– Jeg tar selvkritikk og angrer på formuleringen om miljøforurensning. Men holder fast på innholdet om masseinnvandringen. Overraskende mye støtte tross uanstendig utsagn, skriver Rotmo i en sms til Adresseavisen torsdag formiddag.

Artistens uttalelser om innvandrere og muslimer har skapt heftig debatt. Han omtalte muslimer som miljøforurensning i et intervju med Trønder-Avisa. Det er dette utspillet han nå anger på. Rotmo sa til Adresseavisen at han mener at ingen konflikter kan rettferdiggjøre at noen forlater landet sitt.

– Dette må løses lokalt. Nå er problemet at flyktninger og innvandrere lager trøbbel dit de kommer. De kommer til et fremmed land, og skal ha det på sitt vis, sa Rotmo.

LES OGSÅ (PLUSS): Mollekleiv inviterer Hans Rotmo til Syria

Få enige med Rotmo

Ti prosent av trønderne er enig med Rotmos uttalelser, viser en meningsmåling Respons har gjennomført for Adresseavisen. 29 prosent av de spurte kjente ikke til uttalelsene til den kjente musikeren. 45 prosent av de spurte i meningsmålingen svarte at de var helt uenig med Rotmos uttalelser om muslimer og innvandring, mens ti prosent er delvis uenig.

LES PLUSSKOMMENTAR: Motbør for Rotmo

– Tallene bekrefter at trønderne ikke mistenker og mistror andre. Det er godt å se at så mange reagerer og at slike holdninger har liten oppslutning. Trøndermusikken binder oss sammen og det gjør vondt når en av våre artister gir uttrykk for slike holdninger. Trøndermusikken gir egentlig uttrykk for samhold og identitet, sier stortingsrepresentant Arild Grande (Ap).

Stortingsrepresentant Frank Jenssen (H) mener at Rotmo bommer fullstendig.

– Rotmo er på ville veier med sine karakteristikker av andre mennesker. Jeg er glad for at trønderne tar stilling til at nye kulturer og nye landsmenn skal behandles med respekt, sier Jenssen.

Per Sandberg (Frp) er overrasket over resultatet.

– Jeg er overrasket over at så mange, at noen er enig i uttalelsen, skriver Sandberg i en sms til Adresseavisen.

Må motarbeide holdningene

Meningsmålingen viser også at 26 prosent av de spurte er helt eller delvis enig i utsagnet «Norges identitet og kulturarv er truet av muslimsk innvandring». 40 prosent er helt uenig i dette. Jenssen mener at man må ta svarene på alvor.

– Jeg er ikke bekymret for den norske kulturarven. Det er bekymringsfullt at så mange trøndere mener at norsk kulturarv er truet. Politikere og de som deltar i samfunnsdebatten må ta ansvar og motarbeide disse holdningene. Det gjør vi ved å spre kunnskap. Vi må bli kjent med mennesker fra andre kulturer. Da tror jeg færre blir bekymret, sier han.

Grande tolker svarene som at mange er usikre fordi de føler at konfliktene i verden kommer nærmere Norge og at det norske samfunnet er i rask endring.

– Ja, vi er i endring, men vi er på vei til å bli et bedre samfunn. Vi har en mer mangfoldig og mer sammensatt befolkning. Fatima illustrer dette godt. Det er godt at når stjerner som Rotmo falmer har vi nye stjerner som kan vise vei, sier Grande, som mener at Norge trenger forbilder som kan bygge bruer og være forbilder.

Sandberg mener verdiene må forsvares.

– Jeg er ikke overrasket over at så stor andel er bekymret for at våre felles verdier er under press. Demokrati, yringsfrihet, likestilling og valgfrihet er ikke en selvfølge. Det er verdier som må forsvares hver dag, skriver Sandberg.

Alltid påvirket av andre

Professor Berit Berg ved Senter for innvandringsforskning ved NTNU påpeker at det norske samfunnet alltid har vært påvirket av andre kulturer.

– Det har påvirket maten vi spiser, måten vi bor og lever på, sier Berg.

Hun tror ikke at grunnleggende verdier er truet.

– Verdier og normer som vi setter høyt vil overleve møtet med minoriteter. Selv om det er 15 prosent innvandrere i landet, så er vi den dominerende majoriteten. Det at vi har flere kulturer gjør at vi får inspirasjon og det er med på å gjøre oss rikere som samfunn. Vi tåler å bli utfordret av andre måter å tenke på. I et demokratisk samfunn må vi snakke og debattere ulikhetene, sier Berg.