Tilstår datainnbrudd for å forfalske egne karakterer, men mener det ikke er grunnlag for utestengelse.

Masterstudenten ble avslørt høsten 2014 og ble utestengt fra Høgskolen i Sør-Trøndelag for ett år. I går ble han dømt til 58 timers samfunnstjeneste for datainnbrudd. Saken gikk som tilståelsessak i Sør-Trøndelag tingrett.

Brukte spionutstyr

Studenten har tilstått at han plasserte ut såkalte keyloggere mellom tastaturet og datamaskiner på forelesningssaler og på kontoret til en ansatt. Maskinene ble brukt både av faglærere og skolens administrasjon.

Keyloggere er små elektroniske enheter som avlytter tastetrykkene til brukeren. På denne måten kan man skaffe seg passord, pinkoder og kontonummer.

Keyloggeren som ble brukt så ut som en liten USB-minnepinne.

Overfor politiet og i retten har studenten forklart at motivet var å komme seg inn på skolens lukkede datasystem for å forfalske egne karakterer. Noen endring av karakterene ble imidlertid ikke foretatt.

– Alvorlig sak

I dommen sier retten at den ser alvorlig på forholdet fordi studenten skaffet seg adgang til systemet som også inneholder personopplysninger om andre. Det er av samfunnsmessig betydning at en kan stole på datasystemenes konfidensialitet, heter det i dommen. Studenten fikk strafferabatt for å ha tilstått forholdet.

Krever en halv million

Men saken stopper ikke med straffesaken i tingretten. Studenten har saksøkt staten for en halv million kroner. Begrunnelsen for erstatningskravet er at studenten etter å ha blitt utestengt ett år fra Hist, vil miste ett års arbeidsinntekt. Den sivile saken vil gå for tingretten en gang i høst.

Regjeringsadvokaten håndterer saken på vegne av Høgskolen i Sør-Trøndelag. I motsetning til studentens forklaring i tingretten, legger Regjeringsadvokaten til grunn at motivet for datainnbruddet var å få innsyn i teksten til en eksamen studenten skulle ha. Dette danner grunnlag for utestengelse.

Fastholder utestengelsen

– Vi mener vedtaket om utestengelse er gyldig, sier advokat Håvard H. Holdø hos Regjeringsadvokaten.

– I straffesaken oppga han at motivet var å endre karakterer han hadde fått. Det forhindrer ikke at han kan ha hatt motiv om å få tak i eksamensteksten, eller på annen måte skaffe seg en urettmessig fordel ved eksamen. Vi registrerer at motparten mener at ulovlig endring av karakterer ikke kan rammes av utestengelse, sier Holdø.

Ikke juks - forfalskning

Studentens advokat, advokatfullmektig Grethe Alina Krogstad, ønsker ikke å svare på avisens spørsmål over telefon, og skriver i en e-post: "Utestengningen er urettmessig og uhjemlet da min klient ikke har hatt til hensikt å jukse på eksamen, men å forfalske tidligere resultat. Handlingen faller dermed ikke under det som beskrives i paragraf 4-7 og 4-8 i høyskoleloven".

Mannen er ikke tidligere domfelt eller bøtelagt.

De siste årene har det vært 200-250 juksesaker årlig ved de 12 største læreinstitusjonene i landet. Omkring ti per år havner i retten.