Et midlertidig styre for det fusjonerte NTNU åpner for omkamper, mener han.

Under Torger Reves tid som rektor for BI ble det gjennomført en serie av fusjoner med andre høyskoler. Professoren har også fusjoner som sitt fagfelt. Han er kritisk til NTNU-styrets vedtak - men ikke fordi det går på tvers av høyskolenes ønske.

– At NTNU er storebror og har mest makt i fusjonen, er noe bare høyskolene må akseptere, sier Reve.

Les også: Sprik mellom NTNU og fusjonspartnerne

– Det jeg mener er uheldig er å etablere en midlertidig løsning for styringen av den fusjonerte institusjonen. Når man lager en så stor institusjon, er det best å få ting på plass med en gang. En fusjon må gjøres skikkelig med en gang. Å utvide styret med tre ekstra medlemmer er heller ikke heldig. Styret blir for stort.

Les også: Hist-rektor skal styre NTNU-fusjonen

– Hva er problemet med et midlertidig styre?

– Det kan lett oppstå omkamper. Miljøer kan begynne å leve sine egne liv. Noen kan velge integrering, mens andre ønsker å fortsette som før. Er det noe vi gjorde feil med de fire-fem fusjonene jeg var med på, så var det at vi ventet for lenge, sier Reve.

– Legitimitet viktig

Professor emeritus Tor Busch ved Høgskolen i Sør-Trøndelag er mer opptatt av legitimiteten i fusjonsprosessen.

– Jeg synes styret ved NTNU burde tenkt seg om en gang til. I en fusjon kan det være både virkelige og innbilte interessemotsetninger. Uansett trenger prosessen legitimitet. Det formelle kan være i orden, men skorter det på legitimiteten, kan det utvikle seg negative holdninger. Det er uheldig for forhandlingene og for folks oppfatning av sluttresultatet.

Les også: Ti ting du bør vite om fusjoner

Busch advarer mot en fusjonsprosess med vinnere og tapere. Selv om NTNU er den overlegent største parten, bør det ikke oppleves som at universitetet utnytter maktposisjonen, mener han. Høyskolene bør føle at NTNU også tar vare på deres interesser.

– Det vil være veldig uheldig hvis institusjonene nå hver for seg prøver å påvirke Kunnskapsdepartementet til å følge sitt opplegg, sier Tor Busch.

- Ikke store motsetninger

NTNU-rektor Gunnar Bovim mener det i virkeligheten er små motsetninger mellom vedtakene i NTNU-styret og i høyskolestyrene.

– Essensen ligger ikke langt fra hverandre. Begge vedtakene har et ønske om representasjon fra de ulike institusjonene, og et litt utvidet styre. Dette vil departementet finne ut av.

Bovim og de tre høyskolerektorene sitter i styringsgruppen for fusjonen. Styrene ved de tre høyskolene fulgte styringsgruppens anbefaling om valg av nytt styre for det fusjonerte NTNU. Men NTNUs styre ville ikke tre til side. I stedet ber de om en utvidelse av dagens styre med tre representanter, to valgt ved høyskolene, og den tredje, oppnevnt av departementet, med «regional kompetanse knyttet til høgskolene».

Les også: Vil bli fremragende sammen

NTNU-rektoren ser ikke noe problem med at hans styre ikke fulgte styringsgruppens anbefaling.

– Styringsgruppen fremmet et forslag for å inspirere til felles vedtak. Slik ble det ikke, men det er viktigere å ha et aktivt styre, enn et som slepes til vedtak som de ikke mener.

– Vil ikke dette påvirke fusjonsprosessen negativt?

– Stemningen avgjøres av om vi har gode prosesser for det faglige innholdet og en organisasjon som folk kjenner seg bekvem med. Jeg ser at det kan ha en symboleffekt, men nyansene i vedtakene er små.

– Du er ikke redd for at dette kan oppfattes som at NTNU overkjører høyskolene?

– Hvis man misforstår vedtaket, kan det oppfattes sånn. Men NTNU-styret mente det var viktig å fortsette for å stå ved ansvaret for at det gikk inn for fusjon. Det er hverken arrogant eller avvisende.

– Og nå kommer de fire til å prøve å påvirke Kunnskapsdepartementet til velge sin løsning?

– Nei, de fire styrelederne og rektorene har respekt for at det er ulike synspunkter. Det er ikke noe stort agitasjonsbehov.

Viker ikke: Styreleder Svein Brandtzæg og resten av styret ved NTNU ønsker å sitte videre i det fusjonerte NTNU - og supplere med medlemmer fra høyskolene. Rektor Gunnar Bovim nærmest på bildet og styremedlem Karin Røding i bakgrunnen. Foto: OLE MARTIN WOLD