Nå planlegges utbygging av en rekke nye fellesgravsteder, med plass til nærmere 2000 døde.

Bare på den nye kirkegården på Charlottenlund er det planlagt over 1600 felles gravplasser på navnet minnelund.

LES PÅ PLUSS: Kritisk mangel på gravplasser

På en slik minnelund finnes det ingen gravstøtter for den enkelte. Den dødes navn står på et enkelt navneskilt sammen med flere titalls andre.

Det er mulighet for å sette ned lys, krans og blomster på et bestemt sted i minnelunden, men det er ikke tillatt med bilder, brev og lignende private gjenstander.

LES PÅ PLUSS: Fiendskap helt inn i døden

– Med unntak av Bratsberg, Lade og Ranheim er det navnede minnelunder på samtlige kirkegårder i Trondheim. Foreløpig finnes det bare navnelunder for urner, men på den nye kirkegården på Charlottenlund vil det også bli et felt for kister, forteller plan- og anleggssjef Torhild Hovdenak i Kirkelig Fellesråd.

Ingen annen gravferdsform har en sterkere økning.

– Vi merker at felles minnelunder har blitt populært. På Moholt kirkegård har vi nylig åpnet et en tredje minnelund på grunn av økt pågang etter denne typen gravsted, sier Hovdenak.

Kostanden for plass i en navnet minnelund er 10 300 kroner for 20 år. Det er også mulig å reservere plass for ektefelle eller et annet familiemedlem i inntil fem år for 2575 kroner.

Pårørende avgjør

Som regel er det de pårørende som avgjør hvilken type gravsted som skal brukes.

– Vi får ofte spørsmål om hvilke muligheter som finnes, og vi forteller hva de ulike typene rent praktisk innebærer og hva det koster. Det virker som dette er et tilbud som stadig flere har kjennskap til.

Flere er også åpen for å velge et slikt gravsted i forhold til hva som var vanlig for bare noen år siden, sier daglig leder Ragnar Elveseter i Elveseter begravelsesbyrå i Trondheim

Byrået står for i gjennomsnitt en til to gravferder i måneden hvor det er valgt navnet minnelund.

Vedlikehold utløsende faktor

Vanligvis er det vedlikeholdet som er den utløsende faktor til at pårørende heller vil ha en fellesgrav enn en vanlig gravstøtte.

– I noen tilfeller er de pårørende bosatt på andre kanter av landet og har ikke anledning til å stelle graven. På en navnet minnelund har de pårørende ingen forpliktelser med tanke på stell av gravstedet. Det ansvaret har Kirkelig fellesråd, påpeker Hovdenak.

Gerd Liaklev (74) fra Trondheim vil ligge i en fellesgrav.–Da vet jeg at alt er ryddig og i orden på gravstedet. Min generasjon er den siste som steller graver. Neste generasjon er ikke like interessert i gravstell, sier Liaklev, som har valgt navnet minnelund på Lademoen kirkegård.

– Der er det meget vakkert, synes Liaklev.