Mattson (61) retter på brillene for å studere etikettene og diskuterer øl med ekspertisen på polet.

– Det har skjedd en revolusjon for øl. En voldsom opptur for oss interesserte. Vi er ikke særinger lenger, sier Ivar Mattson, til daglig lærer i videregående skole.

Men det finnes da bra utvalg i butikkene?– I butikkene er det mest øl som tørstedrikker. Det positive er at det alkholsvake lettølet er tilbake. Men skal du ha et skikkelig utvalg og finne noe å kose deg med på en lørdag, er det polet som gjelder. Det er mer smak i ølet du kjøper her. Det artige er at øl er blitt stuerent. Jeg foretrekker øl fremfor vin, bortsett fra til blåost og kjeks.

Les også: -Trondheim er Norges Brooklyn

Så en pils fra Dahls holder ikke?– Nei, faktisk ikke. Gutta på fotballaget sverger til Dahls. Jeg spiller på superveteranlaget til Kvik, en kompisgjeng i 60-årene. Ja, jeg er patriot, men ikke på akkurat det området.

Hva foretrekker du av norsk øl?– Det har kommet voldsomt mange nye norske merker. Nøgne Ø er god, og så er jeg særlig svak for klosterølet fra Tautra. Reins kloster i Rissa har også godt øl. Og så er det blitt mange som lager godt øl hjemme.

Les også: Øl fra Trondhjem Mikrobryggeri kommer i butikken

Du virker kirkelig orientert i ølsmaken?– Det er nok tilfeldig. Men når du sier det, så er ølet som trappistmunkene i Belgia lager min favoritt. Den er veldig rik på smak.

Du vurderer ikke å lage øl selv da?– Nei. Det er et nitid arbeid som skal til for å få det til ordentlig.

Og utenlandsk øl?– Alle land har godt øl, men Belgia er øllandet over alle. Jeg var på ferie i Malaga tidligere i år. Der var jeg heldig, den nærmeste puben hadde belgisk øl. USA har ikke noe godt rykte som ølland, men da jeg var der kom jeg over Anchor Steam Bear, fra et bryggeri i San Francisco. Et meget godt øl som du også får her.

Drikker vi for mye øl?– Det som bekymrer meg er at den nordiske drikkekulturen med å drikke mye, helgefylla, kombineres med den kontinentale kulturen med å drikke ofte. Jeg tror det mest gjelder de godt voksne. Heldigvis er ungdommen mye skikkeligere enn min generasjon var.

Poløl: Ivar Mattson sverger til polet når han skal kjøpe øl. Foto: SVEIN INGE MELAND