De småbarnsforeldrene vi møter på byen, er opptatt av å spise sunt, og gjør sitt beste for å redusere sukkerinntaket. Barneboken til lege og kostholdsekspert Berit Nordstrand møter motstand i Helsedirektoratet.

Spesialrådgiver Gry Hay mener Nordstrand med boken «Sukkerkok i hodet» kan skape frykt i stedet for matglede. Nordstrand mener sukker er gift for kroppen. I barneboken forteller hun om en gutt på tivoli som spiser sukkerspinn og ikke matpakken. Han greier ikke å treffe blinken med ball. Det gjør han dagen etter når han har spist riktig mat.

LES OGSÅ: Denne maten gir deg bedre humør

Christel Nordahl Rønning, mor til tre barn på fire måneder, 13 og 15 år, samt to bonusbarn:

– Dette er den nye Margrethe Munthe. Selvsagt skal de få sukkerspinn på tivoli, men ikke burger og godteri hver dag. (Munthe skrev barnesangen med teksten «Nei, nei gutt, dette må bli slutt ...», red anm.)

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Måtehold er best

– Det er mye hysteri rundt kosthold, ikke minst i media, med ti ting du ikke må spise og ti ting du må spise. Christel Nordahl Rønning sitter på en utekafé i Trondheim med kaffe og mysli. Hun tror mange småbarnsforeldre er usikre, og vil bare gjøre det beste og det som er rett. Hun advarer folk mot å bli ekstreme.

– Hjemme hos oss lager vi mat fra grunnen av, men jeg spiser sjokolade hver dag og drikker gjerne et glass rødvin til. Selv spiser jeg det jeg har lyst på og slutter når jeg er mett. Det vil jeg lære ungene også. De skal lære seg å lytte til kroppen, lære å kjenne etter om de er sultne eller mette. Hun forteller at de to eldste barna er svært forskjellige når det gjelder mat. Datteren er fornuftig, måteholden og glad i sunn mat. Sønnen derimot kunne har levd på nugatti hvis han hadde fått lov.

– Han er ekstremt glad i søtt.

Vigdis Opøien, mor til to barn på 16 måneder og 3 1/2 år:

Jeg har vært på foredrag med Nordstrand og har lært at det er mye skjult sukker i mange matvarer. Det var kjempeengasjerende. Jeg har også kokeboka til Nordstrand. Den er fabelaktig med lettvinte og enkle oppskrifter. Det er viktig å spise sunt og variert, og det er viktig å lese hva maten inneholder slik at vi unngår for mye stivelse og sukker. Vigdis Opøien er opptatt av å introdusere ulik mat tidlig til barna og spise mye frukt og grønnsaker.

– Den eldste får to biter sjokolade til lørdagsgodt sammen med frukt, druer eller jordbær. Og vi drikker mye vann og veldig lite brus. Hun forteller at hun alltid har vært litt stor, og ble opptatt av kosthold da hun fikk barn.

Espen Attramadal, far til to barn på ett og fire år:

– Vi er ganske bevisste på hva vi spiser. Vi prøver så godt vi kan og spiser lite kjøtt, mye grønt og mye fisk og lite sukker. Espen Attramadal har lest seg opp på kosthold og ikke minst helseplager sukker kan føre til. Interessen for sunn mat kom da de fikk barn. Ettåringen i vogna spiser en fruktbar uten raffinert sukker.

– Vi bruker alternative søtningsmiddel som kaktussukker eller uraffinert sukker. Våre barn får sukker når de er sammen med andre unger som får, men ellers er det lov å si nei til egne unger. Vi lager heller godteri selv, og koser oss med vafler, boller eller grøt.

Vigdis Opøien er mor til to og har vært på foredrag med Berit Nordstrand og har kokeboken hennes. Foto: Aagot Opheim
Christel Nordahl Rønning advarer folk mot å bli ekstreme, og vil lære ungene sine å spise når de er sultne og kjenne etter nå de er mette. Foto: Aagot Opheim