trangt kjellervindu og rømme til naboen.

Onsdag møtte gjerningsmannen, en 46 år gammel mann bosatt i Trondheim, i Sør-Trøndelag tingrett tiltalt for legemsbeskadigelse under skjerpende omstendigheter, grovt ran og frihetsberøvelse. Han erkjente straffskyld i retten. Aktor i saken, statsadvokat Kaia Strandjord, la ned påstand om at ransmannen bør fengsles i fire år.

Etter at 46-åringen forklarte seg om hendelsen i retten henvendte han seg til Flaa. Gråtkvalt sa han:

- Jeg har lyst å be deg om unnskyldning. Jeg hadde ikke til hensikt å skade deg.

På bakrommet ga også 46-åringens samboer Flaa en bukett med blomster.

- Jeg kan aldri tilgi dette. Det synes jeg ikke går an, sier 80-åringen til Adresseavisen.

Har ranet flere eldre

Den brutale ransmannen har også tidligere blitt dømt for brutale ran av eldre eller forsøk på det.

Sommeren 2000 tok han seg inn i småbruket til en 71 år gammel mann med en annen. De to slo 71-åringen i ansiktet, stripset fast hendene på ham og truet han med to kniver, før de stenge ham inne i et dusjrom. De stakk fra stedet med omtrent 2000 kroner.

I samme sak ble han også dømt for ransforsøk av et eldre ektepar, som skjedde samme sommer, også på Frosta. Da truet mannen ekteparet, som begge da var 76 år, med pistollignende gjenstand og et brekkjern for å komme inn i en safe og for å få penger. Han slo også den eldre mannen i hodet og dyttet kona ned en trapp. Han forlot stedet uten å ha fått med seg verdigjenstander.

Dette ble mannen dømt for i Frostating lagmannsrett i 2002.

Straffehistorikken hans omhandler også bilbrukstyveri, brudd på veitrafikkloven, promillekjøring, bedrageri, dokumentforfalskning, to legemsfornærmelser og grovt tyveri. Han er tilsammen dømt seks ganger.

Den første dommen fikk han allerede som 16-åring.

Venter på utfallet

Ranet av Anders Flaa forklarte 46-åringen med at han var i en håpløs livssituasjon. Huset hans hadde nylig blitt tvangssolgt, han var personlig konkurs og hadde vært sykmeldt i to og et halvt år. Tidligere har 46-åringen jobbet i samme bransje som 80-åringen.

- Jeg har hørt fra folk at han hadde mye penger liggende, sa han i retten.

Selv er Flaa glad rettssaken er ferdig. Nå venter han på hva som blir utfallet i saken.

- Jeg synes det er godt å bli ferdig med saken, sier 80-åringen til Adresseavisen.

Anders Flaa hadde store skader etter overfallet. Foto: privat
Med dette elektrosjokkvåpenet slo ransmannen 80-åringen flere ganger. Flaa forteller at den også ble brukt til å påføre ham flere støt. Foto: Politiet
Dette hjemmelagde slagvåpenet hadde ransmannen i sekken. Det er 40 centimeter langt og har en 12 centimeter lang metallgjenstand på enden. Helt ytterst er det en mutter. Foto: Politiet
Denne pistolen, som ikke funker til å skyte, brukte 46-åringen til å påføre Flaa flere slag. Den ble funnet på loftet i Flaa sin bolig hvor ransmannen først gjemte seg før han stakk fra boligen. Foto: Politiet