– Vi bytter ikke vannkrafta mot vindmøller, sier Namsos-ordfører Morten Stene.

Dette er omkvedet også blant de andre Ap-ordførerne. De synes det er overraskende at deres egen regjering, fylkesrådet, foreslår å privatisere deler av virksomheten til Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk.

– Jeg er meget skeptisk dersom pengene skal gå til vindmølleutbygging. Vannkraft er evigvarende, mens vindkraftanleggene har en levetid på bare 30 år. Det er ikke klokt, sier Morten Stene.

Rammebetingelsene i kraftbransjen har endret seg. Kraftprisene er lave, og det er store planer om investeringer i ny fornybar energi. NTE-styret har overfor sin eier Nord-Trøndelag fylkeskommune meldt et behov for «organisatorisk og eiermessig fleksibilitet» for å kunne møte morgendagens utfordringer.

Fylkesrådet sier i sin innstilling til fylkestinget: «Gitt fortsatt nordtrøndersk eierskap, som gir styring og kontroll, åpnes det for at selskapet gis anledning til å delta i strukturering av bransjen og om nødvendig å hente inn kapital fra deleiere, i datterselskap», heter det i innstillingen undertegnet av fylkesrådsleder Marit Mevassvik (Ap).

Folkets eie

Ap-ordfører Bård Langsåvold i Meråker mener helt klart at NTE må eies av folket i Nord-Trøndelag.

– Jeg har ikke tent på ideen om å få inn privat kapital for å berge deler av selskapet. Jeg tror at NTE står seg som det er drevet tidligere. NTE er en skatt som nordtrønderne må hegne om. Det står om naturressursene i hele Nord-Trøndelag.

Langsåvold sier fylkesrådet har sin egen agenda.

Vekslende hell

– Ordførerne ser vel litt annerledes på det enn de som sitter på fylkestinget. Jeg har registrert at det er sterk motstand mot dette på lokalplanet, sier Langåsvold.

Levangers ordfører Robert Svarva skjønner at det er behov for hente kapital, men understreker at man skal være ytterst forsiktig med å privatisere det som hører nordtrønderne til.

– Dette er gjort andre steder med vekslende hell. Jeg mener NTE skal være offentlig eid.

Ordfører Skjalg Åkerøy i Grong er også veldig skeptisk til å slippe private aktører inn på eiersiden i NTE.

Blankt nei

– Dette har vi snakket mye om, og vi er ikke i mål. Det er snakk om at NTE skal over på kommunalt eie, og da blir det feil rekkefølge å snakke om private aktører nå, mener Åkerøy.

Ordfører Reinert Eidshaug i Vikna sier blankt nei.

– Jeg er ikke tilhenger av å delprivatisere selskapet. NTE har vært veldig viktig for Nord-Trøndelag, og kommunene har vært med på å bygge opp dette. Det må vi ikke kludre det til. Dette må vi ta vare på.

LES PÅ PLUSS: Startet med elektro før det kom offentlig strøm

Ordfører Bjørn Iversen i Verdal understreker at NTE er folkets eiendom.

– Jeg har respekt for NTE-styret hvis de vil utrede et mulighetsbilde. Det kan være klokt i mange tilfeller. Men det er befolkningen i Nord-Trøndelag som eier NTE, og da skal vi være ytterst forsiktige. Jeg er i utgangspunktet tilhenger av et offentlig eid NTE, sier Iversen.

Han er imidlertid tilhenger av heleide offentlige aksjeselskaper.

– Det kan gjøre selskapene mer manøvrerbare, mener han.

Vannkraft i all evighet

Liernes ordfører Alf Robert Arvasli vil heller ikke ha private eiere på nett- og kraftproduksjon.

– Det er noe som skal gå i all evighet og ingen kan betale rett pris for det. Men når det gjelder vindkraft så har man allerede private investorer. For meg beror det på hva som skal delprivatiseres. Det er noen nyanser her som vi må se nærmere på.

Region Namdal med 14 ordførere i spissen har bedt fylkestinget iverksette både kort- og langsiktige tiltak for å sikre eierskapet i NTE.

– Fylkeskommunen må ta hensyn til prosessene som er i gang. Det kan bli ett Trøndelag, og da mister vi mye av eierskapet. Og så har vi forutsatt at kommunene skal bli involvert i prosessen videre, og der er vi sviktet. Det var forholdsvis nytt for meg og mange andre at saken kommer som den gjør i fylkestinget til uka, og at det åpnes for at det skal bli flere private eiere, sier Morten Stene, ordfører i Namsos.

Tviholder på arvesølvet

Ap-ordfører Stian Brekkvassmo leder Namsskogan kommune, som er den største leverandøren av vannkraft til NTE. Han mener saken om delprivatisering kommer opp for tidlig.

– Dette er en svært krevende sak for oss. Ordførerne har gitt klar tilbakemelding om at eierskapet skal flyttes til kommunene om det blir en sammenslåing av fylkene. Det er ikke aktuelt å gi fra seg arvesølvet til sørtrønderne.

