Det mener seniorrådgiver i Helsedirektoratet, Gry Hay.

Boken til Nordstrand handler om en gutt som velger sukkerspinn på tivoli fremfor matpakke. Da blir det kaos i kroppen, han klarer ikke å treffe blinken med ball. Dagen ender med kollaps og tårer. Neste dag starter dagen med riktig mat. Gutten treffer da blinken og vinner premien.

Nordstrand skildrer i boka en kamp mellom gode og lumske «mikropoffer», hvor de gode får overtaket i tarmen gjennom at vi spiser nyttig mat.

Topper salgslistene med kostholdsbøker

Med bøker om hvordan få et sunnere kosthold og endret livsstil topper forfatter og lege Berit Nordstrand salgslistene. Hennes første barnebok, Sukkerkok i hodet, kom ut i 2014. Boken ble nylig anmeldt i Tidsskrift for Den norske legeforening.

Der fordøyer ikke seniorrådgiver Gry Hay like lett Berit Nordstrands teorier om kosthold.

Mangelfullt faglig grunnlag

Bokens budskap er ifølge Hay hvordan sukker og stivelse ødelegger balansen i tarmfloraen, og hvordan dette i sin tur svekker immunforsvaret og de kognitive evnene.

–Vi vet at tarmfloraen er viktig for helsen. Kunnskapen om hvordan det skjer og hva som påvirker er høyst mangelfull, skriver Gry Hay

Hun mener det faglige grunnlaget ikke er godt nok for å hevde at et moderat inntak av sukker i et ellers variert kosthold har negativ effekt på immunforsvaret.

–Nordiske kostråd angir at sukker kan gi inntil ti prosent av energien i et kosthold, skriver seniorrådgiveren, som mener det er både feil og ulogisk å hevde at honning, lønnesirup og mørk sjokolade er bedre enn prim og yoghurt med sukker.

–Faktum er at både sukker og honning brytes ned til glukose og fruktose, som har samme virkning på kroppen, uavhengig av kilde. Dessuten trenger hjernen glukose for å kunne fungere optimalt.

Ikke gjeldende kostholdsråd

Hay viser videre til det hun mener er et motsetningsforhold i boken, hvor den strenge linjen mot sukker står i kontrast til den liberale bruken av meieriprodukter som meierismør i oppskriftene. Dette er ifølge seniorrådgiveren i Helsedirektoratet på kollisjonskurs med gjeldende kostholdsråd.

–Det finnes god dokumentasjon for at mettet fett bør erstattes av umettet fett.

Også anbefalingen om å bytte ut hvete med spelt faller ikke i god jord hos Hay.

–Det er ikke grunnlag for å hevde dette. De fleste tåler utmerket godt hvete, skriver hun.

Matglede ikke frykt

Å si at gutten ikke klarer å kaste ballen på blinken på grunn av kaos i hodet etter å ha spist sukkerspinn, blir søkt, mener Hay.

–En bok til barn om sunt kosthold bør skape matglede, ikke frykt. Det er plass til all slags mat i et variert kosthold, og det skal være forskjell på hverdag og fest, inkludert den ene dagen på tivoli i året.

Adresseavisen har vært i kontakt med Gry Hay, som ikke ønsker å kommentere barneboken ytterligere, ut over det som står i anmeldelsen i Tidsskrift for Den norske legeforening.

Mener helsedirektoratet tar feil

Forfatter Berit Nordstrand mener det er sterkt beklagelig at en seniorrådgiver i Helsedirektoratet anbefaler raffinert hvitt sukker til barn, og det sågar hele ti prosent av energiinntaket.

Gift for kroppen

Til tross for seniorrådgiverens kritikk av Nordstrands nulltoleranse for sukker, står suksess-forfatteren på sitt om at raffinert hvitt sukker er som gift for kroppen.

–Hjernen forbrenner blodsukker og «ikke tilsatt sukker». Blodsukker produserer kroppen selv. Forskere fra University of California mener sukker er som gift for kroppen og den viktigste årsaken til metabolsk syndrom, som inkluderer overvekt, stort midjemål, høyt blodtrykk, nedsatt insulinfølsomhet eller type-to-diabetes.

Nordstrand viser til at menneskekroppen bruker glukose først fordi det er reaktivt, skaper frie radikaler og danner forbindelser med protein, samt fremskynder aldringsprosessen.