Kontroll på troppene

Sp's hærfører i Nord-Trøndelag har kontroll på sine tropper.

– Vi er alle enige om at NTE skal være i offentlig eierskap, og hvis det er andre som skal eie selskapet så er det kommunene i Nord-Trøndelag, sier Tomas Iver Hallem, som har oversendt et alternativ forslag til fylkestinget.

– Hvis Ap's medlemmer i fylkestinget og Høyre støtter fylkesrådslederens forslag er det grønt lys for privatisering. Det må vi forhindre, sier Hallem.

- Kan ikke regne med full kontroll

– Det er naivt å tro at en investor går inn med milliardbeløp i NTE uten å sikre seg en viss kontroll med selskapet, sier SVs fylkestingsrepresentant Jostein Trøite.

Han advarer sterkt mot fylkesrådets signal om å delprivatisere nordtrøndernes flaggskip, energiselskapet NTE.

– Selv om fylkeskommunen beholder to tredeler av aksjene i selskapet, kan en ikke regne med å ha full kontroll. Ingen investerer 2,5 milliarder kroner i et selskap uten å ha en hånd på rattet. Dette er selve tyngdekraften i kapitalismen, fremholder Trøite.

Han mener det ikke er tilstrekkelig å regne bare på antall aksjer.

– Det blir hevdet at selv med bare tretti prosent av aksjene kan en ha vetorett. Hvis den ene har vetorett, har vel også andre den samme vetoretten, sier Trøite.

Utfordringen fylkespolitikerne står foran er å gi et svar på hvordan man skal kunne beholde folkevalgt kontroll med selskapet og samtidig skaffe til veie ny kapital. 2,5 milliarder kroner er antydet som et kapitalbehov for at selskapet skal kunne utvikle seg og gå inn i nye prosjekter. Vindkraftutbygging på Ytre Vikna og Fosen er de store prosjektene som ligger i løypa.

Risikofylte planer

Jostein Trøite fremholder at de nye investeringsprosjektene i vindkraft er risikofylt med tanke på en vindparks estimerte funksjonstid, dagens lave strømpris og tilsvarende dystre prognose.

– Derimot er det ingen ting som tyder på at vannkraftproduksjon og nettprosjekter står i fare for å bli ulønnsomme. Dette er og bør være NTEs kjernevirksomhet fremfor å gå inn i nye og usikre prosjekter, påpeker Trøite.

På denne bakgrunn mener han at kapitalbehovet ikke er så påtrengende som NTE-styret antyder. Trøite hevder dessuten at NTE kan spare cirka en halv milliard kroner ved at planene for utbyggingen av Trongfossen i Namsen blir skrinlagt. Han medgir imidlertid at NTE må ha handlingsrom og kapital til vedlikehold, effektvisering av kraftanlegg og kompetanseutvikling i egen organisasjon.

– Heller diskutere utbytte

– Har selskapet behov for ytterligere kapitaltilførsel er jeg villig til å diskutere utbyttemodellen. Redusert utbytte er mindre drastisk enn å slippe fremmed kapital inn i selskapet, sier Trøite.

Trøite tror at tyske E.ON kan ha interesse av å bli en deleier i NTE for å kunne skjerpe sin profil som produsent av grønn energi. Trøite fremholder at de store kraftprodusentene på kontinentet skal kunne tilfredsstille EU-krav om produksjon av en betydelig andel grønn energi i et kraftmarkedet som ellers er preget av billig kullkraft.

– For et slikt selskap er en eierandel et grønt kraftselskap som NTE gull verdt, sier Trøite og legger frem påstanden om at kullkraft på denne måten kan subsidiere norske selskap som vil inn i vindkraft.

– En må se dette spillet som foregår. Et selskap som E.ON har et helt annet regnestykke enn NTE og andre som ikke kan subsidiere sin vindkraftsatsing med kullkraft.

Utfordrer kommunene

Da NTE ble omdannet til aksjeselskap i 2006–2007 var det bred politisk enighet om at kommunene i fylket skulle overta eierskapet hvis fylkeskommunen ble nedlagt. Dette står fortsatt ved lag og kommer klart til uttrykk i fylkesrådets innstilling.

Trøite minner om at kommunene i fylket har overlatt de opprinnelige kommunale kraftverkene i fylkeskommunens eie. Nå er det plutselig utsikter til at kommunene igjen kan bli eiere, selv om det blir krevende å komme frem til en fordelingsnøkkel

– Uansett er det merkelig at fylkeskommunen som eier vil delprivatisere NTE bare kort tid før eierskapet kan bli tilbakeført til kommunene. Derfor vil jeg utfordre kommunene og deres ordførere til å si hva de mener, sier Jostein Trøite.

- Vannkraft er evigvarende, mens vindkraftanleggene har en levetid på bare 30 år, sier Namsos-ordfører Morten Stene. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen
Ordfører Bård Langsåvold i Meråker mener NTE er en skatt som nordtrønderne må hegne om. Foto: Erling Skjervold
Jostein Trøite vil heller diskutere utbyttemodell fremfor å slippe til fremmed kapital i NTE. Foto: Leif Arne Holme