–Kroppen har utviklet forsvar mot for mye sukker i blod-årene ved å skille det ut i urinen, lagre det som glykogen og dernest som fett, forklarer hun.

Mennesket er gjennom evolusjonen tilpasset et kosthold med lite karbohydrater, selv om jegere og sankere også brukte uraffinert honning.

–Honning inneholder en rekke stoffer som blant annet motvirker bakterievekst, demper betennelser, styrker immunforsvaret og bedrer fettforbrenningen dersom det inntas i moderate doser.

Forstyrrer barns humør

Nordstrand påpeker at sukker og stivelse fra raffinert hvit ris og moderne hvetemel kan forstyrre balansen i tarmfloraen, svekke immunforsvaret, gi skyhøye blodsukkertopper, unaturlig høye insulinbølger og økt nivå av betennelsesstoffer i kroppen.

–Insulin påvirker minst 50 enzymer i kroppen og gjør at man føler seg sulten til tross for rikelige fettlagre fordi enzymene som bryter ned fett, blir hemmet av insulin, samtidig som fettoppbyggende enzymer er aktivert, sier hun, og legger til:

–I tillegg er raffinerte hvite kalorier nesten strippet for smarte byggeklosser som plantestoffer, fettsyrer, vitaminer og mineraler.

Om påstanden om at de fleste tåler hvete utmerket godt, svarer Nordstrand:

–Det moderne hvetemelet er krysset i generasjoner, for å bedre bakeegenskapene, og ikke næringsinnholdet. På veien mister kornet næring, mens det får mer tilgjengelig stivelse og relativt større innhold av gluten/gliadin. Raffinert, næringsfattig mat, mangel på smart fett, mye gluten og raske karbohydrater kan gi lekk tarm og forstyrret tarmflora, noe som kan forstyrre barnas humør, konsentrasjon og hukommelse. Stadig flere studier viser dette.

Mettet fett

At oppskriftene hennes anbefaler mer smør enn det helsemyndighetene ønsker, forklarer Nordstrand med at barn i vekst og utvikling trenger smarte fettsyrer av flere slag, både mettede og umettede, skal nervesystemet utvikle seg normalt.

–Vi trenger naturlig fete råvarer og ikke fett som er tuklet med. Melkefett i naturlige mengder fra helmelk og ikke lettmelk. Kokosfett med mellomlange mettede fettsyrer av samme type som i morsmelk, designet for et nervesystem i utvikling hos spedbarnet. Jeg anbefaler smør med både mettet og umettet fett, planteoljer som raps- og olivenolje og en god fiskeolje som kosttilskudd.

Det er transfett og herdet fett som er farlig, og ikke naturlig mettet fett i fornuftige mengder.

–Å krige mot mettet fett er en misforståelse, mettet fett smører lungeblærene, styrker immunforsvaret og behøves til nerve-celler som nydanner seg. Dette er kunnskap stadig flere forskere anerkjenner.

At hun legger opp til frykt heller enn matglede i sin bok, mener Nordstrand blir galt.

–Jeg legger opp til mer nytelse og kos, og lager morsomme historier av det som skjer i tarmen. Jeg får tilbakemeldinger fra foreldre om at barna synes historien er morsomme og at de blir nysgjerrige på sunn mat. Mat med mening som skaper helse og ikke uhelse er det vi ønsker å tilby en liten kropp.

Felles nordiske råd

Seniorrådgiver Gry Hay viser til Helsedirektoratets kostråd og avdelingsdirektør Henriette Øien når hun blir konfrontert med Nordstrands beklagelse over at en seniorrådgiveren i Helsedirektoratet anbefaler raffinert hvitt sukker til barn.

–Helsedirektoratet baserer sine kostråd på felles nordiske råd. Det anbefales at inntaket av tilsatt sukker begrenses til under ti energiprosent. Dette er særlig viktig for barn og voksne med lavt energiinntak. Det er godt kunnskapsgrunnlag for å si at det er trygt at inntil ti prosent av energien kommer fra tilsatt sukker. Hvis sukkerinntaket blir høyere enn dette, er det fare for at sukker vil oppta plassen til andre næringsrike matvarer og bidra til overvekt, sier Henriette Øien.

Seniorrådgiver Gry Hay i Helsedirektoratet har anmeldt Berit Nordstrands barnebok «Sukkerkok i hodet».
Berit Nordstrand Foto: Rune Petter Ness